Мед Атлант

Як розпізнати добре віскі? Поради відомого франківця

Продюсер, співак, засновник і соліст гурту «Ґринджоли» Роман Калин уже два роки є членом клубу поціновувачів віскі. За цей час він продегустував близько сотні різних видів цього напою. Професійним знавцем себе поки не вважає, але досвідченим любителем назватися може однозначно. І цього цілком достатньо, аби розпізнати добре віскі: «Спочатку дивишся на густину напою та його колір, а потім звертаєш увагу на аромат, який протягом перших 20 хвилин постійно змінюється. Спиртовий запах зникає і стають відчутними відтінки дині, цитрусових, чорносливу, диму, часом навіть шоколаду…».

Музикант рекомендує п’ятірку своїх улюблених віскі.

Writers tears (Ірландія)

Перше віскі, що дуже сподобалося Роману Калину, було ірландським. «Сльози письменника», – так перекладається назва напою. Як запевняє музикант, саме цей напій виділяється з-поміж решти ірландських. «Взагалі ірландське віскі особливе, – пояснює він. – Завдяки потрійній дистиляції напій м’який і солодкий».

Lagavulin 16 (Шотландія)

Найкращий подарунок для істинних поціновувачів. Про шотландське віскі Роман Калин може розповідати годинами, адже воно найцікавіше, а Шотландія – осередок напою. Віскі звідси справжнє, з розмаїтими нотками й ароматами. Настільки численної кількості регіонів, де виробляють віскі, немає в жодному іншому куточку планети. Шотландський острів Айла – батьківщина найкращого в світі односолодового віскі. Зокрема, і Lagavulin – одного з найбільш вдалих варіантів для чоловіків. У напою дуже грамотно збалансовані всі основні характеристики. Окрім смаку сухофруктів, він запам’ятовується ще й унікальним ароматом диму. Річ у тім, що на острові немає дерев, тож ячмінь для віскі сушать за допомогою вогню, розпаленого торфом, який і спричиняє потім своєрідний смак. Також у цьому віскі присутній легкий присмак йоду: недарма колись напій використовували з лікувальною метою.

Single barrel (США)

Бурбон марки Jack Daniel’s. Американське віскі, виготовлене з кукурудзи – його офіційно вважають національним напоєм США. Кардинально відрізняється від ячмінного і пшеничного віскі.

Ця позиція виділяється з-поміж усіх бурбонів насиченим смаком, а також легким ароматом карамелі, ванілі та… дерев’яної бочки. «Бодай раз спробувавши це віскі, одразу закохуєшся в його індивідуальність», – запевняє Роман Калин.

Nikka Taketsuru (Японія)

Скрупульозно дотримуючись усіх канонів виготовлення віскі, японці постійно перемагають на всесвітніх виставках навіть відомі шотландські бренди. «Коли ви купуєте японське віскі, то можете бути впевненим у його якості, – стверджує продюсер. – Японські виробники ніколи не опустяться до того, аби додавати в напій барвники чи ароматизатори».

Wisers Special Blend (Канада)

Віскі бурштинового кольору зі смаком меду та ванілі. Його в Україні не продають, та й деінде теж. Напій можна придбати лише на його батьківщині, в Канаді. Роман Калин припускає, що виробника просто не цікавлять зовнішні ринки.

Ще однією чудовою канадською позицією є ароматизоване віскі Spicebox, яке, очевидно, найбільше припаде до смаку жінкам, оскільки це мікс із прянощами та ваніллю, що за смаком схожий на лікер. Міцність – лише 35 градусів, а виготовляють його із жита.

До речі, будь-яке віскі Роман купує здебільшого за кордоном – там удвічі дешевше. Найбюджетніше – у Франції.

Автор: Наталія МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 6

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...