Мед Атлант

Міська рада продовжує боротьбу за приміщення в центрі міста, яке орендує церква Московського патріархату

Уже кілька років Івано-Франківська влада не може поділити з місцевою єпархією УПЦ МП земельну ділянку та будівлю колишнього дитячого садка по вул. Чорновола, 6.

Земельну ділянку та приміщення колишнього дитячого садка по вул. Чорновала, 6 єпархія УПЦ МП орендує ще з 2006 року. В будівлі новий власник облаштував молитовний будинок та канцелярію. За договором, дія оренди мала припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Однак будівництво досі не розпочате, а міська рада, у свою чергу,  наразі продовжує боротися за приміщення.

Про це пише Релігійно-інформаційна служба.

«Оскільки приміщення перебуває в оренді, а оренда — це тимчасове користування, —пояснює директор Департаменту правової політики Івано-Франківського міськвиконкому Надія Кедик.  — Отже, ми маємо право розірвати договір оренди. Єдине — для цього потрібні відповідні підстави. На цьому і наполягатимемо далі».

Суперечки навколо приміщення садочка, що в центрі Івано-Франківська, тривають вже протягом декількох років. Процедуру з поверненням його у власність громади міста розпочав ще попередній міський голова Віктор Анушкевичус. Але в УПЦ (МП) утримували його завдяки судовим рішенням, зокрема господарського суду Івано-Франківської області.

Міський голова Руслан Марцінків і міськвиконком продовжили боротьбу за повернення приміщення садочка місту.

«У 2016 році виконавчий комітет міськради подав позовну заяву про розірвання договору оренди, — розповідає Надія Кедик. — Причини — не виконання його умов УПЦ (МП). А саме – об’єкт оренди не був застрахований і не було укладено договору оренди земельної ділянки. Перша інстанція нам відмовила у задоволенні позову, однак Львівський апеляційний господарський суд прийняв рішення, яким задовольнив нашу позовну заяву і розірвав договір. Отже, згідно з чинним законодавством, ми направили листа щодо звільнення орендарем приміщення у двадцятиденний термін. Приміщення звільнити не погодилися і тому виконком подав інший позов уже про звільнення приміщень у листопаді 2016 року.  Однак, одночасно з ним, Церква подала касаційну заяву».

Отже, про звільнення приміщень садочка було прийняте судове рішення у січні 2017 року, а в лютому 2017 року Вищий господарський суд виносить рішення, яким скасовує рішення Львівського апеляційного господарського суду і залишає в силі рішення Івано-Франківського господарського суду, який раніше залишав приміщення садочка Церкві.

«Ми намагалися звертатися у Верховний  суд з оскарженням рішення Вищого господарського суду, але нам відмовили у допуску, — каже Надія Кедик. — Хоча ми вважаємо, що мали підстави, знайшли схожі рішення. Все-таки знайдемо підстави, які нададуть можливість повернути приміщення садочка, яке є у власності територіальної громади,  але в оренді УПЦ (МП)».

Найбільша проблема з розірванням договору оренди полягає в тому, що у ньому не вказано дати закінчення. А обумовлено, що його розірвуть лише до початку нового будівництва на місці садочка.

Яких ще кроків вживатимуть у міськвиконкомі допоки не озвучують, аби запобігти перешкодам з боку УПЦ (МП).

Читайте також: Яка “доля” чекає на Коломийську церкву, яку не можуть поділити віряни різних конфесій

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...