Мед Атлант

“Івано-Франківськгаз” переходить на нову модель розрахунку спожитого газу

ПАТ “Івано-Франківськгаз” переходить на європейську модель розрахунку спожитого газу, завдяки якій франківці зможуть порівняти ефективність та вартість різних видів енергії – газу, електроенергії та тепла.

Європейська модель спожитого газу передбачає інформування споживачів не лише про обсяг використаного палива в кубічних метрах, а й в трьох енергетичних одиницях: кіловат-годинах, гігакалоріях і мегаджоулях. Про це повідомляє МІСТО з посиланням на прес-служби ПАТ “Івано-Франківськгаз”.

Такі нововведення передбачені постановою НКРЕКП від 26 січня 2017 року №84. Документ регламентує нові зобов’язання оператора газотранспортної системи (ГТС) та операторів газорозподільних систем (ГРС).

Так, на виконання рішення державного регулятора, ПАТ «Івано-Франківськгаз» вже підготував і розмістив на своєму офіційному сайті маршрути переміщення газу з однаковими фізико-хімічними показниками від газорозподільних станцій до газифікованих населених пунктів. Для Івано-Франківської області розроблено понад 20 таких маршрутів. За кожним із них для розрахункового періоду буде щомісяця обчислюватиметься  середньозважене значення вищої теплоти згорання природного газу. Ці дані разом з обсягом спожитого газу в енергетичних одиницях, будуть відображені в платіжних документах та в особистих кабінетах споживачів.

 

Карта маршрутів газу. Снятинський район

Це зроблено для того, щоб клієнти розуміли звідки до них надходить газ, які його споживчі характеристики та енергетична цінність.

Лабораторні аналізи, які компанія щотижня оприлюднює на офіційному сайті, свідчать: калорійність газу на Івано-Франківщині впродовж року коливається від 7800 до 8600 ккал/м.куб. Тобто споживачі різних населених пунктів, використовуючи однаковий обсяг газу, отримували різну теплотворну здатність. Це пов’язано з тим, що природний газ надходить до споживачів із різних джерел“, – пояснює технічний директор ПАТ “Івано-Франківвськгаз” Ігор Височанський.

Для розрахунку спожитої енергії не потрібно будь-яких додаткових переобладнань газової системи або спеціальних лічильників. Її будуть визначати за формулою, в якій, крім обсягу використаного газу, використовуватиметься його калорійність.

Наразі ж в Україні розпочався лише перший етап впровадження європейської практики, яка передбачає оплату не за обсяг газу, а фактично отримане тепло, враховувати якість палива. Для українських споживачів це стане можливо лише за умови зміни урядом діючої системи розрахунків за газ. До цього часу, інформація щодо використаної енергії в рахунках матиме лише інформативний характер.

Читайте також: В Івано-Франківську пожежники після вечірньої перевірки залишили за собою зірвані люки

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...