Мед Атлант

Карпатською вузькоколійкою запустили перший в Україні туристичний потяг з ретро-паровозом. ФОТО

28 липня у с. Шаланки Виноградівського району на Закарпатті відбувся пілотний запуск першого в Україні туристичного потягу з ретро-паровозом вузькоколійною залізницею.

Курсуватиме потяг з ретро-паровозом Боржавською вузькоколійкою. Про це повідомляє МІСТО з посиланням на УНН.

“Ідея цього проекту народилася багато років тому. Ми вважаємо, що в рамках євроінтеграції це чудова ідея, адже у Німеччині, Австрії, Швейцарії й інший країнах Європи є багато вузькоколійок, які приваблюють величезну кількість туристів. Так, найбільша вузькоколійна залізниця у Німеччині щороку перевозить близько 1,1 мільйона туристів”, – розповів радник міністра інфраструктури України Себастіан Тролле, який був присутній на запуску пілотного рейсу.

Ретро-паровоз спеціально транспортували на Закарпаття з м. Гайворон (Кіровоградщина). Легендарний локомотив ГР-280 1950 року випуску (Німеччина), що став героєм кількох кінострічок, протягом літа курсуватиме Боржавською вузькоколійною залізницею. Разом із паровозом приїхала і команда машиністів із Гайворона на чолі з Омеляном Свидруком.

“Потяг ходитиме для місцевих мешканців щодня, окрім п′ятниці та суботи, коли возитиме туристів. Це будуть щоденні повноцінні рейси – по два на добу від Виноградова до Хмільника, а коли упорядкують колію, то й до Іршави”, – наголосив голова Закарпатської ОДА.

Наразі вартість проїзду ще не визначена, але, за словами місцевих мешканців, протягом останнього часу ця сума коливалася у межах 5-6 гривень за поїздку.

Боржавська вузькоколійка має загальну протяжність у 97 кілометрів, у її складі 87 мостів через гірські ріки і потічки. Пілотний маршрут матиме 35 кілометрів мальовничими місцями Закарпаття. Введений в експлуатацію туристичний потяг має допомогти з′ясувати попит серед туристів та місцевого населення. У подальших планах, за словами С. Тролле, зробити рейси щоденними під час канікул.

Вже за тиждень, 4 серпня, о 12.00 з міста Виноградів туристичний потяг вирушить у свій перший рейс, а за два тижні залізничники обіцяють розширити маршрут.

Читайте також: “Карпатський трамвай” запровадив мандрівки для людей на інвалідних візках

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...