Мед Атлант

Екс-начальнику франківських дільничих, який давав хабар експерту МВС, обрали міру запобіжного заходу

МІСТО писало, що 4 липня франківські СБУшники провели обшук у квартирі екс-начальника франківських дільничих. Шукали заборонені законом предмети і навіть вилучили їх. 19 липня цього ж начальника затримали на дачі хабара експерту МВС, аби той по незаконних вилученнях відповідні висновки зробив. Сьогодні, 21 липня, підозрюваному обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відтак, 19 липня СБУ в Івано-Франківській області поширила інформацію, що затримано чоловіка, який давав хабар експерту Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. З власних джерел  журналістам МІСТА стало відомо, що це екс-начальник франківських дільничих Олександр Батуро, в якого 4 липня провели обшук. У нього було вилучено набої та направлено на експертизу.

Обшук. Фото: Віталій Чорненький

Тридцятидев’ятирічний Олександр Батуро вирішив за шістсот доларів США отримати вигідний для себе експертний висновок. Проте співробітники СБУ спільно з Управлінням внутрішньої безпеки ГУ НП затримали Батуро “на гарячому”.

На фото Батуро

Сьогодні, 21 липня, до Івано-Франківського міського суду для визначення міри запобіжного заходу було доставлено колишнього працівника органів внутрішніх справ, підозрюваного у хабарі. Івано-Франківський міський суд ухвалив застосувати щодо підозрюваного міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Оскільки злочин, у якому підозрюють вказану особу, носить ненасильницький характер, то суд також визначив альтернативу у вигляді грошової застави, яку призначили у розмірі 200 прожиткових мінімумів громадян, а саме у сумі 320 тисяч гривень. Якщо провину підозрюваного вдасться довести у суді, то згідно з чинним законодавством йому загрожуватиме від трьох до восьми років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (Ред. – надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, за вчинення в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища). 

Щодо вилучених заборонених законом предметів Батуро загрожує відповідальність за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (Ред. – носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу – караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років). У цьому випадку слід дочекатися висновків експертизи.

Нагадаємо, про обшук повідомили у мережі члени ВО “Голос” Віталій Чорненький та Ростислав ГудзінськийОбоє наголошували, що все пройшло з порушеннями.  І нібито вилучень незаконних не було. Вони писали у соціальній мережі Фейсбук, що Батуро – військовий волонтер і колишній працівник МВС. Проте нашим журналістам з власних джерел стало відомо, що предмети заборонені законом таки вилучалися. З цього приводу журналісти МІСТА поспілкувалися з самим Олександром Батуро. Останній відмовився щось коментувати про обшук, мовляв, тривають слідчі дії і йому заборонили розповідати будь-яку інформацію. Щодо волонтерста, то спочатку нагадав про нагороди від Міноборони, а потім зазначив, що не вважає себе волонтером, а небайдужим, який допомагав бійцям на Сході. До слова, в громадській організації інвалідів, ветеранів, учасників та волонтерів АТО “Воїн України” Олександр Батуро є головою контрольно-ревізійної комісії.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...