Мед Атлант

Франківців запрошують повчитися в німців, як відродити забуті міські промзони

Як дати друге життя віджилим промисловим зонам у містах? Який потенціал схований у них? Іванофранківці мають добру нагоду побачити, вивчити, зрозуміти німецький досвід ревіталізації промзон, а потім спробувати застосувати його у Франківську — на прикладі заводу «Промприлад».

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Нове життя промислових зон (кейс Промприлад).

Долучитись можна завдяки воркшопу «Take industrial, think cultural/Промприлад, як це працює?».

Воркшоп відкритий для різних вікових та професійних груп. Подавати заявку — https://goo.gl/iR4X9W — можуть підприємці, виробники, дизайнери, урбаністи, активісти з Івано-Франківська, зацікавлені в розвитку міського середовища.

Українсько-німецький проект реалізовується в колаборації з фестивалем «Сеанс Міського Сканування», за підтримки EVZ Stiftung у рамках проекту MeetUp.

Візит до Берліна запланований на 9-16 липня, робота у Франківську — 12-20 серпня, під час фестивалю Сеанс Міського Сканування/City Scanning Session.

Всі витрати покриваються організаторами.

Промприлад — це завод у центрі Івано-Франківська, де досі виробляють газові лічильники, які донедавна експортували до Росії. Через війну між Росією та Україною цей експорт зупинився, виробництво стало збитковим і знаходиться у кризі через недосконалу економічну модель. Одночасно приміщення заводу здаються в оренду представникам творчих індустрій. При цьому завжди існує небезпека зміни курсу розвитку території, коли будівлі знесуть і збудують звичні усім багатоповерхівки.

Ціль воркшопу

Розказати, яке значення для міської культури має завод Промприлад та в чому потенціал для його розвитку. В рамках воркшопу буде проведено практичне художнє дослідження на основі гіпотези про те, що чим локальніша історія, тим логічніше вона впишеться у загальносвітовий контекст (на противагу ідеї створення на базі заводу глобалізованого простору без унікальних характеристик — гіпотеза може бути спростована або буде знайдено гібридне рішення). Через формування локальної ідентичності ми визначимо значущість заводу як для міста, так і для суспільства в цілому.

Наприкінці воркшопу відбудеться презентація-перформанс за результатами візиту до Німеччини та командної роботи в Івано-Франківську на території Промприладу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...