Мед Атлант

Про схему заробітку, місця бронювання та про залучення «аскерів» в інтерв’ю з вуличним музикантом Олександром Шиловських

18-річний Олександр Шиловських, якого часто можна побачити на місцевій «стометрівці» із гітарою чи укулеле (чотириструнний щипковий музичний інструмент) разом із другом-товаришем, поділився власним досвідом гри на вулиці із журналістами інтернет-видання «Місто», запевнивши, що грає заради задоволення і радості.

А от монетизація мистецтва, зі слів хлопця, тільки для того, щоб покращити власні навички: купити струни, деколи поїсти, і просто переконатися, що людям це подобається.

– Олександре, чи прибуткове зараз заняття вуличною музикою?

– Ми не граємо заради грошей, фактично ніхто з вуличних музикантів не грає заради грошей, хіба що це – критична ситуація. Коли ми їздили по різних містах України (Львів, Чернівці, Київ), то просто – аби пограти на вулиці.

«Не вистачило грошей – сіли, заробили на квиток і повернулись до Франківська».

Олександр Шиловських

– Скільки у середньому заробляє музикант на вулиці? Можливо, існують схеми ефективного заробітку?

– По-різному, але, як мінімум, 50-70 грн за годину. Наразі мій найбільший прибуток становив 140 грн на людину за півгодини гри вдвох. При особливій необхідності залучається “аскер”.

– А хто такий «аскер»?

– Аскер – це та людина, яка ходитиме з капелюхом поміж людей і мотивуватиме їх проявити ініціативу у фінансуванні творчості музикантів. Із цією особою ефективність роботи зростає в 2-3 рази.

– Ви згадали про те, що подорожували з інструментом і до інших міст України. Скажіть, будь ласка, чи виникали там конфлікти «за місце»? Може, і у Франківську існує конкуренція у середовищі музик?

– В Івано-Франківську діє правило першості. Якщо всі місця зайняті, то ми просто чекаємо. Тому про конкуренцію не може бути й мова, навіть навпаки – лояльність і підтримка у відношенні до колег.

А от у мегаполісах, на кшталт Києва або Москви, навіть існують онлайн-сервіси із завчасного бронювання місць.

– У чому полягає бронювання місць для вуличних музикантів?

– Зараз вже можна забронювати місця у Київському метрополітені, де самостійно обираєш місце у «підземці» – так зване «Music Spot». Час виступу повинен тривати не більше 2-х годин, бо пізніше туди прийде наступний музика. Це – онлайн-аукціон: хто запропонував більше – той і виграв. Але здебільшого у межах 20-40 грн. Де-де, а у столиці вже й справді конкуренція за територію.

– Це стосується суто мегаполісів?

– Так. Цієї проблеми позбавлені менш урбанізовані міста: Чернівці, Львів, Тернопіль… З власного досвіду скажу, що відносно мало вуличних музикантів на просторах більш індустріальних міст як Дніпро або Запоріжжя.

Читайте також: Скільки заробляють вуличні музиканти в Івано-Франківську

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...