Мед Атлант

Кіт у мішку

Ми звикли довіряти всесвітньо відомим брендам: купуємо речі популярних торгових марок і навіть не здогадуємося, що під статусним ім’ям фірми та гарною упаковкою може ховатися далеко не якісний товар.

Візьмемо, приміром, американську компанію «Gillette», що працює на ринку дуже давно: з 1901 року виробляє засоби для гоління, якими користуються мільйони. Побачивши назву «Gillette», споживач здебільшого без сумнівів купує бритву, картридж чи засіб для гоління, розраховуючи на відповідну якість. Часто за звичкою той чи інший продукт людина може використовувати роками. Але чи варто так беззастережно довіряти?

В Івано-Франківську, враховуючи кількість магазинів та бурхливий розвиток торгівлі, чи не на кожному кроці можна придбати бритви, креми і всяку всячину.

Лояльна ціна

Йдучи центральним продуктовим ринком, фактично в «точці кипіння» перед самісіньким центральним входом, бачимо велику вивіску «Gillette. Акція». Навколо невеличкого столика зібралося чимало людей. Літня продавчиня ввічливо розповідає про свій товар, а саме про змінні касети «Gillette». Чоловіки перепитують, чи справді вони підходять під усі станки, а у відповідь чують, що так, адже це одна марка. Та закрадається сумнів, бо ціна досить лояльна – ті ж картриджі в магазині значно дорожчі. Але жінка запевняє, що все завдяки спеціальній пропозиції.

Зосереджуємо увагу на картриджі «Gillette Fusion», вартість якого 45 гривень. Одразу дивує упаковка, адже в магазині побачимо переважно по 2 касети в пачці. А тут по 8, але одну можна купити без проблем. Досить зручно, в магазині такої послуги нема. Та й ціна там 282 гривні за 2 штуки, тобто 141 за одну. А тут на 96 гривень дешевше! Цікавимося, хто ж виробник. Продавчиня впевнено відповідає – Об’єднані Арабські Емірати. На запитання «Чому так дешево?» обґрунтована відповідь – «В магазинах оренда дорога, а тут все по-людськи». А люди тим часом купують і не питають. Чому б і ні, адже відомі компанії часто роблять акції на свої товари, а тут ще й свята на носі.

Відповідати може виробник

Купуємо касету і фотографуємо точку продажу. Та все-таки непокоїть думка, чому так дешево, як різниця в цінах на той же товар може бути настільки великою. Через сторінку САВСЕРВІС офіційного дистриб’ютора продукції найбільшого світового виробника товарів FMCG-сектору, компанії «Procter&Gamble», куди входить і «Gillette», звертаємося за інформацією, чи справді фірма проводить зараз акції і чи товар на скромному столику у продуктовому центральному ринку – фірмова продукція відомої компанії. За кілька днів представник САВСЕРВІСу повідомляє, що отримав нашого листа, але поки не може нічого коментувати. Запевняє, що передасть звернення офіційному виробнику «Gillette», бо тільки він може надати офіційну інформацію.

Водночас представник рекомендує запитувати сертифікат якості, котрий надають усім офіційним продавцям для того, щоб перевірити, чи продукція дійсно від виробника. Тож пересвідчимося, чи працює це на практиці. Йдемо в мережу магазинів «Watsons». Прихопивши змінну касету до станка з центрального ринку, запитуємо, чи є в продажу така ж. Продавець-консультант підбирає потрібну. Ціна одразу впадає в очі – суттєво вища, аніж на ринку. Оглянувши насадку, запитуємо про сертифікат якості, що надає право продавати продукцію «Gillette». Продавець трохи дивується, але запевняє, що він є. За кілька хвилин приносить –  питання закрите.

Та непокоїть одне, звідки ж товар надійшов на ринок і чому так дешево, чого, наприклад, у «Watsons» акції на товари згаданого бренду нема, а на продуктовому ринку пропонують таку велику знижку. Припускаємо, що це або контрабанда, яку хитромудрими шляхами часто привозять з-за кордону, або не що інше, як підробка. Привабливу ціну тоді легко пояснити.

За що платимо?

Жіночка, що продає товар на ринку, може, й сама не знає, оригінальний це «Gillette» чи ні. Вона могла придбати товар оптом у неофіційних постачальників, які замовляють речі з Китаю, а  там, як відомо, підробляти вміють. Та все-таки чекаємо офіційної відповіді від виробника. Нарешті отримуємо листа від «Procter&Gamble».

«Компанія «Procter&Gamble» реалізує свою продукцію тільки через мережу офіційних дистриб’юторів, які у свою чергу обслуговують оптові та роздрібні фірми, магазини і приватних підприємців. Ми рекомендуємо нашим клієнтам купувати леза та бритви «Gillette», у тому числі «Mach3», тільки у великих роздрібних магазинах чи місцях торгівлі, яким Ви довіряєте. Це допоможе уникнути купівлі неякісного леза. І ми категорично не рекомендуємо купувати наш товар у таких місцях, як продуктовий ринок. Тим більше, якщо Ви говорите, що ціна на нього вдвічі менша, ніж у магазині. Наша компанія докладає чимало зусиль для того, щоб викорінити підробки на українському ринку. Але, на жаль, це не таке просте завдання, як може здатися на перший погляд. Ми працюємо над вирішенням проблеми у тісному контакті з правоохоронними органами. Прошу Вас надіслати у відповідь на цей лист фото місця, де продають леза, і написати адресу ринку. Ми передамо цю інформацію у відповідний відділ компанії. Дуже вдячні Вам за повідомлення та сподіваємося, що Ви завжди будете задоволені якістю нашої продукції».

Ми надали фото і сподіваємося, що точку продажу таки перевірять. Безумовно, жінку-продавчиню трохи шкода, адже свою роботу вона робила добре.

І останнє: на онлайн-сторінці «Gillette» є низка рекомендацій, як відрізнити якісну продукцію від підробки. Та чи буде в це вникати пересічний покупець? Мабуть, не завжди, адже на вибір споживачів найчастіше впливає ціна.

Враховуючи те, що насадка куплена на продуктовому ринку без чека, бо там їх просто не видають, довести факт покупки важко. Навіть коли б ми звернулися в Інспекцію з питань захисту прав споживачів, то не мали б серйозних доказів. Отже, якщо хочемо користуватися добротними товарами – слід розуміти, що за якість мусимо платити.

А тим часом свята минули, проте «Gillette. Акція» на продуктовому ринку діє. Люди тішаться можливості придбати дешевший товар і навіть не підозрюють, що купують кота в мішку. Бізнес хороший і акція продумана. Пішло, як плітки селом…

Автор статті: Наталя Сербин

Стаття вийшла у 4 номері журналу “Місто”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...