Мед Атлант

Смакуємо з Романом Вірастюком (5 цікавих рецептів)

Чемпіон Європи зі штовхання ядра, директор департаменту олімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України Роман Вірастюк уміє кулінарити з дитинства. Батько, який працював водієм і об’їздив чи не весь СРСР, з кожного міста привозив якийсь цікавий рецепт. Спортсмен запевняє, що з будь-якого продукту можна приготувати смачну страву, для цього потрібні бодай дрібка фантазії і натхнення.

1.Баклажани по-афінськи

-Баклажани – 4 шт.;
-часник – 6 зубців;
-сир (фета) – 300 г;
-яйце – 6-8 шт.;
-оливкова олія – 300 г;
-оцет винний – 2-4 ст. л.;
-помідори – 400 г;
-зелень – 1 пучок;
-сіль, перець.

Беремо 3-4 середніх баклажани, розрізаємо навпіл і солимо, щоб відійшла гіркота, кладемо під тягар. Через 30 хв виймаємо м’якуш та отримуємо «човник» зі шкірки. М’якуш дрібнимо і обсмажуємо в оливковій олії, додавши кружальця цибулі й консервовані помідори. Згодом сюди ж додаємо сіль, потовчений часник і зелень, поливаємо винним оцтом. Добре все обсмажуємо та наповнюємо сумішшю наші «човники», а в серединку, зробивши ямочку, вбиваємо яйце. Зверху посипаємо тертим сиром фета і випікаємо у духовці протягом 20 хв.

2.Суп із кокосових горіхів

-Кокосовий горіх – 1 шт.;
-курячий бульйон – 0,5 л;
-сметана – 50-100 г;
-мускатний горіх;
-сіль.

Для початку треба розрізати кокос навпіл (Роман Вірастюк робив це пилкою по металу). Молоко зливаємо у склянку. Відділяємо м’якуш кокоса від шкірки, одну його половинку тремо на тертці, а другу ріжемо на кубики та підсмажуємо в духов-ці, ледь змастивши пательню оливковою олією. Поки кубики смажаться, беремо сік, що відтиснули з потертого горіха та кокосове молоко, додаємо все це у заздалегідь приготований курячий бульйон. До цієї суміші на кінчику ножа додаємо меленого мускатного горіха та обсмажені, вже зарум’янені кубики кокосового м’якушу. Варимо на середньому вогні, поки шматки кокоса не пом’якшають. Готову зупку заправляємо сметаною, додаючи за смаком трохи солі.

3.Перепілки під гранатовим соусом

-Перепілки – 4 шт.;
-гранатовий сік – 1 склянка;
-коріандр – 1/3 ч. л.;
-часник – 5 зубців;
-цибуля – 1 шт;
-петрушка – 1 пучок;
-цибуля зелена – 1 пучок;
-оливкова олія – 150-200 г;
-стручковий перець – 1 шт.;
-гранат – 1 шт.

Беремо чотири тушки перепілок і добре їх промиваємо. Натираємо і ззовні, і зсередини сіллю та сумішшю різних перців. Даємо помаринуватися з півгодини. Окремо в каструлі наварюємо цибулину в сухому лушпинні, а також додаємо ще сухе лушпиння з двох-трьох цибулин. Потім, не змиваючи спецій, кидаємо м’ясо до того бордового окропу. Важливо, щоб перепілки варилися там не більше 10 хвилин. За дві хвилини до того, як їх витягнути, додаємо в каструлю пучок петрушки та п’ять гілочок базиліка.

Виймаємо перепілки, даємо їм стекти та обсмажуємо у глибокій, круглій пательні з розпеченою оливковою олією, причому постійно рухаючи пательнею в різні боки так, щоб перепілочки аж підскакували.
Готові перепілки виймаємо, розрізаємо навпіл, викладаємо на таріль. Бачимо, що сухе лушпиння цибулі зробило свою справу – світлим залишиться тільки внутрішнє м’ясо, яке контрастуватиме з бордовою шкіркою.

Гранатовий сік розводимо з кип’яченою водою (1:1). Товчемо часник із сіллю, коріандром і стручковим перцем, перемішуємо з розбавленим соком. Поливаємо ним перепілок, посипаємо дрібно порізаною зеленню цибулі та зернами граната.

4.Салат із Фіджі «Коконда»

-Морський окунь (філе) – 1 кг.;
-сік лайма – 2 склянки;
-лимон – 1 шт.;
-кокосові вершки або молоко – 1 скл.;
-цибулина – 1 шт.;
-помідори – 3-4 шт.;
-огірок – 1 шт.;
-паприка;
-зелень;
-сіль, перець.

Відділяємо м’ясо риби від кісток і шкірки, для дезінфекції добре поливаємо його окропом. Далі нарізаємо кубиками. Робимо маринад: змішуємо сік лайма з лимоном (1:3). Тримаємо рибу в тій суміші щонайменше дві години. Окунь від того стає ще білішим і тугішим.

Зливаємо маринад, а замість нього додаємо склянку кокосових вершків (або просто молока). Кружальцями нарізаємо середню цибулину, змішуємо з рибою, для гостроти додаємо трохи подрібненої свіжої паприки. Ріжемо кружальцями помідори, додаємо посічену зелень, сіль, перець. Іноді туди ж дають і нарізаний свіжий огірок. Перемішуємо.

5.Фарширована цвітна капуста

-Цвітна капуста – 2 шт.;
-фарш зі свинини – 800 г;
-цибулина – 1 шт.;
-яйце – 1 шт.;
-майонез або сметана;
-твердий сир – 200 г;
-сіль, перець.

Використовуємо пустоти між суцвіттями капусти, як ніші для начинки. До фаршу додаємо потерту на дрібній тертці цибулину та яйце. Добре вимішуємо до однорідності, підсолюємо, перчимо до смаку. А поки доробляли фарш, капуста відварюється до напівготовності у підсоленій воді. Вона має бути недоварена, але досить м’яка, щоб можна було запхати фарш між суцвіття.

Виймаємо капусту, даємо їй трохи схолонути та начиняємо фаршем. Потім кладемо на пательню, хаотично вимащуємо майонезом чи сметаною і притрушуємо натертим твердим сиром. Ставимо в піч (будь-яку). Випікаємо при температурі 180°С приблизно 40 хв. Готову фаршировану капусту можна подати до столу, помастивши її часниковим соусом.

Автор: Наталя Мостова

Стаття опублікована в журналі МІСТО №5

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...