Мед Атлант

На Прикарпатті розпочали вакцинацію від раку шийки матки

Фактично першою в Україні Івано-Франківщина розробила та запровадила програму щеплення від раку шийки матки. Перших 365 безкоштовних щеплень від папіломавірусу бельгійською вакциною вже зробили.

Хоча, кажуть лікарі, досить багато батьків вакцинують дітей і власним коштом. До 2020 року лікарі планують охоплювати такою вакцинацією 342 дівчинки щороку. Про це повідомляє МІСТО з посиланням на “Західний кур’єр”.

Цей вид щеплень вже кілька років внесений в обов’язкові календарі вакцинацій на міжнародному рівні. А 60 країн світу вже запровадили таку постійну практику.

Щеплення від раку шийки матки рекомендується робити дівчаткам у віці 11-12 років, хоча в принципі її можна зробити вже в 9 років. Важливо, щоб щеплення було зроблене до початку сексуальної активності, так як ймовірність заразитися папіломавірусом дуже висока. Для вакцинації необхідно зробити три уколи протягом шести місяців. Другий укол зазвичай роблять через два місяці після першого, а третій — через півроку.

В Україні рівень захворювання жінок на рак шийки матки щороку збільшується.

“Щодня в Україні 6 жінок помирає тихо від раку шийки матки. Це більше, ніж щодня помирає солдатів в АТО. Це питання національної безпеки”, – зазначає завідувач відділення онкогінекології Прикарпатського клінічного онкоцентру Степан Долик.

Він же наголошує, що кардинально змінити ситуацію може лише профілактика, як первинна, так і вторинна.

До первинної профілактики належить вакцинація. Використовуваний на Прикарпатті препарат “Церварикс” дає можливість забезпечити відсутність передракових станів та ракових процесів шийки матки на 10 років. Не менш важливою є і вторинна профілактика – цитологічний скрінінг жіночого населення.

За словами Степана Долика, 80% жінок наразі потребують обстеження, щоб онкогінекологи могли вчасно виявити та пролікувати передраковий стан.

Інформацію про те, що застосування вакцини від раку шийки матки призводить до безпліддя, місцеві онкологи спростовують.

“Немає офіційних даних, що ця вакцина дає безпліддя у жінок”, – впевнено каже Степан Долик.

Незначні побічні ефекти, такі як несуттєве підвищення температури, головний біль чи біль на місці ін’єкції минають за день-два.

Читайте також: В центрі Івано-Франківський триває міжнародний “солодкий” фестиваль. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...