Мед Атлант

Афера від імені банку

 

Працівники поліції та банків регулярно попереджають про шахрайства з картками, розкривають злочинні схеми, просять нікому не повідомляти конфіденційну інформацію. Проте кількість ошуканих лише збільшується – аферисти видурюють тисячі гривень з банківських карток за допомогою одного телефонного дзвінка.

Заблокована картка

«Ваша картка заблокована. Дзвінки на інфоцентр «Ощадбанку» за номером +380919947951 або https://online.oschadbank.ua/info/», – повідомлення такого змісту дедалі частіше приходять іванофранківцям. Міняються лише номери телефонів.

Адреса сайту, вказана у SMS, неактивна. Натомість у прес-службі Ощадбанку розповіли, що банк повідомлень подібного змісту не надсилає.

«Маємо інформацію про випадки надсилання SMS-повідомлень із різних невідомих номерів нібито від імені Ощадбанку про блокування картки та необхідність зателефонувати до контакт-центру. Прийнявши ваш дзвінок, зловмисники намагаються дізнатись персональні дані, зокрема номер картки. Співробітники банку ніколи не надсилають SMS і не телефонують клієнту з невідомого номера з метою отримання конфіденційної інформації щодо платіжної картки та не просять назвати ці дані по телефону. Користувачі карток мають пам’ятати, що не можна розголошувати конфіденційну інформацію – кодове слово, номер картки, термін її дії, PIN-код, CVC / CVV-код (3 цифри на зворотному боці картки) ні знайомим, ні стороннім, ні тим більше особам, які представляються працівниками банку», – йдеться у повідомленні.

Часто аферисти і самі телефонують. А інформація про ошуканих чи не щотижня з’являється у зведеннях поліції. На гачок пройдисвітів потрапляють люди різного віку та статі.

Всі SMS від Ощадбанку надходять за єдиним зразком: відправник повідомлення – Oschadbank, а в тексті – номер контакт-центру 0800210800. Ощадбанк телефонує клієнтам із таких номерів: +38(044) 363-01-33, +38(044) 364-21-21.

Тож SMS із повідомленням про заблоковану картку присилають шахраї та сподіваються, що ви зателефонуєте. Відтак, вони представляються співробітниками банку, переконують користувача повідомити дані своєї картки та знімають гроші.

Часто аферисти і самі телефонують. А інформація про ошуканих чи не щотижня з’являється у зведеннях поліції. На гачок пройдисвітів потрапляють люди різного віку та статі.

Так, місяць тому за один день жертвами стали відразу дві франківчанки, одній з яких 37 років, другій – 60. До них на мобільні зателефонували нібито працівники Ощадбанку і повідомили про те, що їхні рахунки заблоковані, а для розблокування потрібно надати дані банківських карток. Жінки погодилися, а шахраї зняли з рахунків загалом понад 10 тисяч гривень.

Нещодавно в поліції розповіли і про історію 36-річного мешканця приміського села, до якого зателефонував невідомий, представився працівником служби безпеки Ощадбанку. Під час спілкування з потерпілим зловмисник дізнався дані картки, після чого зняв з неї 10 000 гривень.

В Ощадбанку також зазначають, що були зафіксовані випадки фішингу, які полягали у спробах несанкціонованого отримання конфіденційної інформації власників платіжних карток банку за допомогою шахрайських сайтів, що дублюють офіційний сайт Ощадбанку (наприклад, сайт http://oschadbank.at.ua/ чи www.oschad-bank.com.ua). Фішингові сайти, тобто, підробки під сайт Ощадбанку, теж спрямовують зателефонувати в той же «інфоцентр», де трубку знімають шахраї.

Зазначимо, що єдиним офіційним сайтом Ощадбанку є www.oschadbank.ua. А при виявленні сайтів зловмисників слід негайно повідомляти про це до контакт-центру Ощадбанку за телефоном: 0-800-210-800 (безкоштовно із комп’ютерів та мобільних, телефонів по території України).

Невловимі шахраї

За словами начальника управління карного розшуку ГУНП в Івано-Франківській області Романа Чекмарьова, з 1 січня до 30 квітня відкрито 216 кримінальних проваджень за фактом шахрайства в Івано-Франківській області.

«Це стосується шахрайства з банківськими картками, і виманювання грошей, коли телефонують і відрекомендовуються представниками поліції, кажуть, що рідні потрапили в біду і треба заплатити певну суму «відкупних», щоб їх відпустили, і шахрайства, пов’язаного з покупками в Інтернеті, коли людина перераховує гроші за товар, а їй його не віддають», – розповів Чекмарьов.

Із 216 проваджень вже 51 справа передана до суду – це 23,6%. Щодо 165 (35-40% від відкритих справ) проваджень завершується слідство і в поліції готуються оголосити відповідну підозру.

Окремої статистики щодо шахрайств, які стосуються крадіжок грошей із банківських карток, у поліції не ведуть. Спіймати таких ошуканців дуже важко.

«Телефонують зазвичай не з нашої області. Дзвінок може бути із Запоріжжя, а гроші можуть зняти в Херсоні», – розповідає начальник управління карного розшуку.

Тобто, шахраї працюють групами, пояснює Чекмарьов. Один телефонує, підключає конференц-зв’язок, і інформацію від потенційних жертв слухають ті, які знімають гроші.

Картки, на які перераховують гроші, або загублені, або належать померлим чи безхатькам

Роман Чекмарьов наголошує, якщо вам прийшло SMS-повідомлення або надійшов дзвінок щодо заблокованої картки, потрібно одразу звернутись на гарячу лінію банку і перепитати, чи це справді так.

Бувають також випадки, що шахраї просять перерахувати гроші на інші картки. За їхніми номерами теж фактично неможливо вичислити зловмисників. Картки, на які перераховують гроші, або загублені, або належать померлим чи безхатькам (за певну плату зловмисники просять бездомних відкрити банківську картку, відтак забирають її).

Крім того, шахраї використовують SIM-карти, які викидають після того, як виманили гроші. А також, розповідає Роман Чекмарьов, працюють із телефонів з нульовим IMEI. Тобто, якщо зловмисник викинув SIM-карту і вставив іншу, за IMEI телефону все одно можна дізнатися, де приблизно знаходиться апарат. Однак телефон можна перепрошити так, що він реєструється в мережі з нульовим кодом (замість цифр одні нулі). Тоді відстежити його неможливо.

За його словами, найбільше дзвінків, які відслідковують правоохоронці, надходить із місць позбавлення волі. Номери телефонів зловмисники знаходять у мережах чи на сайтах продажів.

Як уберегтися

Аферисти випитують номер картки, термін її дії, тризначний код безпеки на зворотному боці картки (код CVC2 / CVV2), а відтак і пароль із SMS-повідомлень від банку.

В банку ж, звичайно, не будуть відшкодовувати втрачену суму, якщо клієнт сам розголосив дані для проведення банківської операції.

Щоб не потрапити в тенета шахраїв, варто дотримуватися кількох правил. Якщо купуєте чи продаєте щось у соцмережі, подбайте про окрему картку для розрахунків та встановіть ліміт на зняття коштів.

Не вказуйте номер телефону, підв’язаний до банківської картки, як контактний в оголошеннях будь-якого типу, зазначивши при цьому номер своєї картки та свої ПІБ. Для таких оголошень рекомендують вказувати резервний номер.

Щоб не потрапити в тенета шахраїв, варто дотримуватися кількох правил. Якщо купуєте чи продаєте щось у соцмережі, подбайте про окрему картку для розрахунків та встановіть ліміт на зняття коштів.

Будь-який банк, телефонуючи до клієнта, ніколи не буде вивідувати жодних даних щодо картки. Для проведення платежу досить повідомити платникові тільки її номер. Будь-які інші уточнювальні запитання або повідомлення про те, що для проведення платежу потрібні код, пароль і таке інше, означає, що особа має справу з шахраями.

До слова, щойно в мережі з’явилася інформація про можливе об’єднання націоналізованого «ПриватБанку» і державного Ощадбанку, її одразу ж використали шахраї, які придумали ще одну дієву злочинну схему заволодіння грошовими коштами громадян.

Вони телефонували потенційним жертвам і представлялися працівниками служби безпеки Ощадбанку. Дізнавалися, чи є людина власником карткового рахунку «ПриватБанку». Коли отримували підтвердження, повідомляли, що у зв’язку з об’єднанням вказаних банківських установ клієнту терміново необхідно здійснити переведення грошових коштів з рахунку «Привату» на новий, оформлений в «Ощаді», картковий рахунок.

Таким чином, зловмисники дізнавалися інформацію про номер банківської картки, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу та інші дані, за допомогою яких можна зняти кошти.

Якщо вас лякають або кваплять, вимагають дані картки – це ознаки шахрайства. Припиніть розмову та передзвоніть у банк за офіційним номером, вказаним на картці або на сайті банку.

Також шахраї можуть лякати потенційних жертв тим, що з їхньої банківської картки хочуть зняти велику суму грошей, і обіцяти врятувати «вкрадені» гроші, якщо ви терміново повідомите їм секретні дані вашої картки. У поліції кажуть: якщо вас лякають або кваплять, вимагають дані картки – це ознаки шахрайства. Припиніть розмову та передзвоніть у банк за офіційним номером, вказаним на картці або на сайті банку.

Якщо ви все-таки повідомили дані своєї картки шахраєві, терміново заблокуйте її та поінформуйте про те, що трапилося, кіберполіцію України. На сайті кіберполіції заяву можна залишити в будь-який час доби за посиланням: https://www.cybercrime.gov.ua/feedback5-ua.

Автор: Марія Гаврилюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 7

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...