Мед Атлант

Ні грошей, ні рояля

Культура в Україні – як стара батьківська хата: надзвичайно цінна та рідна, але з роками все менше хочеться нею опікуватись. У владі, на превеликий жаль, мало хто ґрунтовно цікавиться культурою. Про реформи та фінансову підтримку говорять хіба що перед виборами, а в результаті все закінчується на стандартній бюрократії: зверненнях, кошторисах, програмах, що роками припадають пилом на полицях чиновницьких кабінетів.

Зважаючи на те, що Івано-Франківськ тяжіє до Європи і ми давно прагнемо жити за її стандартами, часто донорами культурного розвитку міста виступають різні європейські фонди.

Інвестиція в культуру

Ще у 2013 році Івано-Франківськ отримав можливість разом із Польщею реалізувати грант від Європейського Союзу. Кошти виділяли в рамках реалізації проекту «Інвестиції в культуру», основною метою якого було сприяння культурній освіті, посилення потенціалу і ролі будинків культури у розширенні культурної співпраці на теренах польсько-українського прикордоння. Лідером проекту була Адміністрація міста Любліна, а його партнерами – міськвиконкоми Рівного й Івано-Франківська та управління культури і мистецтва Тернопільської міської ради.

Проект, що мав за мету осучаснити українські заклади культури, тривав із квітня 2013 до грудня 2014 року. За весь період його реалізації Україні виділили 447 759,00 євро. Втім, як з’ясувалося пізніше, кошти витратили не зовсім прозоро, що призвело до відкриття кримінального провадження, негативної репутації, а найголовніше – Івано-Франківськ і до сьогодні не має гідного рояля, а саме це передбачав проект.

Тендери виграють «свої»

Щоб реалізувати грант Європейського Союзу, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради 16.06.2015 року оголосив тендер на закупівлю чималого переліку музичних інструментів: рояль – 1 шт., ударна установка – 1 шт., набір тарілок – 1 комплект, ударна установка класу Tour Custom – 1, маршові барабани – 1, маршові дзвони – 1, контрабас – 1, цимбали – 1 комплект.

Мабуть, ніхто й не мріяв про те, що франківська культура зможе так суттєво оновити технічну базу. Придбати для нашого міста музичні інструменти зголосилося п’ять учасників процедури закупівлі.

ПП “Снік-Гал”
ПП “Соло”
ПП Колубаєв Олег Леонідович
Фізична особа-підприємець Гордій Ігор Іванович
Фізична особа-підприємець Конопацький Станіслав Ігорович

Відбір, у свою чергу, здійснював конкурсний комітет, до складу якого входили:

Білик Богдан Іванович – заступник міського голови;
Верес Михайло Йосипович – заступник міського голови;
Гайда Руслан Дмитрович – заступник міського голови;
Буджак Віктор Миколайович – заступник начальника юридичного відділу;
Ганчак Олег Васильович – начальник управління торгівлі;
Юхим Андрій Валерійович – секретар комітету;
Фітель Зіновій Ігорович – голова комітету з конкурсних торгів

Результати конкурсу виявилися досить цікавими. Трьох учасників відхилили на підставі пп. 3 п. 1 ст. 29 Закону України «Про здійснення державних закупівель» – «пропозиція кожного зі вказаних учасників не відповідає умовам документації конкурсних торгів». До уваги взяли експертний висновок заступника начальника управління культури Любомира Никорака.

В результаті акцептували пропозицію конкурсних торгів ПП Колубаєва Олега Леонідовича на суму 541 168, 00 грн. У ній значилась і покупка роялю – підприємець запропонував музичний інструмент «Petrof», вказавши вартість 216 290 грн.

Слід зазначити, що, окрім цієї закупівлі, в рамках проекту «Інвестиції в культуру» ФОП Колубаєв Олег був переможцем ще двох конкурсів. Таким чином, підприємець підписав три договори з виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради на загальну суму 1 399 378 грн.

Хто такий пан Колубаєв?

Олег Леонідович родом із Тернопільщини. Він кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри методики музичного виховання та диригування Прикарпатського національного університету. Працює в Народному домі звукооператором та озвучує ансамбль «Рапсодія» з цього ж закладу. Музичним колективом керує заступник директора Департаменту культури Івано-Франківського МВК Любомир Никорак.

Пана Олега нагородили грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Любомира Гузара «За жертовне служіння для розбудови Патріаршого центру Української греко-католицької церкви у місті Києві». Тож Колубаєв, безперечно, людина з активного культурного середовища Івано-Франківська.

08.09.2015 року між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та ПП Колубаєвим Олегом Леонідовичем був укладений договір (№ 38), згідно з яким рояль «Petrof» проданий виконавчому комітету за 216 290 грн. Окрім цього, були закуплені інші інструменти, а загальна сума покупки склала 541 168 грн.

Кошти витратили не зовсім прозоро, що призвело до відкриття кримінального провадження, негативної репутації, а найголовніше – Івано-Франківськ і до сьогодні не має гідного рояля

У листопаді 2015 року з балансу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на баланс управління культури були безкоштовно передані матеріальні цінності, закуплені в рамках реалізації проекту ЄС «Інвестиція в культуру», вартістю 2 543 293,00 грн. А на підставі накладної на переміщення 25 листопада 2015 року Никорак Любомир, заступник начальника управління культури, передав рояль «Petrof» Центральному народному дому. Здавалося б, місія великого європейського фонду виконана.

Не так сталось, як гадалось

Та згодом містом почали ширитися чутки, що замість нового інструмента насправді купили старенький знищений рояль. Особливо цим питанням перейнявся Ярослав Карців – франківський підприємець, що брав участь у тендері, проте його пропозицію відхилили. Карців добре знається на музичних інструментах, бо багато років є дистриб’ютором компанії «Yamaha». Допомогти місту з роялем для нього було справою честі.

Побачивши інструмент у Народному домі, пан Ярослав зрозумів, що відбулася афера. Звернувся до влади – мера, керівника управління культури, та зрозумів, що ніхто його не чує… Чоловікові порадили апелювати до правоохоронних органів, що він і зробив. Як результат, було відкрите кримінальне провадження за ст. 190 ч. 1 Кримінального кодексу України «Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство)».

Хто відповість за рояль?

Слідчим відділом Івано-Франківського ВП ГУ НП України в Івано-Франківській області 27.10.2016 року в рамках кримінального провадження Колубаєву Олегові Леонідовичу оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Станом на лютий 2017 року згідно з єдиним державним реєстром судових рішень є три ухвали суду щодо цього кримінального провадження. Тому це вже не просто світські чутки, а реальний злочин.

1 листопада 2016 року міський суд виніс ухвалу, в якій зазначається, що цим кримінальним правопорушенням виконавчому комітетові Івано-Франківської міської ради заподіяли матеріальну шкоду на суму 197 590 грн, і це підтверджують відповідні документи. Важливим у цій справі є висновок експерта (№4.3.-260/16 від 19.10.2016 року), згідно з яким ринкова вартість рояля станом на 08.09.2015 року могла становити 18 700 грн.

Отже, різниця між вартістю укладеного договору й ринковою вартістю рояля склала 197 590 грн.

З метою відшкодування збитків суд задовольнив клопотання прокуратури щодо накладення арешту на майно підозрюваного – автомобіль MAZDA-5 2008 року випуску.

23 листопада 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс ухвалу щодо надання Державній фінансовій інспекції в Івано-Франківській області дозволу на проведення у кримінальному провадженні №12016090010003510 позапланової виїзної документальної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, а також проведення зустрічних перевірок з управлінням культури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради та ФОП Колубаєвим Олегом Леонідовичем за період з 01.06.2015 по 31.12.2015 року. Ця ревізія мала розпочатися 28 листопада 2016 року.

Аналізуючи ухвалу від 13 грудня 2016 року, прокурор Івано-Франківської місцевої прокуратури подав клопотання, в якому просив надати спеціалістам Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області дозвіл на проведення зустрічної перевірки в управлінні економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради під час проведення згаданої позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, розпочатої на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 23.11.2016 року. В задоволенні клопотання суд відмовив. Причина: відповідно до закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» позапланову ревізію підконтрольної установи не можна проводити частіше, як раз на квартал.

З ухвал зрозуміло, що почався судовий процес. А основний винуватець у цій справі – Колубаєв Олег Леонідович, підприємець, який виграв конкурс. Та чи справді така корупційна схема могла реалізуватися без відома представників місцевої влади, а зокрема і представників управління культури? Малоймовірно. Також дивно, що ніхто із керівників Народного дому не помітив, у якому стані рояль, хоча всі інструменти передали на баланс закладу. На жаль, на цьому етапі звинувачують лише Колубаєва…

Прикро, що навіть кошти Європейського Союзу чиновники не змогли прозоро використати. Інтереси бізнесу і влади зруйнували мрію франківців отримати рояль для міста. Тому, здається, марно очікувати на те, що до нашого міста приїдуть відомі музиканти і городяни зможуть насолоджуватися їхньою творчістю.

Автор: Наталя Сербин

Стаття опублікована в журналі МІСТО №5

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...