Мед Атлант

Справа Коломийської церкви, безсумнівно, є приводом для звернення в міжнародні організації, — НВО “Громадський правозахист”

НВО “Громадський правозахист” заявив, що представники органів державної влади з багатьох аспектів порушили закон і перевищили надані їм повноваження у конфлікті навколо Коломийського храму Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Представник правозахисної організації “Громадський правозахист” прокоментував ситуацію навколо Коломийської церкви. Зокрема каже, що мер Коломиї фактично організував процедуру розгляду спору, що є компетенцією тільки органу судової влади. На засіданні робочої групи шляхом голосування вирішувалось питання про закриття храму, що також не відповідає закону.

“Фактично представник влади використовуючи свій статус чиновника намагався надати представникам греко-католицьких громад переваги – вимагав від громади УПЦ надати документи, прямо в ході зборів зачитував їх зміст, в тому числі конфіденційну інформацію. Заперечення представника УПЦ фактично ігнорувалися”, — йдеться на сторінці НВО “Громадський правозахист”.

Представників організації обурили також заяви голови облдержадміністрації  Івано-Франківської області Олега Гончарука.

“Губернатор стверджує, що будуть виділені кошти на ремонт храму, після чого буде вирішуватися питання про його передачу будь-якої конфесії. Однак чомусь не враховується і повністю ігнорується той факт, що вже більше 10 років храм фактично переданий і знаходиться у володінні та користуванні громади УПЦ. Тобто юридично храм вже переданий, і це право користування також захищене законом. Не можна перервати або скасувати право користування громади УПЦ на храм без судової процедури, ґрунтуючись тільки на вольовому акті людей, нехай навіть і наділених якимось державним статусом”, — пишуть на сторінці.

Також, “Громадський правозахист” висловив думку щодо виступу начальника поліції в ході засідання робочої групи. Зокрема, кажуть, що його виступ свідчить про те, що він займає односторонню позицію в інтересах представників УГКЦ. Так, публічно було заявлено про відкриття кримінального провадження нібито в зв’язку з неналежним використанням громадою УПЦ храмом. Кажуть, що начальник поліції не має права приймати рішення про відкриття кримінального провадження, так як це є компетенцією слідчого, який процесуально за законом незалежний від начальника поліції і сам повинен оцінювати наявність або відсутність підстав для кримінальних процедур. Але виступав керівник півціни не тільки оголосив про те, що справа він відкриває, але і виклав навіть план слідчих дій, обіцяв залучити фахівців для обстеження приміщення церкви і т.п. Таким чином він створив зрозуміле для аудиторії цих зборів враження про те, що буде «відпрацьовувати» лінію тиск на громаду УПЦ з метою збору документації і підстав для юридичних претензій проти громади. Саме так сприймаються подібні заяви.

Також у них викликають питання факти “опечатування” храму аркушем паперу з підписом і печаткою поліції, що також є самодіяльністю і не передбачено законом. Згідно зі статтею 19 Конституції України органи державної влади та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі та у спосіб, прямо передбаченими законом. Це означає в даному випадку, що меру необхідно було відмовитися від проведення будь-яких “робочих” нарад і рекомендувати зацікавленим представникам УГКЦ звертатися до органу, компетентний розглянути цивільний спір з дотриманням правових гарантій громади УПЦ.

Що стосується начальника поліції – то кажуть, що йому слід було б утриматися від публічних заяв про те, що він відкриває кримінальне провадження і просто роз’яснити зацікавленим особам їх право звернутися в поліцію із заявою, яке буде передано слідчому для розгляду і прийняття обґрунтованого рішення.

Губернатор же повинен розуміти, що заяви про те, що храм буде комусь передаватися можливі лише в разі, якщо цей храм ніким не використовується, тобто якщо він не був переданий раніше якомусь особі. Судова практика України в аналогічних справах однозначно підтверджує, що якщо будь-яка громада користується храмом, то до судового скасування цих прав розгляд питання про нового власника неможливо.

Справа в Коломиї безсумнівно є приводом для звернення в міжнародні організації за захистом, тому що позиції державних органів свідчать про їхню нездатність дотримуватися нейтрального статусу і виконувати закон на основі рівності і неупередженого ставлення до всіх сторін конфлікту.

Читайте також: Яка “доля” чекає на Коломийську церкву, яку не можуть поділити віряни різних конфесій

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...