Мед Атлант

“Комусь наступив на пальці”, – головний лікар обласної дитячої лікарні про вчорашню заяву його підлеглих

Головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні Радислав Котурбаш заперечує вчорашню резонансну заяву двох провідних лікарів медзакладу і вважає, що неправду медики сказали через те, що їм “обрізали” можливість брати благодійну допомогу від пацієнтів.

Вчора, 3 липня, завідувач хірургічним відділенням ОДКЛ Михайло Глагович і його колега провідний уролог Богдан Зіняк заявили, що в лікарню і, зокрема їхнє відділення, вже 10 років не закуповувалася нова апаратура і інструментарій для операцій. Медики стверджували, що все необхідне закуповували за рахунок пацієнтів чи власний.

Головний лікар стверджує, що про прес-конференцію, яку за його спиною готували підлеглі, не здогадувався. Дізнався про все з преси.

“У січні ми мали медраду з лікарями, на якій завідувач хірургічним відділенням Михайло Глагович доповів мені, що йому не вистачає ниток для шиття. На що я сказав: наразі потрібно закрити питання з дірявим дахом. У мене балії стоять на даху, у зливу заливає”, – каже Котурбаш.

Лікар повідомив журналістам “МІСТА”, що гроші на дах виділили з держбюджету. Тендер на освоєння 11 млн грн на ремонтні роботи має відбутися вже завтра.

Крім того, головний медик ОДКЛ прозвітувався, що в 2016 році лікарня освоїла більше 15 млн грн з обласного бюджету. На них придбали два наркозно-дихальних апарати, відеоскопічну систему для діагностики стравоходу, шлунка, прямої кишти, комп’ютерний томограф. Власне про томограф на вчорашній прес-конференції медики згадували також, проте в контексті того, що гроші на дорогий апарат начебто освоєні з порушеннями. Мовляв, апарат є, але він не працює.

На це Котурбаш має свої пояснення. Головний лікар каже, що апарат придбали в минулому році, а от гроші на ремонт приміщення під нього виділено лише в цьому.

“Мільйон 200 тисяч гривень потрібно було лише на облаштування приміщення під обладнання”, – каже Котурбаш.

І обурюється, що медики не могли не знати про ремонт у цьому приміщенні, адже щоранку паркують поруч свої автівки.

“Ото думаю на суд подати через їхні вчорашні заяви”, – каже Котурбаш.

І пояснює, що розмірковував над тим, чому лікарі могли так вчинити. Дійшов певного висновку, хоча каже, що поки це лише припущення.

“Думаю причина у моєму розпорядженні проводити всі благодійні внески через бухгалтерію. Комусь наступив на пальці”, – резюмує Котурбаш.

Медик каже, що на 2017 рік на потребу у медпрепаратах лікарня профінансована лише на 27%, тому лікарі змушені просити допомоги в батьків пацієнтів. Наразі всі внески мають проходити через бухгалтерію.

Інша причина бунту медиків, як припускає Котурбаш, може бути пов’язана з перевіркою їх за місцем основної роботи, адже в лікарні вони працюють за сумісництвом. Тобто звіряють кількість відпрацьованих годин. І якщо робочі години у двох графіках співпадають, то лікар платитиме штраф.

“В нас був такий один лікар, який віддав усю свою зарплатню за рік, бо при перевірці його робочі години за основним місцем роботи і у нас співпали”, – пояснює головний лікар ОДКЛ.

До слова, в департаменті охорони здоров’я заяви лікарів поки не коментують. В.о. директора департаменту Микола Стовбан, з яким судяться медики, що наробили шороху, від пояснень ситуації утримується.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...