Мед Атлант

Навколо світу з Ростиславом Кукурудзом

Підприємець Ростислав Кукурудз об’їздив уже близько півсотні країн. Здебільшого, бував там у справах. Фотографував мало, бо зосереджувався на іншому, каже, значно важливішому – спілкуванні з місцевими жителями. Полюбляє розмовляти з іноземцями про все на світі, а особливо про історію їхньої батьківщини. Читачам “МІСТА” пан Ростислав радить п’ятірку країн, де варто побувати.

Польща

Підприємець наполегливо рекомендує всім українцям погостювати в Польщі – принаймні двічі на рік, аби поспостерігати за динамікою змін у цій державі. Адже ментально Польща подібна до України. Тому дуже цікаво глянути на стрімку трансформацію поляків, а зокрема їхньої “совкової” свідомості. Саме в цих сусідів, за словами Кукурудза, варто вчитися, як ефективно змінюватися. “Польща – це те, як українці мали би жити через 10 років”, – каже він.

Австрія

Австрія – це те, як, за переконанням Ростислава, українці мали би жити через 30 років. “Усе найкраще і найпрофесійніше, що маємо в Івано-Франківську, зроблено саме за австрійської доби: інфраструктура, залізничні тунелі, що простягаються крізь гори, мости і багато іншого”, – зазначає підприємець.

Окрім цього, Відень чоловік вважає ментально близьким для себе, оскільки виховувався на бабусиних історіях про життя за австрійського панування. Хоча чоловік наголошує, що Відень – то зовсім не Австрія, а просто красивий мультинаціональний мегаполіс. Справжню Австрію варто шукати в Граці, Бадені або ж у селах, де чимало місцевих плекають традиції виноградарства. Іванофранківець переконує, що побачити дійсно щасливих людей можна саме там.

Італія

Країна, де варто споглядати тисячолітню історію. А також насолоджуватися смачною їжею. Сицилія вражає тунцем, а Болонья – мортаделлою (місцева варена ковбаса) і соусом болоньєзе. Останнє місто взагалі вважається гастрономічною столицею Італії. Його називають містом червоних, мудрих і товстих. Ще 600 років назад керівник Болоньї вирішив, що всі фасади матимуть теракотовий колір і темно-коричневі черепиці – такий ансамбль червонясто мерехтить. Про мудрість місцевих свідчить славнозвісний Болонський процес. Ну, а містяни товстіють через те, що мають великий вибір смачної їжі.

Хорватія

“Охочим відпочити однозначно треба їхати в Хорватію”, – переконує Ростислав Кукурудз. Розпочати можна з Умагу – найзахіднішого міста країни, розташованого на острові Істрія. Цікаво, що Умаг також є тенісною столицею південної Європи, а ще – унікальним перехрестям італійської та слов’янської культур.

Підприємець радить відвідати і Дубровник – місто в Далмації, південній частині країни, на адріатичному узбережжі, яке простягається аж на 600 км. Кожні 100 км – інший рельєф, природа, кухня. Але всюди – щирі та усміхнені люди, великі, високі й мужні. Поспілкуватися з ними було б якраз на часі для українців. Адже два десятки років тому хорвати теж перебували в стані війни.

США

Як наголошує Ростислав Кукурудз, аби зрозуміти цю країну, там треба пожити щонайменше місяць. Бажано в місцевій сім’ї. “Побувавши у США, одразу викидаєш з голови байку про ледачих американців, – продовжує підприємець. – Вони справжні працелюби”.

Саме США навчили Ростислава пунктуальності: там вважається неприпустимим прийти на зустріч бодай на хвилину пізніше. У цій державі чи не найлегше зрозуміти, як працювати ефективно.

А ще – американці завжди кажуть одне одному правду. Навіть, якщо вона неприємна. Приміром, якщо американець не хоче позичати гроші, то він прямо й одразу про це скаже, а не загортатиме слова у блискучі папірці, мовляв, пізніше чи ще щось.

Автор статті: Наталя Мостова

Стаття опублікована в журналі МІСТО №4

Читайте також: Кіт у мішку

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...