Мед Атлант

За ці гроші нема слів подяки, – Пан “Дайте Пару Копійок” одужує і дякує за допомогу. ВІДЕОСЮЖЕТ

Після Великодніх свят у соціальній мережі повідомили, що франківського жебрака Василя Парфана, більш відомого як “Пане, дайте пару копійок”, побили.

Таке повідомлення у Фейсбук розмістив франківський блогер Ростислав Шпук. Чоловік написав, що “Легенда франківської стометрівки” через побиття може втрати зір на лівому оці.

Фото: Ростислав Шпук

Сама пригода трапилася у передвеликодню суботу, в одному із сіл Богородчанського району. Пан Василь каже, що готував Великодній кошик, хотів піти до церкви, а потім – на цвинтар, щоб покласти свічки на могили рідних. Але у суботу додому прийшов п`яний брат, який живе з ним. Пан Василь каже, що у такому стані брат агресивний. Тоді франківський жебрак попросив брата не кричати і хотів піти на кухню, аби приготувати їсти. Але брат розізлився, намахнувся і вдарив його. Останній пролежав вдома до понеділка, а у другий день свят, сівши на маршрутку, поїхав до обласної лікарні в Івано-Франківськ. Каже, око кровило і розумів, що потрібна допомога медиків. Швидше поїхати не зміг – маршрутки ходили не часто, а самопочуття не дозволяло. Адже у пана Василя є й інші проблеми зі здоров`ям. Приїхавши до лікарні, зрозумів, що змушений там залишитись. Тоді зателефонував Ростиславу Шпуку і попросив відвезти додому, щоб взяти необхідні речі. Блогер допоміг йому і розумів, що на лікування потрібні чималі кошти. Тому розмістив повідомлення у мережі, аби небайдужі долучились до збору. Сам пан Василь соромився у когось просити допомоги. У неділю вирішив піти до сусідки, яка повернулася із заробітків. Остання відмовила, мовляв, немає коштів.

Зараз “Легенду франківської стометрівки” прооперували. Операція пройшла успішно – чоловіку повернули 30% зору. Крім того, лікарі віднеслися з розумінням і не брали грошей від жебрака. Ростислав Шпук каже, що більше коштів пішло на самі ліки. Зізнається, що багато й залишилось, бо не очікував, що мешканці віднесуться з таким розумінням. Але пан Василь зможе вилікувати за ці гроші й інші недуги. Навіть нашим журналістам розповідає, що дуже болить хребет.

Щодо брата, то заявляти у поліцію не буде. Навіть не збирався. Каже, пробачив, бо вони рідні душі, а у всьому винна горілка. Після лікарні повернеться додому. Щодо перебування в медзакладі каже, що все влаштовує, їжа також є. Навіть гостинці від наших журналістів хотів повернути, себто, “у мене все є, не треба“. Каже, що і гроші:

Нічого я вже не хочу. Нічого. Ніяких грошей. А їжу, то аби все так було. Деколи їм раз на день”.

На Стометрівку хоче повернутися, але не обіцяє. А от небайдужим за допомогу вдячний. Каже, це вияв доброти і милосердя.

“А за ці гроші…нема слів подяки. Їм (Ред. – небайдужим) можна сказати, аби вони мали тільки добро і позитив. Я все казав, якщо ти відгукуєшся на біду людині, то тобі в сто разів буде більше. Але знаєте, гроші, маєтки – це ще не все. Але цей приклад як до мене віднеслися, то так і повинні всі відноситися один до одного. І якщо б так відносилися всі один до одного, то ми би жили в раю”, – наголосив пан Василь.

Про себе пан Василь теж розповів. Наприклад, про свої дії на Стометрівці. Каже, нікого не ображає. Навпаки, передає колорит українських традицій у жартівливій формі. Переконаний, що це повинно бути у суспільстві. Зізнається, що багато людей його не розуміє. Пригадує, що лікарка прийшла у палату і запитала:

-Ви ще і нині тут будете бити коштуром?

-Тут нє, а там буду.

На питання журналістів “Чому?”, відповів: “Бо так треба”.

Більше про самопочуття та про сам інцидент розповів “Пан дайте пару копійок” журналістам МІСТА:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...