Мед Атлант

У центрі міста варять каву на сонячній енергії. ФОТО

Сьогодні, 29 травня, українські екоактивісти привезли до Івано-Франківська енергонезалежну виставку. На центральній площі міста вони демонструють свої екологічно безпечні й енергоощадні винаходи, читають лекції про глобальне потепління, роздають спеціальну літературу та варять каву на сонячній енергії.

Координатор інформаційного туру “Енергонезалежність” рівнечанин Дмитро Сокалюк розповідає, що Івано-Франківськ – п’яте місто в екотурі, яке відвідують активісти й по кількості людей, які цікавляться виставкою, – найактивніше, передає МІСТО.

Франківці не просто дивляться, а цікавляться, розпитують. Видно, що тут живуть свідомі люди”, – розповідає Дмитро.

Для містян на Вічевому майдані демонструють сонячний колектор для нагріву води. Як пояснюють організатори акції, цей пристрій, при бажанні, може зробити кожен чоловік. За два дні він нагріває 100 літрів води до 60 градусів.

Можна також покрутити педалі на велосипеді і зарядити власний гаджет, а також випити кави, що зварена на сонячній енергії.

“Завдяки параболічній формі, яку має звичайна супутникова антена, світло сонця фокусується в одній точці і віддає енергію настільки швидко, що за 3 хвилини тут закипає турка кави“, – розповідають волонтери акції.

Крім простих енергоощадних технологій екоактивісти роздають містянам спеціальну літературу, а також читають лекції про глобальне потепління і консультують ОСББ. Як пояснює Дмитро Сокалюк, законодавство в сфері енергоефективності наскільки змінюється, що українцям важко слідкувати за новими програмами. Тому лекцію про новинки законодавства вони читають у своєму екотурі, а також консультують всіх бажаючих “гарячою” лінією.

Організатори додають, що серед міст, які вже відвідали, наше – в лідерах за кількістю теплих кредитів, а також екопрограм, які впроваджуються місцевою владою.

Читайте також: Франківські пластуни провели щорічне Свято Весни “Наша земля”. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...