Мед Атлант

Франківські активісти дали “нове життя” старовинним дверям в центрі міста. ФОТО

Ідея відреставрувати старовинні двері з історією належить ініціативній групі Марії Козакевич. Разом з ковалем Сергієм Полуботко та майстром по вітражу Валеріаном Федоряком сьогодні, 21 липня, вони презентували франківцям нові-старі двері на вулиці Труша.

Металеві двері 30-их років до реставрації виглядали жахливо, розповідає Марія Козакевич.

«Прогнивша заржавіла нижня частина з дірками, відпалі декоративні елементи листочки, поламана дверна ручка, непрофесійно врізаний в дверне полотно кодовий замок, металева коробка не трималась стіни, а внизу двері підперті цеглами… Про графіті взагалі мовчу… Єдине, після цього всього, образливо чути від деяких людей, коли питаєш про фінансову підтримку: «ми ж вас не просили реставрувати…». На це хочеться відповісти одне: Ви може й не просили, Вам може й не треба. Але це місто, ці будинки, двері, фасади не лише ваші – вони і мої, і моїх дітей, і їх ровесників, і всіх небайдужих франківців — от для них це і робиться, от вони, я вірю, оцінять наші старання!»

Двері відреставрували спільними зусиллями активістів, мешканців будинку та меценатів.

 

Окрім цих дверей, сьогодні офіційно презентували і відреставровані дерев’яні двері на вулиці Незалежності, 18. Ці справжні автентичні двері раніше були «забиті радянською вагонкою».

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...