Мед Атлант

Куди зникають посилки? Про всі “зручності” оновленої “Укрпошти”

 

Ви чекаєте посилку, а вона раптом загубилася. «Що робити? Де шукати?» – такі запитання почастішали від клієнтів Укрпошти у соцмережах та на спеціальних форумах. Нарікають користувачі й на те, що пакунки приходять пошкодженими, або працівники «головної пошти країни» забули про них повідомити. На жаль, такі випадки непоодинокі.

«Сьогодні, в День космонавтики, ми запускаємо на ринкову орбіту наш новий бренд. Упевнені, нова бренд-айдентика та слоган «Головна пошта країни» по-справжньому наберуть висоту та стануть тим знаком якості, про який кожен українець скаже: «Сервіс, як на пошті! Головній пошті країни!» – таке повідомлення з’явилося 12 квітня на офіційній сторінці Укрпошти у Фейсбуці.

Керівник Укрпошти Ігор Смілянський зазначив, що новий логотип повинен відображати позитивні зміни в компанії.

«Ці дев’ять місяців ми працювали над змістом. Щоб посилки почали доходити швидше або взагалі почали доходити. Сьогодні ми починаємо змінювати не тільки зміст, а й форму. Я в перший день обіцяв, що Укрпошта почне посміхатися, і ми працюємо над цим», – заявив він.

«Сервіс, як на пошті!»

Втім, деякі користувачі Укрпошти так і не відчули, що посилки почали швидше доходити чи доходити взагалі.

«Мені родичі відправили подарунок на весілля. Це мав бути сюрприз. Однак повідомлення з пошти про посилку не прийшло», – розповідає франківчанка Світлана Підлужна.

За кілька тижнів жінка таки дізналася про «сюрприз» і знайшла його у поштовому відділенні. За подарунок довелося доплатити.

«Заплатила за так зване зберігання посилки, оскільки безкоштовно на пошті її можуть тримати протягом п’яти днів. Там знизали плечима, сказали, що мало прийти повідомлення», – каже Світлана.

Та найбільше від «сервісу» Укрпошти потерпають клієнти, що замовляють через Інтернет товари з-за кордону.

Досвідчені інтернет-покупці знають, що відстежити покупку в китайських магазинах можна за трек-кодом, який надають продавці, для цього є спеціальні безкоштовні сервіси.

«Перший раз, коли виписувала товари з Китаю, з трьох замовлень прийшло одне. Друге не дійшло з вини продавця. Правда, за це мені повернули гроші. А третє загубилося на пошті. Я тоді не дуже перейнялася, оскільки воно коштувало копійки», – розповіла Галина Корнійчук.

Досвідчені інтернет-покупці знають, що відстежити покупку в китайських магазинах можна за трек-кодом, який надають продавці, для цього є спеціальні безкоштовні сервіси. При цьому зазвичай продавці самі вибирають службу доставки товарів в Україні і найчастіше надають перевагу Укрпошті.

Перевірити сервіс доставок ми вирішили самі. Реєструємося на одному з найпопулярніших інтернет-магазинів AliExpress і замовляємо товари. Вибрали з десяток покупок на суму від 3 до 15 доларів у різних продавців. Один з них відправив посилку через оператора «Міст Експрес», два «Новою поштою», решта – через Укрпошту.

Повідомлення про посилку від «Міст Експрес» прийшло есемескою, майже відразу передзвонив кур’єр і перепитав, куди і в який час доправити посилку. Про товари, які переправляли «Новою поштою», її працівники повідомляли телефонним дзвінком, перепитували, доставляти у відділення чи кур’єром за вказаною адресою. А от про посилки, які приходили Укрпоштою, сповіщати не поспішали.

Першим прийшов з Китаю найдорожчий товар за 15 доларів. Про те, що посилка в Івано-Франківську, ми дізналися на сайті AliExpress. Чи дійсно наше замовлення у відділенні, перевіряємо через пошукову систему Укрпошти.

Там бачимо підтвердження, що посилка є. І інформацію: «Адресату повідомлено повторно про надходження на його адресу поштового відправлення».

З’ясувати, як саме нам дали знати, пробуємо на «гарячій лінії» поштової компанії.

Там пояснюють, що листоноша мав принести сповіщення, що прийшла посилка, і прохання забрати її з пошти.

«Можливо, листоноша кинув повідомлення не в ту поштову скриньку», – каже оператор і радить якнайшвидше її забрати, оскільки безкоштовно посилка може бути на пошті п’ять днів. Далі за зберігання прийдеться доплачувати.

Про наступний пакунок, що прийшов із Китаю,  працівники Укрпошти повідомили телефоном. Решта теж дійшли, хоча інформували нас не про всі.

Винен листоноша?

Можливо, Укрпошта краще працює з внутрішніми відправленнями? Для експерименту відсилаємо пакунок з Коломиї в Івано-Франківськ.

Перше, що дивує: на центральному відділенні у Коломиї нема коробки, в яку можна запакувати дві книжки (!). Тому працівниця радить придбати звичайний пакет, відтак перемотує його скотчем. Вартість доставки в Івано-Франківськ – 10 грн без оголошеної цінності. Відправлення цінних посилок – на кілька гривень дорожче.

Однак про пакунок з Коломиї працівники не інформують ні телефоном, ні письмовим повідомленням. Перевіряємо на сайті Укрпошти за номером, виявляється, наша посилка дійшла до Франківська за два дні. Однак про неї не дали знати.

Тож ідемо шукати відправлення у відділення поштового зв’язку №10, що на Бельведерській, 48.

Це приміщення точно не бачило ремонту з минулого століття. На одному з віконець великими буквами написано «НАЧАЛЬНИК». В іншому працівниця пошти видає та приймає рекомендовані листи й посилки. Разом із листівками, газетами та журналами на стелажах стоять продукти. До слова, такий вигляд має більшість відділень Укрпошти.

Працівниця швидко знаходить посилку. А на запитання, чому нас не сповістили про те, що відправлення прибуло, відповідає стандартною фразою: «Листоноша мав принести повідомлення».

Про товари, які переправляли «Новою поштою», її працівники повідомляли телефонним дзвінком, перепитували, доставляти у відділення чи кур’єром за вказаною адресою. А от про посилки, які приходили Укрпоштою, сповіщати не поспішали.

Доки ми розшукували свої посилки, звернулися до Івано-Франківської дирекції УДППЗ «Укрпошта» з офіційним запитом надати статистичну інформацію: скільки заяв надійшло від мешканців Івано-Франківської області до філіалів УДППЗ «Укрпошта» щодо розшуку поштових відправлень з України та з-за кордону за 2016-2017 роки та скільки з них вдалося відшукати.

На запит отримали лаконічну відписку з підписом заступника директора Дарії Вовчук:

«Запитувана вами інформація належить до категорії інформації з обмеженим доступом».

Мовляв, згідно з наказом УДППЗ «Укрпошта» від 23.09.2016 № 773 ця інформація є конфіденційною.

Так журналісти «МІСТА» переконалися, що до сервісу, який би кожен українець ставив у приклад, як ідеться в офіційному повідомленні підприємства поштового зв’язку, Укрпошті дуже далеко.

Подати посилку у розшук

Статистичну інформацію в Укрпошті називають конфіденційною. А всі запитання, які можна ставити, розміщені в окремій рубриці «Типові питання».

Журналісти «МІСТА» переконалися, що до сервісу, який би кожен українець ставив у приклад, як ідеться в офіційному повідомленні підприємства поштового зв’язку, Укрпошті дуже далеко.

Якщо ж ви не отримали товар, замовлений через Інтернет, Укрпошта радить звернутися із письмовою заявою про його розшук (така заява може подаватися як відправником, так і одержувачем поштового відправлення), або подати її онлайн (http://ukrposhta.ua/zvorotnij-zvyazok/postaviti-zapitannya-faxivcyu/zapitati). До заяви обов’язково додається оригінал або копія розрахункового документа про прийняття поштового відправлення до пересилання – касового чека, розрахункової квитанції тощо. А також зазначаються: вид, категорія та номер поштового відправлення або категорія та номер поштового переказу, місце та дата прийняття, прізвище, ім’я та по батькові (для юридичних осіб – найменування) і поштова адреса відправника та адресата, а у відповідних випадках – сума поштового переказу, сума оголошеної цінності поштового відправлення, сума післяплати, дані пред’явленого документа, що посвідчує особу заявника. У разі, коли це стосується посилки, листа, бандеролі з оголошеною цінністю, у заяві зазначається вид упаковки, детальний перелік та вартість вкладення. Під час подання заяви відправник повинен показати документ, що посвідчує особу.

За повну втрату посилок без оголошеної цінності Укрпошта відшкодовує витрати на пересилання та платить штраф у розмірі 100% від вартості цих послуг. Тобто, якщо ви заплатили за пересилку 10 грн і не оголосили цінність, то Укрпошта поверне вам 20 грн з урахуванням штрафу.

За втрату посилки з оголошеною цінністю відшкодування встановлюється в розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуг поштового зв’язку та штрафу у розмірі 25% від вартості цих послуг. За часткову втрату посилки чи її вкладення Укрпошта повинна відшкодувати вартість пошкодженої частини згідно з описом, вартість послуг поштового зв’язку та штраф у розмірі 25% від вартості цих послуг. Якщо пошкоджене вкладення може бути використане, сума відшкодування зменшується за домовленістю з відправником або адресатом.

Якщо в описі не зазначена вартість вкладених предметів або посилка прийшла без опису, розмір відшкодування визначається пропорційно до втраченої або пошкодженої частини посилки, незалежно від її фактичної вартості.

За втрату посилки з оголошеною цінністю відшкодування встановлюється в розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуг поштового зв’язку та штрафу у розмірі 25% від вартості цих послуг.

До слова, за несвоєчасну доставку посилок Укрпошта повинна компенсувати 25% від вартості послуг поштового зв’язку.

У разі незгоди клієнтів з розміром відшкодування в Укрпошті радять звертатися до суду.

До теми:

Ігоря Смілянського призначили керівником Укрпошти у липні 2016 року.

Під час вступу на посаду Смілянський обіцяв, що пріоритетними завданнями Укрпошти стануть прискорення обслуговування клієнтів і введення нових базових послуг для населення.
В одному з інтерв’ю він назвав пріоритети в роботі на найближчі півроку. Перший з них – це вирішення проблеми черг. Другий – нарощування обсягу посилок, третій – комп’ютеризація відділень, четвертий – корпоратизація Укрпошти.

Також Ігор Смілянський обіцяв до кінця року створити на базі Укрпошти банк, який буде фокусуватися на комунальних платежах, виплаті пенсій, кредитуванні населення і факторингу. Крім того, планувалася експансія Укрпошти у сегмент ринку корпоративних доставок, спільні програми з інтернет-магазинами й ефективне обслуговування державного сектору, а також оптимізація мережі відділень і нерухомого майна.

19 липня минулого року директор УДППЗ «Укрпошта» підписав наказ про встановлення зарплати самому собі у розмірі 333 400 грн на місяць. На той час середня зарплата співробітників Укрпошти, за його ж словами, становила 2400 гривень.

Автор: Марія Гаврилюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 7

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...