Мед Атлант

У пошуках причини безпліддя. Коли і на які фактори варто звертати увагу чоловікам

За останніми репродуктивними дослідженнями кожна п’ята пара в Україні є безплідною. І якщо ще кілька десятиліть тому всі хрести сходилися на жінці, то тепер лікарі констатують: 50% не настання вагітності в жінки – чоловічий фактор.

Чоловіки мають переваги у репродуктивному процесі, адже можуть зачати дитину в будь-якому віці, на відміну від жінки, якій рекомендують вперше стати мамою до 35 років. Все ж і на їхньому шляху до батьківства є свої камені спотикання.

У розмові з лікарем-андрологом Прикарпатського центру репродукції людини Гаврилишиним Сергійом Васильовичем ми намагалися з’ясувати, чи часто місцеві чоловіки звертаються до спеціалістів з репродуктивними проблемами й на які фактори варто звертати увагу парі, що довший час безуспішно планує вагітність.

Лікар пояснив, що проблеми можуть початися ще в підліковому віці, коли в 12-14 років у хлопчиків починає активно вироблятися тестостерон. У 30% юнаків діагностують варікоцеле – патологія, обумовлена розширенням вен сім’яного каналу, що в майбутньому може призвести до безпліддя. Оскільки шкільні медичні огляди тепер не практикують, то про цю проблему юнаки часто дізнаються, коли йдуть за приписним свідоцтвом до військомату. Вона вирішується лише оперативним шляхом і кращий результат є тоді, коли діагностика була ранньою. Ще одна причина безпліддя дорослого чоловіка – безконтрольне і раннє статеве життя в юності, що нерідко призводить до появи інфекційного «букету» з яким чоловік може жити багато років. А також надмірне захоплення способом життя Сталоне і вживання протеїнів.

Якщо розглядати вже зрілу пару, то вирішення проблеми безпліддя починається з її діагностики. Для чоловіків це є спермограма, результат якої найкраще показують мікроскопічні дослідження.  Як розповідає Сергій Васильович, перед цією процедурою чоловік, звісно, має відмовитися від шкідливих звичок, а також бути абсолютно здоровим і позитивно налаштованим, адже навіть банальна сварка з дружиною напередодні чи перипетії на роботі можуть вплинути на показник.

Якщо показники обох із подружжя дозволяють планувати вагітність, то правильний спосіб життя мають почати вести обоє. Це відмова від шкідливих звичок і правильне харчування. Для чоловіків – горіхи, сухофрукти, морепродукти, чорні ягоди, свіжі овочі і фрукти тощо. Важливо розуміти, що дозрівання сперматозоїда відбувається протягом 72-74 днів, тому «бути правильним» потрібно тривалий період.

У відсотковому відношення безплідність пари на 50% залежить від способу життя, 20% – генетичних складових, 20% – медичних показників, 10% – несумісності.

Гострою проблемою сьогодення медик називає й роздільність сімей, коли один із подружжя їде на тривалий час за кордон. Регулярність статевого життя зникає і починаються репродуктивні проблеми.

Єдине, в чому пощастило чоловікам – це в тому, що плідними вони є завжди, на відміну від жінок. Проте проблемою зачаття майбутнього покоління переймаються в будь-якому віці. «В мене на прийомі була пара, яка два роки не могла зачати дитину і найбільш дивним був її вік: йому – 16, їй – 14. Найстаршому пацієнту було 60-ть з гаком. Хоча він вже мав онуків та з новою дружиною не міг отримати наслідників, чим і переймався», – каже Сергій Васильович.

В мене на прийомі була пара, яка два роки не могла зачати дитину і найбільш дивним був її вік: йому – 16, їй – 14. Найстаршому пацієнту було 60-ть з гаком.

Медик все ж резюмує, що часто чоловіки, навіть знаючи про свої репродуктивні проблеми, лінуються і соромляться йти до медиків.

«Жінка в цьому процесі важіль. Зазвичай чоловіки приходять до мене в кабінет під натиском другої половинки. Можуть бути варіанти, що колись чоловіку десь діагностували непліддя і він прийняв це та більше не обстежувався. Таким пацієнтам я пояснюю, що наразі медицина, з появою штучних методів запліднення, зробила значний крок в перед і в андрології. Так, наприклад, є відсоток чоловіків в яких діагностують муковіцидоз – закупорка залоз секреції. Тобто чоловік дає жінці матеріал, проте без сперматозоїдів. В такому випадку чоловіку роблять пункцію, забираючи активні сперматозоїди, і підсаджують їх в яйцеклітину», – розповідає про новітні методи вирішення проблем непліддя пари андролог.

Єдиний стан в якому медицина безсила, – коли в генетичному наборі чоловіка на один ген більше: 47 хху, замість 46 хху, тоді жоден метод не допоможе. В Івано-Франківську були такі пари, проте вони вийшли з ситуації, скориставшись послугами донора.

Екологічний фактор і спосіб роботи чоловіка також можуть бути причиною безплідності пари. Медик розповідає, що останні дослідження по регіонах з цього приводу проводилися ще на початку 2000-х років. Тоді було встановлено, що репродуктивні проблеми частіше зустрічаються на Калущині і в Бурштині. В останньому в чоловіків, які працювали в цехах місцевої ТЕС з підвищеною температурою. Таким парам медики рекомендували змінити роботу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...