Мед Атлант

Женева зачаровує. Відома франківка розповіла про подорож до “столиці світу”

Розкіш та консерватизм. «Столиця світу», «батьківщина годинникової індустрії», «місто найсмачнішого шоколаду» – такі титули отримала франкомовна Женева, що розташувалася біля засніжених Альп на березі Женевського озера та ріки Рона.

Вона поєднала в собі монументалізм і консерватизм старого міста та розкіш життя в його сучасних кварталах.

Найдорожчі автомобілі, фешенебельні готелі та ресторани, салони найвідоміших брендів швейцарських годинників – все це можна побачити на правому березі Женевського озера, окрасою якого є найвищий в Європі 136-метровий фонтан. Навколо водойми можна прогулюватися, роздивляючись міську архітектуру, пам’ятники, величезні різнобарвні клумби, або ж покататися озером на екскурсійному водному транспорті. Синє плесо, в якому віддзеркалюються засніжені вершини Альп, мальовничі набережні, унікальні замки і резиденції справлять незабутнє враження на любителів такого відпочинку.

У Палаці Націй розташована європейська штаб-квартира ООН, в якій протягом року проводиться понад 600 великих міжнародних конференцій і більш як 7000 різноманітних засідань. Він розміщений у природному заповіднику: це наче місто в місті.

Годинники. Один із символів Женеви – розташований в Англійському парку квітковий годинник. Різновиди квітів, використані для його оформлення, скомпоновані так, що у своєму цвітінні змінюють один одного й тішать відвідувачів протягом усього літа. Автор відомої пам’ятки, вчений Карл Лінней, у такий оригінальний спосіб прагнув зацікавити студентів, які вивчають біоритми рослин. Ця особлива клумба – результат довгої і кропіткої спільної праці дизайнерів, садівників, флористів та годинникарів. Циферблат виконаний із різнобарвних квітів, а механізм і стрілки – справжні.

Автор відомої пам’ятки, вчений Карл Лінней, у такий оригінальний спосіб прагнув зацікавити студентів, які вивчають біоритми рослин.

Яскрава пам’ятка Женеви – музей годинників Patek Philippe, що охоплює різні віхи історії створення та вдосконалення часомірів, тут є і найдорожчий у світі годинник вартістю 11 млн доларів, і хронометри відомих людей, наприклад, британської королеви Вікторії.

Ботанічний сад. Це окраса Женеви. Крім свого прямого призначення, він є просвітницьким центром: там розташований великий науково-дослідний інститут, лабораторії, унікальний гербарій, багата бібліотека, дендрарій.

Архітектура. Стара частина міста лежить на протилежному березі Женевського озера. Потрапляючи на її стрімкі, вузькі вулиці, оточені кам’яними будівлями, миттю забуваєш про розкіш сучасної Женеви. Кожен будинок, двері та віконниці дихають давниною. Кам’яні сходи, бруківка, фасади будівель поєднані в єдиній аурі історичного центру. Столики різноманітних кафе, кав’ярень та ресторанів стоять безпосередньо на старій бруківці дуже щільно один до одного, що дає змогу відчути інтернаціональний дух міста. Адже скрізь лунає різномовне багатоголосся: Швейцарія спілкується німецькою, французькою, італійською, ретороманською – це офіційні мови, а ще англійською. Гуляючи містом, досить часто можна зустріти російськомовних туристів.

Основною визначною пам’яткою старої Женеви є протестантський собор Святого Петра, з його оглядового майданчика відкривається неймовірний вигляд на місто, гори та озеро.  Неподалік розташована площа з ратушею. В одному із залів цієї історичної будівлі в 1863 р. створили Міжнародний Комітет Червоного Хреста, тут діє і Міжнародний музей Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. У старому місті безліч антикварних крамниць і художніх галерей.

На одній із вулиць поміж бруківкою можна побачити слова-привіти різними мовами: «Bon dia», «Hello», «Доброй ночи». Проте привітань українською нам знайти не вдалося.

Вечірня Женева зачаровує вогнями, що відбиваються у водній гладіні. Підсвітка будівель додає шарму швейцарському місту і підкреслює його «годинникову» природу, адже гігантські світлові написи відомих брендів розміщені на будівлях по периметру озера.

Вітрини. Женева вражає неймовірними вітринами. Чи то магазин взуття, чи одягу, косметики або шоколаду – вітрини оформлені з такою фантазією і так творчо, що їх можна роздивлятися безкінечно. Якщо приїхати до Женеви в неділю, то вітрини доведеться тільки споглядати, оскільки магазини зачинені. Всі! І навіть деякі ресторани не працюють. В інші дні шопінг може тривати лише до 19 години, і тільки в четвер магазини працюють до 21.00. Може звучати дивно, але право купувати раз на тиждень до 9-ї вечора громадяни вибороли на референдумі! Щодо шопінгу, то в найменшому мегаполісі з населенням 160 тисяч осіб він є одним із найдорожчих. Цілі вулиці та квартали тут рясніють магазинами різноманітних провідних брендів, книжковими крамницями, галереями.

Валюта. Це швейцарський франк. Варто ще вдома подбати про купівлю швейцарської валюти, бо в Женеві франк беруть за ціною євро. До речі, у старому центрі варто мати з собою готівку, бо не всі заклади тут приймають картки.

При безготівкових розрахунках потрібно контролювати, в якій валюті знімають гроші, бо замість 35 франків за таксі водій може зняти 35 євро. Різниця в курсах невелика, але все-таки є.

Женевські сувеніри. Це швейцарський шоколад, «золотий» шоколадний злиток, ювелірні вироби і годинники, хоча останні важко назвати сувенірами.

Їжа. Смачно поїсти можна в кафе-ресторанах або у місцях продажу вуличної їжі. Щодо гастрономічних вподобань, то в Женеві можна знайти заклади з різноманітними європейськими кухнями. У теплий сезон працюють літні майданчики.

Готелі. Найдорожчі 4- і 5-зіркові готелі розташовані з виглядом на озеро або річку Рону, дешевші – далі від центру. Готелі Женеви вважають найвишуканішими у Європі.

Як дістатися. З Івано-Франківська до Женеви найпростіше добиратися літаком. Виліт о 7 ранку, пересадка в Києві, і вже о 14 годині за місцевим часом прибуття в Швейцарію. Автомобільна мандрівка займе понад 23 години, адже це майже 2000 км. На власному авто в центрі Женеви франківцю може бути важко зорієнтуватися в дорожньому русі, бо світлофори там нагадують новорічну ялинку – на них, крім автомобільного і пішохідного руху, відображається велосипедний, для таксі і трамваїв.

Женева має вигідне сполучення з п’ятьма сусідніми країнами, тому до французького Ліона можна доїхати за півтори години, до італійського Мілана – за 2-3, до найближчого гірськолижного курорту – за 2 години.

Довідка:

Оксана Мельник – директор з маркетингу будівельної компанії «Мельник». Має у власності заклади харчування та засоби масової інформації. Матір двох дітей. Часто буває за кордоном як у справах, так і на відпочинку.

У березні цього року вже традиційно з сім’єю відвідала Женевський автосалон – найбільше у Європі міжнародне автомобільне шоу, котре щороку скликає всіх шанувальників автопрому. Відбувається воно у виставковому центрі Palexpo, який, крім автосалону, проводить різноманітні профільні виставки впродовж цілого року.

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 7

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...