Мед Атлант

Івано-Франківщині загрожує екологічна катастрофа: хто відповідає за забруднене довкілля області

Сьогодні, 20 липня, відбулося чергове засідання колегії Державної екологічної інспекції. Екологи прозвітували про результати здійснення нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства за підсумками І півріччя 2017року.

Державна екологічна інспекція здійснює державний контроль відповідно до державних документів. За перше півріччя її представники 326 перевірок суб’єктів господарювання, з них позапланових — 65. Однак, це не вирішує головні проблеми області. А їх, за словами заступника голови обласної державної адміністрації Марії Савки, є чотири.

«Екологічні питання — найболючіші, адже вони впливають на здоров’я населення. Перша найгостріша проблема — це загроза екологічної катастрофи на території Калуського промислово-гірничого району. Зараз ми напрацьовуємо дорожню карту, яка б допомогла рухатися в правильному напрямку. Друге — це забруднення повітря, третя — скиди стічних вод і, останнє, — поводження з твердими побутовими відходами», — зазначила Марія Савка.

Важливим є те, що відповідно до останнього екодослідження, Івано-Франківщина посідає 4 місце в Україні за забрудненістю повітря. Хоч в порівнянні з минулими роками, результат кращий,  але все одно не втішний.

У свою чергу в керівник Держекоінспекції Ігор Стефурак каже, що для вирішення цих проблем вже немало зроблено – напрацьовано багато рекомендацій, а за шкоду навколишньому середовищу повинен нести відповідальність той, кому належить земля.

«В нас земля — державна, комунальна, або приватна. Наші природні багатства кимось використовуються і той, хто є власником цієї землі повинен відповідати за те, як він відноситься до довкілля»,  — зазначив Ігор Стефурак.

Наразі в області працює 20 екоінспекторів, однак за словами керівника Держекоінспекції, дбати про довкілля мають не лише вони, а й прикарпатці.

«Не можна говорити, що екологічна інспекція має приїхати у Верховинський район і вирішувати питання, які належать до компетенції органів місцевого самоврядування. Доходить до смішного», — вважає Ігор Стефурак.

Тому, головний еколог області вважає, що кожен житель Прикарпаття повинен дбати про довкілля і не чекати допомоги від екоінспекції.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...