Мед Атлант

Одіозний ямницький голова визнав, що вимагав хабар і відбувся мізерним штрафом

Тисменицький районний суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором та сільським головою Ямниці Миколою Зелінським і землевпорядником Ямницької сільської ради Романом Бибиком, яких обвинувачували в отриманні хабара за вплив на прийняття рішення.

У матеріалах справи йдеться, що у липні 2016 року до Ямницької сільради звернувся підприємець, який хотів отримати право власності на земельну ділянку у селі Ямниця, яка розташована в урочищі біля фабрики “Барва”, пише МІСТО з посиланням на інтернет-видання “Курс”.

Сільський голова Ямниці Микола Зелінський направив підприємця разом із землевпорядником сільради Романом Бибиком оглянути цю земельну ділянку. Підприємець сказав, що йому потрібно 2 га. Землевпорядник пообіцяв встановити розміри земельної ділянки і з’ясувати механізм її виділення.

У середині вересня 2016 року землевпорядник зателефонував до підприємця, який хотів отримати землю, і призначив зустріч у сільській раді. Там Микола Зелінський і Роман Бибик повідомили йому, що ділянка знаходиться у межах села і сільрада може нею розпоряджатися. Вони розповіли про можливість продажу земельної ділянки з аукціону, при цьому зазначили, що ця процедура надто складна і невигідна для жодної зі сторін. І запропонували можливість відведення земельної ділянки у власність на осіб зі статусом учасника АТО, які у подальшому продадуть ділянку підприємцю.

На початку жовтня 2016 року під час чергової зустрічі у приміщенні сільської ради Зелінський та Бибик сказали чоловікові, що у разі одержання винагороди в розмірі 1000 доларів США за 0,01 га земельної ділянки, тобто 200 000 доларів США за всю площу, вони готові посприяти у виділенні землі шляхом впливу на депутатів Ямницької сільської ради.

За словами голови сільради, депутати мали прийняти позитивне для підприємця рішення про відведення у власність земельної ділянки на двох учасників АТО, які є знайомими голови. Пізніше вказані атовці мали продати землю підприємцю.

20 жовтня 2016 року Микола Зелінський у змові з Романом Бибиком включили у порядок денний сесії питання щодо надання двом учасникам АТО дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1 га кожному.

У кінці листопада 2016 року сільський голова Ямниці і землевпорядник повідомили чоловіку кінцеву вартість земельної ділянки у розмірі 900 доларів США за 0,01 га, тобто загальною вартістю 180 000 доларів США за 2 га землі.

16 січня 2017 року під час чергової зустрічі у кафе “Криниченька” у Ямниці війт і землевпорядник домовилися з підприємцем, що “завдаток”, тобто частину хабара в сумі 3000 доларів США останні передадуть 20 січня 2017 року перед сесією Ямницької сільської ради, на якій буде вирішуватись питання передачі у власність земельних ділянок загальною площею 2 га двом учасникам АТО, а другу частину – 177 000 доларів США – після сесії.

20 січня приблизно об 11:30 під час зустрічі у кафе “Криниченька” сільський голова і землевпорядник отримали від підприємців 3000 тисячі доларів. Тоді ж посадовців сільради затримали правоохоронці.

29 березня 2017 року між прокурором Романовським та сільським головою Миколою Зелінським і землевпорядником сільради Романом Бибиком було укладено угоду про визнання винуватості.

Відповідно до змісту укладених угод сторони домовились про кваліфікацію дій обвинувачених за ч. 2 ст. 369-2 КК України та покарання для кожного з обвинувачених у виді штрафу 25 500 грн.

У суді Микола Зелінський свою вину визнав повністю, щиро розкаявся та просив суд затвердити угоду про визнання винуватості.

Роман Бибик теж визнав вину і просив суд затвердити угоду.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості і призначив Миколі Зелінському і Роману Бибику по 25 500 гривень штрафу.

Також посадовці заплатять по 3714 грн процесувальних  витрат.

Як повідомляв КУРС, посадовців Ямницької сільради обвинувачували у вимаганні від підприємця 180 тисяч доларів за надання ділянки площею 2 га. Затримали їх 20 січня під час одержання першого траншу хабара співробітники обласної прокуратури, управління захисту економіки в Івано-Франківській області та слідчого управління обласної поліції. Після оприлюднення інформації про затримання і обвинувачення Микола Зелінський звинуватив журналістів у брехні.

Івано-Франківський міський суд ухвалив взяти підозрюваних під варту із можливістю внесення застави. Микола Зелінський того ж дня сплатив 150 400 гривень застави.

Прокурор області Олександр Стратюк наголосив, що у слідчих є достатньо доказів проти Миколи Зелінського.

На засіданні апеляційного суду прокуратура домагалася взяття Зелінського під варту або ж збільшення суми застави майже в сім разів – до 1 млн 1600 грн. Але суд залишив клопотання без задоволення.

Читайте також: На Прикарпатті офіцер Нацгвардії отримував хабарі від підлеглих. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...