Мед Атлант

Комунальники розповіли, хто відповідатиме за будинки, які сипляться на голови франківців

Вчора по вулиці Незалежності, 61 каменюка, яка відкололася від даху старого будинку травмувала перехожого. На першому поверсі тут знаходиться дитячий магазин.

Про це повідомив житель міста Руслан Безручко у групі “Комуналка ІФ”.

Як пояснює автор допису, власниця магазину неодноразово зверталася до всіх комунальних служб міста з проханням втрутитися в ситуацію, проте дій не було. Натомість комунальники запевняють, що утримувати будинок мають виключно його власники і відповідальність за травмованих перехожих також нестимуть вони.

З цього приводу ми поспілкувалися з головним комунальником міста Михайлом Смушаком.

Він розповів, що даний будинок близько двох років перебував без балансоутримувача. Жильці самостійно не визначили управителя свого дому, тому міська рада назначила їм свого лише недавно. Зараз управителем дому стало ТзОВ «Балтія-Сервіс».

До речі, ця львівська фірма з литовським капіталом виграла конкурс на управління понад 200 малоповерховими житловими будинками Івано-Франківська.

Реставраційні і ремонтні роботи, як запевнив Смушак, мають бути ініціативою жильців і робитися за їхній рахунок.

«Часто читаю, що в мене сиплеться балкон і винна у всьому влада. А ніяк не той, хто має цей балкон у власності»,  ̶  каже Смушак. І приводить в приклад за кордон, де люди вже давно усвідомлюють відповідальність за дотримання належного вигляду старих будинків в яких живуть.

Головний комунальник каже, що жильці можуть зекономити на ремонтних роботах, якщо візьмуть участь у проекті співфінансування, коли місто відшкодовує 50% витрачених на ремонти коштів.  Для цього потрібно зібрати збори мешканців дому, засвідчити це в протоколі, подати проект у міську раду. Після чого збереться спеціальна комісія, яка вирішить питання співфінансування ремонту дому. Підрядника для цього обиратимуть через «Прозорро».

Смушак відповів, що ці правила розповсюджуються і на будинки, що в реєстрі міських пам’яток архітектури  ̶   їх також мають утримувати в  належному вигляді власники будинку. Проте, для того, аби зробити якісь заміни в пам’ятці, потрібне спеціальне реставраційне завдання, адже тут заборонено змінювати старі вікна на пластикові, міняти двері тощо. На запитання: «Чому у більшості пам’яток вже давно пластикові вікна», Смушак відповів, що рано чи  пізно ті, хто зігнорував правила, нестумуть відповідальність».

Читайте також: У центрі Франківська через прорив труби може завалитися багатоквартирний будинок. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...