Мед Атлант

На Прикарпатті можуть відновити роботу старих нафтових свердловин

Громади, на території яких видобувають нафту і газ будуть зацікавлені у розробці нових родовищ та відновлення старих, переконані експерти регіональної «Ініціативи прозорості у видобувних галузях України».

Професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Максим Карпаш вважає, що прийнятий з 2018 року законопроект про децентралізацію ренти вплине на інвестиційний клімат у нафтогазовій галузі.

«Наступного року 5%  ренти від загального користування надрами повернуться у місцеві бюджети, для Івано-Франківської області за приблизними підрахунками це — 100 млн. гривень, — розповідає науковець. — Зрозуміло, що районна влада чи громада села будуть зацікавлені у пошуку нових та відновлення старих свердловин, бо це збільшення податкових надходжень у бюджет та додаткові робочі місця».

До того ж, за ці кошти, які також акумулюватимуться у районний та обласний бюджет, влада може консервувати небезпечні свердловини, а частину грошей спрямовувати на вирішення інших екологічних питань.

«Тенденція до спаду обсягів буріння на Прикарпатті спостерігається протягом останніх десятиліть. Чимало приватних компаній отримавши ліцензію на видобуток нафти або газу не ведуть буріння. Натомість, обладнання простоює, виникає екологічна небезпека, а ще кваліфіковані працівники лишаються без постійного заробітку, — продовжує експерт ініціативи прозорості Ігор Рибіцький. — Люди повинні слідкувати чи здійснюються розвідувальні роботи, чи фактично ведеться видобуток на їх території».

Громадськість завдяки міжнародній ініціативі прозорості у видобувних галузях отримала доступ до інформації про податкові надходження та обсяги видобутку тієї чи іншої компанії, про кінцевих власників та ін.

«Більшість видобувачів подали звіти за результатом своєї діяльності. Доступ до інформації в інтернеті вільний, є компанії, які подали не усі дані, громади сіл, містечок можуть вимагати від них повної звітності», — додає Максим Карпаш.

Нагадаємо, в Івано-Франківську на базі наукового містечка “Нова Енергія” (ІФНТУНГ) стартували навчання-тренінги для громад. За підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) фахівці різних галузей розкажуть, як ефективно використати кошти від децентралізації ренти.

Читайте також: Франківський виш підписав угоди про співпрацю з ПАТ “Укрнафта” та норвезькою компанією AGR. ФОТО/ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...