Мед Атлант

Два головних медики обласної дитячої лікарні розповіли про катастрофічний стан справ у медзакладі і судову тяганину з керівництвом Департаменту охорони здоров’я

Двоє завідувачів відділеннями обласної дитячої лікарні розповіли про нульову матеріально-технічного базу забезпечення лікарні. Головний дитячий хірург і дитячий уролог області підняли на гора гостре питання відсутності фінансування на придбання необхідного обладнання і інструментарію протягом багатьох років. Лікарі запевняють: ситуація, що наразі склалася з дитячою медициною в області, — чи не найгірша в Україні.

За свою позицію медики неодноразово піддавалися тиску з боку керівництва департаменту охорони здоров’я. Розмови в закритих кабінетах були й з іншими медиками, які наважилися відкрито висловити своє невдоволення. Вже 5 місяців триває судовий процес між лікарями хірургічного відділення ОДКЛ і в.о. директора Департаменту охорони здоров’я області Миколою Стовбаном. Судяться за образу честі, гідності  і ділової репутації лікарів. На медичній нараді в ОДКЛ, під час заслуховування роботи хірургічного відділення, медики вкотре підняли питання забезпечення їх матеріально-технічною базою для проведення операцій. Тоді ще заступник керівника департаменту Микола Стовбан відповів, що на відділення є дуже багато скарг, тому про покращення умов роботи говорити зарано — про це сьогодні на зустрічі з журналістами розповів головний дитячий хірург області Михайло Глагович. Медик взявся перевіряти правдивість слів свого керівництва і з’ясував, що жодної такої скарги на лікарів його відділення не було.

“Дивно, коли свою роботу новий керівник починає з брехні. Ми хочемо, аби він вибачився за образу медиків, а керівництво департаменту нарешті дало відповідь, коли у лікарню почнуть закуповувати необхідне обладнання, якого не було вже 10-15 років, для проведення операцій, інструментарій, певні медикаменти, виділяти кошти на ремонт тощо. Наразі ми шукаємо благодійників, просимо допомоги в батьків пацієнтів, виймаємо кошти зі своєї кишені, але не бачимо підтримки з боку керівництва. — Каже Михайло Глагович — Ми наче живемо в часі кріпосного права: маємо виконувати вказівки керівництва, а натомість не отримувати належних для роботи умов”.

В рік на базі відділення проводиться близько 2000 операцій. Обладнання для них, як кажуть медики, старе і майже непридатне. Новітнього немає. Інколи можуть списати старе, проте воно є не зовсім безпечним для дітей.

Підтримує свого колегу і головний дитячий уролог області Зіняк Богдан Михайлович:

“Я більше 30 років працюю дитячим урологом. Раніше теж не було уваги до нас, але були хоч якісь постачання, зараз — катастрофа. Ми поки можемо, то якось тримаємося, але настане момент, що ми будемо відповідати батькам, що не маємо можливості врятувати чи полікувати вашу дитину”.

Богдан Михайлович підтверджує слова Михайла Глоговича про тиск з боку керівництва на медиків:

“Вони кажуть, що перевірятимуть наш відділ, бо ми заговорили про те, що не можна було озвучувати”.

Головний лікар обласної дитячої лікарні Радислав Котурбаш своїх працівників не підтримує. Принаймні так вони озвучили сьогодні журналістам. Власне через закриту стіну, яка впала перед ними, лікарі наважилися надати питанню розголосу і публічно заявити про речі, про які, ймовірно, можуть мовчати їхні колеги.

Читайте також: Які зміни чекають на українську медицину після реформи?

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...