Мед Атлант

Держпродспоживслужба перевірить ринки в Івано-Франківську

З понеділка, 3 липня, Держпродспоживслужба планує розпочати перевірку ринків Івано-Франківська, оскільки у літню спеку купувати рибу та м’ясо стає все більш небезпечно.

На ринках в Івано-Франківську прилавки з м’ясом та рибою далеко не завжди мають у своєму асортименті свіжий товар. Більше того, їх часто продають без відповідних дозволів. Журналісти МІСТА перевірили ринок поблизу ТЦ “Прикарпаття” та переконались, що не всі продавці дотримуються Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами. Зокрема, деякі з них виставляють копчену рибу на не охолоджуваних прилавках, пояснюючи це тим, що така риба – взірець, а людині продають ту, що в холодильнику. Однак, доказів того, що пізніше рибу з вітрини, яка декілька годин лежала на сонці, не продадуть – немає.

Як повідомив начальник Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарії в Івано-Франківській області Степан Белей, Держпродспоживслужба планує з понеділка перевірити місцеві ринки, зокрема, умови, в яких продають м’ясо та рибу, та, в якому стані.

“Ми підприємців попередили про відповідні умови, в яких повинні продаватись продукти, однак всюди є порушники“, – зауважив Степан Белей.

Також, поблизу ринку на сонці, немаючи холодильників, люди незаконно продають кров’янку. На запитання, чи мають вони дозволи, жінки спочатку кажуть, що в офісі, а пізніше зізнаються – дозволів не мають, однак торгують таким чином уже 22 роки. Продавчині скаржаться, що винна у цьому держава, а вони шукають спосіб заробити гроші для сім’ї. Одна із жінок розповіла, що вона кров’янкою годує сім’ю і навіть півторирічну дитину і жоден ще не отравився.

“А чому Ви перевіряєте нас? Ви перевіряйте державні служби, які піднімають плату на комунальні послуги, прожити немає за що. У мене завжди кров’янка свіжа, навіть, якщо на сонці продається. Її купляють відомі люди, навіть для ресторанів беруть“, – зазначила продавчиня.

Начальник Управління безпечності харчових продуктів і ветеренарії каже, що торгівля харчовими продуктами за межами ринку заборонена, адже це небезпечно. Відповідальними за це питання є Національна поліція.

Ми відповідаємо тільки за ті товари, що пройшли ветеринарно-санітарну експертизу і офіційно продаються на торгових місцях, які належать ринку“, – зауважив Степан Белей.

Варто зазначити, що отруєння рибою та м’ясом несе за собою важкі захворювання, такі як сальмонельоз, лістеріоз, ботулізм. Нещодавно, від смертельно-небезпечної риби люди хворіли на ботулізм, один випадок закінчився трагічно. 

Читайте також: Розбите скло у центрі Івано-Франківська ледь не покалічило перехожих. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...