Мед Атлант

Містечковий «Тріумф»

На початку 2000-х в Івано-Франківську започаткували щорічну акцію «Тріумф» для вшанування найкращих підприємців року. Стати її переможцем було досить престижно. Та останніми роками інтерес до «Тріумфу» значно впав – як у представників бізнесу, так і у влади. Колись помпезне нагородження «найкращих» тепер більше нагадує закриту тусівку «для своїх».

Удостоєних «Тріумфу» з року в рік називають лідерами економічного розвитку міста. Номінації дещо змінюються, а тих, хто серйозно сприймає цю нагороду, стає все менше. Тому організаторам доводиться щороку вшановувати ті самі підприємства, підлаштовуючи під них номінації. Хоча з’являються і нові фаворити.

Закрита тусівка

Якщо вірити тому, що пишуть в офіційних документах, то завдяки «Тріумфу» в місто заходять інвестиції, а місцеві виробники експортують свою продукцію за кордон.

«Покращення інвестиційного та бізнесового клімату в місті, що дасть можливість залучити у розвиток бізнесу потенційних інвесторів та донести інформацію про найкращі підприємства та їх продукцію до широкого кола споживачів як в Україні, так і за її межами», – так окреслені очікування від проведення «Тріумфу» у програмі економічного і соціального розвитку Івано-Франківська на 2017 рік.

Удостоєних «Тріумфу» з року в рік називають лідерами економічного розвитку міста. Номінації дещо змінюються, а тих, хто серйозно сприймає цю нагороду, стає все менше.

Чи справді «Тріумф» може популяризувати місцевих виробників аж за кордоном, хочемо переконатися самі.

Цього року церемонія нагородження відбулася вже вчотирнадцяте. Номінантів на перемогу в акції «Тріумф-2016» зібрали 24 березня у ресторані «Пасаж Гартенберг». Як саме міська влада планує «донести інформацію про найкращі підприємства і їх продукцію» – невідомо, адже представників ЗМІ на захід не запрошували. Щоправда, і не виганяли.

Учасників цієї закритої вечірки розсадили за столи з вином та всілякими смаколиками. Присутніх розважали місцеві виконавці, нагороджені дякували владі, а та хвалила їх у відповідь.

Цього року «найкращих» визначили у 14 номінаціях, а також у позаконкурсній – «Місто-партнер», в якій нагородили представників польського Любліна. А лідерами економічного розвитку у Франківську за минулий рік стали:

– ПАТ «Прикарпаттяобленерго» у номінації «Найбільший  платник податків до міського бюджету»;

– ТзОВ «Ектос-ІФ» – «Найкраще інвестиційне підприємство малого бізнесу»;

– торгова марка «Надія» однойменного ТзОВ – «Місцева марка»;

– ТОВ «Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед» – «Підприємство-експортер року»;

– ДП ВО «Карпати» – «Успішне промислове підприємство року»;

– ТзОВ «Мікрол» – «Успішне підприємство малого бізнесу»;

– веб-студія «Вебміл» – «Найкраща ІТ-компанія»;

– шинок «Калина» – «Найкращий заклад ресторанного господарства в прикарпатському стилі»;

– торгово-розважальний комплекс «Панорама PLAZA» – «Найкращий торгово-розважальний заклад міста»;

– ПАТ «Івано-Франківська харчосмакова фабрика» – «Соціально відповідальне підприємство»;

– мережа спортивних клубів «Альянс» – «Найкращий заклад у сфері побутового обслуговування – спортивний клуб»;

– Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу – «Найкраще підприємство/заклад 2016 року в галузі впровадження та розвитку енергозберігаючих проектів і технологій»;

– хостел «Феномен» – «Найкращий хостел».

Та за кордоном про переможців «Тріумфу-2016» навряд чи дізнаються, адже висвітлення акції звелося до скупого повідомлення на сайті міськвиконкому.

До речі, таке святкування обійшлося міському бюджету всього у 150 тисяч гривень. З них 30 тисяч витратили на виготовлення дипломів, 43 – на створення сюжетів про діяльність підприємств-переможців церемонії, які наразі ніхто, крім самих переможців, не бачив, 35 тисяч – на технічне забезпечення вечора та 42 – на оренду залу й послуги з обслуговування ресторану.

Еволюція «Тріумфу»

Акцію «Тріумф» започаткувала команда мера Шкутяка у 2004 році. За задумом, церемонія нагородження найкращих підприємців мала відбуватися за концепцією голівудського «Оскара» – з призами та різними номінаціями. У рамках тодішнього «Тріумфу» проводили благодійні аукціони та покази мод, а на перших церемоніях співали Тіна Кароль, Руслана Лижичко, Олександр Пономарьов. Урочистості відбувалися у драмтеатрі, і в той час для охочих відвідати захід ледве вистачало місць.

Як саме міська влада планує «донести інформацію про найкращі підприємства і їх продукцію» – невідомо, адже представників ЗМІ на захід не запрошували.

Гідних вшанування на «Тріумф» висували асоціації та товариства, а зараз, як правило, самі учасники подаються на участь у церемонії нагородження.

До речі, у 2005 році під час урочистостей міський голова Зіновій Шкутяк отримав почесний диплом від Ради Європи, що визнала Івано-Франківськ європейським містом. Це була перша нагорода, отримана українським містом від Ради Європи.

Традицію вшанування підприємців продовжив і Віктор Анушкевичус. Вже за його каденції навколо проведення «Тріумфу» розпочалися дискусії. Представники бізнесу почали втрачати інтерес до акції, звучала критика номінацій та переможців.

Від початку «Тріумфу» і до сьогодні традиційно вшановують найбільших платників податків, інвестиційні підприємства та місцевих виробників. У свій час вшановували найкращі будівельні компанії, готелі, керівників-реформаторів, благодійників, промислові підприємства, туроператорів, банки, заклади харчування і навіть найкращих перевізників.

Із тих часів загальними критеріями участі в «Тріумфі» для всіх номінантів є відсутність заборгованості до бюджету та вчасна виплата заробітної плати.

Цього року лідерів економічного розвитку за 2016 рік встановлювали як за традиційними, так і за новими номінаціями. У шести з них долучитися до визначення переможців могли і пересічні франківці, проголосувавши за найкращу місцеву марку, заклад ресторанного господарства у прикарпатському стилі, торгово-розважальний заклад, найкращий заклад у сфері побутового обслуговування – спортивний клуб, підприємство в галузі енергозберігаючих проектів і технологій та найкращий хостел.

Голосувати можна було на офіційному сайті міськвиконкому всього чотири дні – з 10 до 14 березня, таку практику започаткували кілька років тому. Втім, результати голосування за жоден рік побачити неможливо – їх передають конкурсній комісії, і з сайту вони зникають. А при визначенні переможців голоси франківців враховуються як мінімальні бали до загального результату.

Як пояснює начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Надія Кромкач, голосувати можна було лише в тих номінаціях, у яких не потрібно, встановлюючи переможця, враховувати економічні показники.

«Наприклад, при визначенні найбільшого платника податків враховували лише цифри з податкової. Так само експортера року – люди не знають, яка фірма скільки експортує, для встановлення переможця користувалися даними статистики», – розповідає Кромкач.

Серед цьогорічних переможців «Тріумфу» вже не вперше отримують нагороди  ПАТ «Прикарпаттяобленерго», ТзОВ «Надія», ТОВ «Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед», ДП ВО «Карпати»,  ПАТ «Івано-Франківська харчосмакова фабрика». До речі, остання компанія – цьогорічний переможець у номінації «Соціально відповідальне підприємство», що викликало неоднозначні відгуки у франківців.

Із гумором користувачі соцмереж сприйняли переможця у номінації «Найкращий заклад ресторанного господарства в прикарпатському стилі», шинок «Калина».

У свій час вшановували найкращі будівельні компанії, готелі, керівників-реформаторів, благодійників, промислові підприємства, туроператорів, банки, заклади харчування і навіть найкращих перевізників.

«Таку номінацію запровадили з метою популяризації прикарпатської кухні, національних традицій. Важливу роль в оцінюванні відіграло оформлення закладу, наявність у меню ексклюзивних старовинних страв місцевої прикарпатської кухні, одяг обслуговуючого персоналу, інтер’єр та інші показники», – пояснила Надія Кромкач.

Також цьогоріч організатори «Тріумфу» вирішили відзначити представника бюджетного туризму, увівши номінацію «Найкращий хостел», а з метою популяризації здорового способу життя вшанували і найкращий спортивний клуб.

Пережиток

Із номінаціями можна експериментувати й далі. За 14 років під час проведення «Тріумфів» не нагороджували хіба що найкращі МАФи. Як бачимо, щоб вшанувати одних, достатньо цифр на папері, а для інших треба щось вигадувати.

За 14 років під час проведення «Тріумфів» не нагороджували хіба що найкращі МАФи.

Однак від того «Тріумфу», з якого у Франківську починали, здається, лишилася тільки назва. Успішних підприємств у місті не бракує, але інтересу до щорічної акції вшанування у них немає. І вони знають напевне, що покращенню інвестиційного клімату в місті, залученню інвесторів чи експорту продукції статуетка «Тріумфу» точно не допоможе.

А організаторам варто переглянути концепцію щорічної церемонії, можливо, не зайве таки спитати у підприємців, що в їхньому розумінні означає «вшанування».

Звичайно, сказане не значить, що діалогу між представниками бізнесу та влади у місті немає. Та «Тріумф» у його теперішньому вигляді ніяк розвитку підприємництва не сприятиме. Хоча й не зашкодить.

Автор: Марія Гаврилюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 6

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...