Мед Атлант

Страсна п’ятниця 2017: традиції у найскорботніший день церковного календаря

Сьогодні, 14 квітня, християни відзначають Велику п’ятницю – найскорботніший день церковного календаря, коли прийнято згадувати хресні страждання і розп’яття Ісуса Христа.

Не випадково саме в цей день піст стає особливо суворим: за церковними канонами, не належить куштувати нічого, окрім води і хліба.

Відповідно до давньої традиції, у Велику п’ятницю в церквах здійснюється поклоніння плащаниці, яку виносять на середину храму, залишають там в оточенні квітів, читають над нею Євангеліє і виконують похоронні співи, пише МІСТО з посиланням на ТСН.

Поклоніння плащаниці триває два дні – до пізнього вечора суботи, і за кілька хвилин до пасхального хресного ходу її вносять назад у вівтар.

У цей трагічний день літургії не буває, але о третій годині дня здійснюється вечірня, під час якої в храмі співпереживають смерть Христа.

За стародавніми звичаями вважається, що цього дня не можна займатися домашнім господарством, особливо шити, прати і різати будь-що.

Також в цей день не прийнято співати, гуляти й веселитися – вважається, що людина, яка веселилася у Велику п’ятницю, весь рік плакатиме. Не можна прибирати в будинку, лаятися, переїдати і садити рослини. Згідно ознак, не можна встромляти в землю залізні предмети.

Не варто планувати на сьогодні похід в перукарню або салон краси, а також рекомендується уникати комп’ютерних ігор і перегляду телевізора. Виняток становлять новини або фільм на духовну тематику.

У Страсну п’ятницю потрібно відвідувати церкву, можна присвятити час спілкуванню. Головне, щоб розмова не перейшла в русло пліток і засудження ближніх.

Цього дня також добре відвідати хворих, самотніх родичів, яких давно не бачили, або сходити на кладовище.

Читайте також: Франківський священнослужитель розповів, як найкраще підготуватись до Великодня у Страсну п’ятницю

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...