Мед Атлант

Сьогодні українці відзначають Поливаний понеділок

Сьогодні, 17 квітня, в Україні відзначають одне із найвеселіших та найулюбленіших свят – Поливаний (Обливаний) понеділок.

Обливати когось або самого себе водою у другий день Великодніх свят — це стародавні звичай, що пов’язаний з весняним очищенням водою, передає МІСТО.

У народі існувало вірування, що коли хлопці дівчину не облили водою, то це для неї – ганьба. Зазвичай хлопці ходили “ватагами”, заходили до хати, де була дівчина й просили батьків, щоб дівчина вийшла на двір. Батьки раділи, що їхню хату не обминають поливальники, адже це означало, що є надія на весілля.

Зустрічалися звичаї, коли дівчина повинна була встигнути подарувати юнаку писанку, щоб той її не обливав. Або ж дівчата ховали писанки за пазухою, а юнаки намагалися їх відібрати.

На Прикарпатті Поливаний понеділок має ще одну назву – Волочільний. Дуже цікава традиція, про яку, на жаль, мало людей пам’ятають. Заміжні молодиці влаштовували у себе свято: парубки і дівчата могли приходити до них і танцювати до схочу. За кожен танець хлопець отримував писанку від своєї партнерки. Юнаки ж бігали від дому до дому, збираючи крашанки та писанки – волочилися. Щоправда дехто каже, що Волочільний понеділок походить від традиції відвідувати всіх родичів та знайомих у перший день Великодня.

В Україні звичай обливати дівчат водою у Великодній понеділок зберігся й досі. Хоча інколи людьми, необізнаними з давніми українськими традиціями, він сприймається як “хуліганство”.

Читайте також: Як в Україні зустрічали Благодатний вогонь з Єрусалима. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...