Мед Атлант

Франківські баскетболістки ламають стереотипи

Чи знаєте ви, що жіноча баскетбольна команда з Івано-Франківська претендує на виступ у європейському кубку? А чи чули про такий факт: тренер із Франківська перетворив жіночу збірну України з баскетболу 3х3 з європейського аутсайдера на срібного призера чемпіонату світу? Наша розповідь – про баскетбольний клуб «Франківськ» і його тренера Юрія Процюка.

Єврокубок впирається у фінансування

У далекому 1996 році в Івано-Франківську створили баскетбольний клуб «Станиславів». Спочатку це була дитяча команда, в якій грали 8-9-річні дівчатка. Клуб виступав у першостях міста, області, країни, на міжнародних змаганнях і турнірах. У 2005 році його реорганізували у БК «Франківськ», і з того часу дорослі гравці беруть участь у чемпіонатах України з баскетболу серед жіночих команд.

У сезоні 2013-2014 років франківські спортсменки стали переможцями чемпіонату України з баскетболу серед жіночих команд Першої ліги. Вже наступного сезону команда вперше в історії Прикарпаття стала бронзовим призером жіночої Вищої ліги.

«Франківськ» складається виключно з місцевих баскетболісток – це вихованці Івано-Франківської дитячо-юнацької спортивної школи №2 та обласної ДЮСШ

Цього року БК «Франківськ» впевнено тримається на лідерських позиціях Вищої ліги. Зараз команда посідає друге місце та має реальні шанси знову вибороти для рідного міста нагороди першості України. Клуб отримав запрошення взяти участь у чемпіонаті Центральноєвропейської жіночої баскетбольної ліги (ФІБА-Європа), на груповому етапі франківчанки могли грати з командами Фрайбурга (Німеччина), Брно (Чехія) і Ружомберока (Словаччина). Проте від Єврокубка довелось відмовитися через банальну причину – нестачу грошей. Запрошення діє і на наступний сезон.

«Все впирається у фінансування, – говорить президент і тренер клубу Юрій Процюк. – Нам регулярно допомагає управління спорту ОДА, але, на жаль, за останні п’ять років клуб не одержував жодного фінансування з міського бюджету. Це дивно, адже ми представляємо наше місто та показуємо дуже хороші результати».

Гра за майбутнє франківського баскетболу

Через брак фінансування минулого року Юрію Процюку довелося відпустити десятьох спортсменок у клуби інших українських міст і набрати молодих недосвідчених гравців. Команду будували фактично з нуля. Зараз «Франківськ» складається виключно з місцевих баскетболісток – це вихованці Івано-Франківської дитячо-юнацької спортивної школи №2 та обласної ДЮСШ.
«Ми не опускаємо рук, наші юні баскетболістки дуже стараються і дають результат, – каже Юрій Процюк. – Психологія в жіночому баскетболі дуже важлива. Я завжди налаштовую команду тільки на перемогу, бо гравці мають вірити в свої сили. Наші дівчата дуже відповідальні, вони виконують вказівки тренера і викладаються на майданчику на всі сто».

Сьогодні кістяком команди є Христина Філевич, Мар’яна Комарняк, Катерина Редюк, Євгенія Сівакова, які вже роками грають у баскетбол і виступають за БК «Франківськ». Поряд із ними зростає перспективна молодь. Виділяється випускниця школи №25 Анастасія Сидорак – вона вже є одним із лідерів клубу, а також капітаном молодіжної жіночої збірної України з баскетболу 3х3. До неї підтягуються Катерина Грищенко, Олена Синицька.

Нинішній капітан БК «Франківськ», досвідчена Христина Філевич, за свою кар’єру грала в іменитому київському «Тім-Скуфі», українських збірних, протягом року пробувала свої сили в Польщі. Недавно вона народила дитину, і після декрету починала цей сезон у рівненському «Сузір’ї-ОСДЮШОР», але згодом на прохання Юрія Процюка повернулась до рідного Івано-Франківська ділитися досвідом з молодим поколінням місцевих баскетболісток.

«Ми постійно допомагаємо нашим молодшим дівчаткам, підказуємо їм нюанси цього виду спорту, – говорить капітан. – Хочеться, щоб у Франківську була хороша база, сильна команда, щоб у майбутньому гравці могли переходити до Суперліги. Зараз ми в лідерах і маємо хороші шанси підвищитися в чемпіонаті».

Хочеться, щоб у Франківську була хороша база, сильна команда, щоб у майбутньому гравці могли переходити до Суперліги. Зараз ми в лідерах і маємо хороші шанси підвищитися в чемпіонаті

На сьогодні у секціях клубу займається понад 80 дівчаток. Вони приходять на матчі «Франківська», щиро вболівають і переживають за улюблену команду. Така аудиторія накладає додаткову відповідальність на баскетболісток. Спортсменки фактично грають за себе і за цих дітей – майбутнє франківського баскетболу.

«Дітки, що займаються у спортивних школах, йдуть на наші ігри і дивляться, що на них чекає в майбутньому, – говорить Христина Філевич. – Свого часу зовсім трішки я попрацювала тренером і знаю, що діти йдуть на матч, аби побачити і зрозуміти, як грати в баскетбол. Вони очікують гарної, результативної гри. Це нас додатково мотивує, але й накладає ще більшу відповідальність.

Ми хочемо показати, що в дітей є можливість реалізувати себе, перемагати, виборювати медалі, що спорт – це корисно і престижно».

«Моя мрія – повернути франківських дівчат з інших клубів України і створити такий БК «Франківськ», який би перемагав не тільки в Україні, але й у Європі, – каже Юрій Процюк. – У нас є майбутнє, але хочеться, щоб міська влада повернулась обличчям до клубу. Потрібна невелика допомога, і тоді все стане можливим».

Команда року

У 2014 році Юрій Процюк погодився очолити національну жіночу збірну України з баскетболу 3х3. Франківський спеціаліст прийняв команду, яка була на останньому місці в європейському рейтингу. Він зробив ставку на своїх вихованців, кістяк команди склали гравці БК «Франківськ», і це дало результат – вже у 2015 році українські спортсменки Ганна Зарицька, Ольга Мазніченко, Христина Філевич та Вікторія Пазюк посіли друге місце на І Європейських іграх у Баку.
У 2016 році наші баскетболістки виступили на світовій першості у грі 3х3, вони вперше представляли нашу країну на подібних змаганнях.

Україна блискуче подолала груповий раунд, по черзі здолавши Нову Зеландію, Нідерланди, Польщу й Індонезію, після чого почала трощити суперниць у плей-офі. У матчах на виліт підопічним Юрія Процюка вдалося впоратися з реальними претендентами на чемпіонство. У чвертьфіналі наші баскетболістки обіграли француженок, а у півфіналі розправилися з іспанками. На жаль, сил на останній «золотий» ривок нашим дівчатам не вистачило – у фіналі українська збірна поступилася традиційно міцній на подібних турнірах команді Чехії.

Україна блискуче подолала груповий раунд, по черзі здолавши Нову Зеландію, Нідерланди, Польщу й Індонезію, після чого почала трощити суперниць у плей-офі. У матчах на виліт підопічним Юрія Процюка вдалося впоратися з реальними претендентами на чемпіонство

Срібло наших дівчат на чемпіонаті світу стало справжнім сюрпризом, і на батьківщині цей результат гідно оцінили. Згідно з опитуванням спортивних журналістів України, національну жіночу збірну з баскетболу 3х3 (Дар’я Завидна, Віта Горобець, Анна Зарицька, Євгенія Спітковська) та її тренерів Юрія Процюка й Володимира Холопова визнали командою року. Нагороджували баскетболісток голова Національного олімпійського комітету Сергій Бубка та Міністр молоді й спорту України Ігор Жданов на урочистій церемонії «Спортивне Сузір’я – 2016» у Києві.

Зараз баскетбол 3х3 можуть зарахувати до програми Олімпійських ігор. І збірна України має всі шанси не лише зіграти на Олімпіаді, але й поборотися за медалі. А вже у червні цього року наші спортсмени виступлять на чемпіонаті світу у Франції, а на груповому етапі їм протистоятимуть команди Австралії, Китаю, Японії та Нідерландів.

Турнірна таблиця жіночої баскетбольної Вищої ліги станом на кінець березня

Клуб В/П О
1. ЧАЙКА-ДЮСШ (Бердянськ) 28/4 60
2. ФРАНКІВСЬК (Івано-Франківськ) 24/4 52
3. ПОЛТАВА (Полтава) 24/4 52
4. ІНВАСПОРТ (Харків) 16/18 50
5. ЛДУФК-СКІФ-СПАРТАК (Львів) 17/11 45
6. ПОЛТАВА-БАСКЕТ-ПСДЮСШОР№2 (Полтава) 10/20 40
7. УНІВЕР (Тернопіль) 8/24 40
8. СДЮСШОР №4 (Миколаїв) 7/21 35
9. ОНМУ-ВІМАР (Одеса) 8/16 32
10. ПОЛІТЕХНІКА (Львів) 4/24

32


Автор:
 Микола ВОЛКОВ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 6

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...