Мед Атлант

Чи реально покарати педофіла буквою закону

Смертельні ігри на кшталт «Синього кита», «Тихого дому», «Моря китів», «Розбуди мене о 4:20», від яких ось уже кілька місяців застерігають правоохоронці – не єдина небезпека, що чатує на дітей у соцмережах. Тут же своїх жертв шукають і педофіли. На жаль, правоохоронна система фактично безсила перед збоченцями в Інтернеті. Тому і з’являються громадські рухи, які викривають негідників.

«Співака» спіймали «на живця»

Майже два роки тому на всю Україну «прославився» вдруге Андрій Мацевко з Рожнятівщини. Після того, як зганьбився на вокальних шоу «Х-фактор» та «Україна має талант!», він став фігурантом скандалу щодо педофілії.

У червні 2015 року Мацевко приїхав у Луцьк до 14-річного хлопця, з яким нібито познайомився через Інтернет, для того щоб вступити з тим у статеві зносини. Та замість неповнолітнього на зустріч прийшли активісти громадського руху «Анти Педофілія Луцьк», які оприлюднили відео з рандеву та переписку неповнолітнього з Мацевком у мережі.

Активіст Антон Горохов, що виклав у соцмережу відео, на якому «співак» зафільмований у гостях в неповнолітнього, розповів, що зустрічі передувала тривала переписка. Розпочалася вона з пропозиції дружби, але доволі швидко переросла у розмови про сексуальні вподобання рожнятівської «зірки». У листуванні співак-невдаха не соромився розповідати про свої збочені бажання, гомосексуальні нахили та пропонував неповнолітньому лучанину інтим.

Відео з викритим Андрієм Мацевком підірвало соцмережі та розійшлося у засобах масової інформації. Втім, за декілька днів міліціонери повідомили журналістам, що не знайшли ознак кримінального злочину.

Згодом він призначив зустріч та приїхав до Луцька. Там зустрівся з хлопцем і пішов до нього на квартиру, де знову почав говорити про свої інтимні вподобання. У цей час підійшли активісти з камерою та провели з горе-співаком виховну бесіду, а також записали відео-інтерв’ю, в якому Мацевко зізнався, що йому відомо, скільки років його «новому другові», а борці з педофілією пояснили співаку, чому не можна зустрічатися з малолітніми та пропонувати їм інтим.

Відео з викритим Андрієм Мацевком підірвало соцмережі та розійшлося у засобах масової інформації.

Тоді волинські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 156 (розбещення неповнолітніх) Кримінального кодексу України.

Втім, за декілька днів поліціянти повідомили журналістам, що не знайшли ознак кримінального злочину в діях епатажного прикарпатця, тому відповідне кримінальне провадження закрили.

Це лише один із прикладів, коли зловмисник на всю країну визнав свою вину, а прогалини у законодавстві допомогли йому уникнути відповідальності. Єдиним покаранням для нього стало відео, яке досі гуляє Інтернетом.

Мисливці за педофілами

Зазвичай педофіли полюють на жертв у чатах, соцмережах і на сайтах знайомств. Одні з них відкрито знайомляться з дітьми, надсилають свої відверті фотографії і пропонують гроші за інтимні стосунки. Є і група педофілів, які у соцмережах прикидаються однолітками своїх жертв, знайомляться, завойовують довіру, а відтак призначають дітям зустріч.

Втім, багато таких збоченців не підозрюють, що за аватарками нерідко ховаються мисливці за ними. Небайдужі активісти об’єднуються у неформальні рухи, щоб або допомогти поліції викрити педофіла, або зробити його обличчя впізнаваним.

Є і група педофілів, які у соцмережах прикидаються однолітками своїх жертв, знайомляться, завойовують довіру, а відтак призначають дітям зустріч.

У соцмережах знаходимо групи активістів, які об’єдналися у боротьбі проти педофілів не лише в Луцьку, а й у Києві, Львові, Чернівцях, Запоріжжі, Одесі, Харкові та інших містах. В Івано-Франківську, до речі, ця ніша поки що не зайнята.

Щоб вийти на збоченця, представники цих організацій створюють фейкові сторінки в соцмережах, на які починає писати розбещувач. Коли доходить до зустрічі, на рандеву до педофіла замість уявної дитини приходять самі активісти. Вони фіксують зустріч зі збоченцями на фото- та відеокамери, проводять з ними бесіди, інколи викликають поліцію. Однак основною їхньою метою є поширення фото- та відеоматеріалів у соцмережах, щоб «прославити» негідника та попередити злочин.

Межа самосуду

Та не всім, хто потрапив у руки до борців із педофілами, пощастило так, як Мацевкові. Члени таких неформальних об’єднань нерідко самі стають учасниками гучних скандалів та фігурують у кримінальних справах щодо розбійних нападів, жорстоких побиттів, пограбувань та шантажу.

Кілька років тому в мережі з’явилося відео, як молодики в масках побили чоловіка, який запав на неповнолітню. На відео спочатку активіст із закритим обличчям розповідає про наміри боротися з педофілією. Мовляв, поліція не реагує, бо хлопці здавали зловмисників до відділків, а правоохоронці через дві години їх відпускали. Отож, боротимуться по-своєму. Чоловік у масці також звернувся до правоохоронців: «Якщо ви бачите це відео, не шукайте нічого. Ми робимо те, чого не робите ви». Як з’ясувалося, відео зняли борці з педофілами у Чернівцях. Але не з усіма хлопці поводилися так жорстоко. Одного зі впійманих, який прийшов на зустріч, щоби вступити в інтимні стосунки з неповнолітньою, вони змусили перед камерою стати на коліна і пообіцяти такого більше не робити. Також зателефонували до його матері та розповіли про неприродні «захоплення» її сина. Відтак анонімні робінгуди з Чернівців зникли так само раптово, як і з’явилися.

Коли доходить до зустрічі, на рандеву до педофіла замість уявної дитини приходять самі активісти. Вони фіксують зустріч зі збоченцями на фото- та відеокамери, проводять з ними бесіди, інколи викликають поліцію

Перейшов межу ватажок одеської групи «Модний вирок». Він разом із товаришами побив свою жертву до смерті, за що у 2015 році його засудили до семи років ув’язнення. Ще сімох учасників цього об’єднання затримали правоохоронці наприкінці минулого року за підозрою у побитті та пограбуваннях. Дівчата шукали жертв у соціальній мережі. Оцінивши за фотографіями, розміщеними на сторінках майбутніх потерпілих, їхнє матеріальне становище, дівчата знайомилися і запрошували на побачення до скверу. Там жертву вже чекали грабіжники. Спочатку відбирали найцінніші речі, а потім били і принижували, паралельно знімаючи все на мобільні телефони. Молодиків затримали під час однієї з таких «операцій».

Працівники поліції переконують, що благородними намірами прикривалися й учасники групи «Білі леви», яких нещодавно затримали на Кіровоградщині. За версією слідства, банда вчиняла грабежі, розбої та вимагання грошей за те, щоб відео знущань не потрапило в мережу. Організаторами групи виявилися двоє правоохоронців, які залучили до неї учасників футбольного фан-клубу та неповнолітніх.

«Злочини вчинялись під лозунгами боротьби з потенційними педофілами, при цьому встановлено, що один із організаторів групи перебував у інтимних стосунках з неповнолітньою», – йдеться у повідомленні прокуратури.

А от у Запоріжжі активісти, що займаються боротьбою з педофілами, зазвичай звертаються до правоохоронних органів за фактами виявлених порушень. Організація працює під назвою «Полювання на педофілів», її учасники викликають патрульну поліцію та показують докази переписки між ними та підозрюваним і відео з зустрічей. Активісти створюють фейкові сторінки в соціальних мережах, педофілів не провокують, адже вони зазвичай самі знаходять ці сторінки. Так, із літа 2015 року викрито приблизно 100 (!) педофілів. До своєї діяльності запорізькі активісти не залучають дітей, щоб не руйнувати їхню психіку.

На чийому боці закон?

За українським законодавством, притягнути педофіла до відповідальності можна лише після того, як він вчинив злочин і потерпілі звернулися із заявою до поліції, або ж якщо є вагомі підстави підозрювати його у замаху на зґвалтування. Лише у такому випадку тому світить до 15 років позбавлення волі за ст. 152 ККУ (зґвалтування).

За переписку у соцмережі, за допомогою якої громадські активісти і викривають злочинців, притягнути до відповідальності дуже важко. Тут теж мають бути неповнолітні потерпілі, а їхні батьки повинні звернутися у поліцію з відповідною заявою. Якщо пощастить, їх можуть визнати винними у вчиненні злочину за ст. 156 ККУ (розбещення неповнолітніх), яка передбачає максимальне покарання – позбавлення волі на строк до трьох років.

За переписку у соцмережі, за допомогою якої громадські активісти і викривають злочинців, притягнути до відповідальності дуже важко. Тут теж мають бути неповнолітні потерпілі, а їхні батьки повинні звернутися у поліцію з відповідною заявою

Крім того, провокація (саме так у поліції тлумачать дії антипедофілів) за законом – заборонений метод документування злочинів. Так, за ст. 271 КПК України провокувати можна лише під наглядом правоохоронних органів у разі спеціального слідчого експерименту чи імітування обстановки злочину.

Однак правоохоронці мають повне право перевірити відео, розповсюджене громадськими активістами у соціальних мережах. По суті, поліція має провести повторне розслідування за слідами борців із педофілами. Щоправда, кримінальну справу можуть порушити не лише проти можливих збоченців, а й проти народних месників, до прикладу, за незаконний збір інформації.

Як повідомила керівник сектору молодіжної превенції ГУ НП в Івано-Франківській області Алла Бойчук, цього року на Прикарпатті до суду направлені два кримінальні провадження щодо вчинення злочинів стосовно дітей на сексуальному ґрунті, а саме за ст. 152 ККУ (зґвалтування). Скарг на злочинців, які полюють на дітей в Інтернеті, на щастя, не надходило. Втім, прикарпатські правоохоронці наполегливо радять батькам перевіряти, з ким їхні чада спілкуються у соцмережах.

Автор: Марія ГАВРИЛЮК

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 6

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...