Мед Атлант

В які школи Івано-Франківська першокласників набирають на конкурсній основі

Вступ дитини в садочок та школу – це хвилюючий та радісний момент, проте це також випробування для батьків. Адже їм необхідно оформити відповідні документи та обрати заклад, яким буде задоволена дитина.

Що необхідно знати батькам при оформленні дітей в садочок та перший клас, журналісти МІСТА дізнавались у директора Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Ігоря Смаля.

Особливості прийому дітей до першого класу в Івано-Франківську

З 1 вересня франківські школи очікують прийняти 3 тисячі першокласників.

Як повідомив Ігор Смаль, під час прийому дитини до загальноосвітньої школи не потрібно проходити жодних тестувань, екзаменів та співбесід з перевірки знань.

Проте, прийом до першого класу у спеціалізовані навчальні заклади здійснюється на конкурсній основі. Конкурсний відбір проводиться у п’яти навчальних закладах Франківська. Зокрема, в Українській гімназії №1, гімназії №2, загальноосвітній школі-гімназії №3 та середніх спеціалізованих школах №1, №5 і №11.

Наразі у ці спеціалізовані заклади уже подали 931 заяву:

  • в українську гімназію №1 подано заяв 156, братимуть тільки 70 дітей;
  • у гімназію №2 – 89 заяв, 90 місць;
  • у загальноосвітню школу-гімназію №3 – 78 заяв, 60 місць;
  • у спеціалізовану школа №1 – 220 заяв, 60 місць;
  • у спеціалізовану школу №5 – 197 заяв, 105 місць;
  • у спеціалізовану школу №11 – 191 заяву, 103 місця.

Ігор Смаль розповів, що конкурсний відбір проводить відповідна комісія, яка формується згідно наказу керівника навчального закладу. Як правило, у всіх комісіях є представник Департаменту освіти і науки, тобто це фахівець – психолог, або фахівець, який допомагає складати тестові завдання і дивиться на проходження заходу. Під час конкурсу комісія з’ясовує рівень загального розвитку дитини, зокрема, наскільки дитина є підготовленою, талановитою чи особливою.

Як стверджує освітянин, конкурси проводяться коректно, спокійно та навіть розважливо.

Звичайно, не перевіряються програмні моменти, комісія дивиться, наскільки дитина готова  до трішки складнішої навчальної програми і, чи готова вона вивчати кілька мов з першого класу. Головне завдання, на яке ми спрямовуємо керівників – це не травмувати дитячу психіку“, – зауважив Ігор Смаль.

Директор Департаменту зазначив, що до загальноосвітніх навчальних закладів першочергово приймають дітей із мікрорайону школи, але це не стосується спеціалізованих освітніх закладів, в яких проводиться конкурсний відбір.

Є так звані освітні округи, тобто за кожною школою закріплений певний мікрорайон, вулиці, частини вулиць. Батьки, які проживають за певною адресою, мають першочергове право віддати дитину саме у школу в їхньому мікрорайоні. Щодо закладів, в які проводиться конкурсний відбір дітей, то це заклади специфічні, особливі і вони не мають освітніх округів“, – зауважив освітянин.

Очільник Департаменту запевнив, що проблеми ненаповнюваності перших класів цьогоріч немає.

Ми навіть надали ще додаткових два класи, тому що неочікували такого напливу заяв“, –відзначив Ігор Смаль.

Всього фраківські школи приймуть 107 перших класів, 3 тисячі першокласників. Наразі подано 2860 заяв.

Особливості прийому дітей в дитячі садочки Івано-Франківська

Прийом документів для поступлення дітей у дитячі садочки триває з 1 червня
до 28 серпня.

Для вступу в дитячий садок батькам необхідно зібрати певні документи: заява від одного з батьків дитини або особи, яка опікує дитину; копія свідоцтва про народження дитини та копія паспорта одного з батьків; медична довідка про стан здоров’я дитини.

Нещодавно у мережі фейсбук франківці скаржились на те, що не можуть знайти інформацію про вступ до дитячого садочка, зокрема, списку необхідних документів на офіційному сайті дитячої освіти в Івано-Франківську немає. Ігор Смаль каже, що, можливо, причина в технічній реалізації.

Я ще раз скажу моїм працівникам, щоб подивились, чи є інформація про списки на сайті.  Але вони мене запевнили, що вся інформація є. Можливо, причина в тому, що зараз змінюється програмне забезпечення і незабаром запрацює трішки інший сайт. Тому, ймовірно, через технічну реалізацію сайту не працює один із лінків“, – запевнив директор Департаменту.

Щодо черг в дитячі садочки, то очільник зауважив, що батьки самі повинні слідкувати за  рухом черги.

Я дав розпорядження, щоб наші працівники телефонували всім батькам із пільгової черги. Що стосується звичайної черги, то слідкувати за рухом черги – це завдання батьків“, – каже головний освітянин.

Читайте також: Франківські школярі зможуть спробувати себе в ролі студентів-медиків, не виходячи з дому 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...