Мед Атлант

Гірські рятувальники Прикарпаття розповіли про нову реформу, яка, ймовірно, загрожує життю туристів

Сьогодні, 3 серпня, в Івано-Франківську відбулась прес-конференція, під час якої рятувальники розповіли про зміни у системі підпорядкування гірської рятувальної служби.

З середини вересня за наказом Державної служби з надзвичайних ситуацій гірські рятувальники припиняють свою діяльність. Крім повідомлень про скорочення, рятувальники через декілька днів отримали необґрунтовані, на їхню думку, догани.

Сьогодні під час прес-коференції заступник начальника гірської пошуково рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС області Василь Завалко каже, що це проблема не тільки рятувальників, але й усього суспільства, вона має морально-етичний та економічний аспекти.

“Гірська пошука частина ліквідується. Буде інша, але ж не гірська. Гірська означає роботу фахівця. А проблема у залученні нефахівців. Тому можна будь-кого поставити на посаду, але чи виграють від цього громадяни чи бюджет? — Ні”, — зазначає Завалко.

Василь Завалко каже, що значно збільшується штат працівників: з 17 осіб призначають на посаду 5 атестованих працівників ДСНС та 2 атестованих-водіїв рятувальників. Також додають 6 рятувальників кінологічного відділення.

“Вони не володіють відповідними знаннями. А людям компетентним запропонують зовсім іншу посаду”.

Начальник 3-ї ГПРГ ГПРЧ АРЗ СП Василь Кобилюк вважає, що службу вирішили зробити воєнізованою.

“У нашу службу хочуть встановити дилетантів. Я не переживаю за роботу свою, а переживаю за службу, адже мені не байдужа доля туризму і туристів. Така реформа знищує гірську рятувальну службу і ставить під загрозу життя людей”, — зауважив Кобилюк.

За словами керівника первинної профспілкової організації гірських рятувальників Ростислава Мартинюка, таким чином високопосадовці порушують закон, адже про ліквідацію служби їх мали повідомити за три місяці до її початку. А працівників гірського рятувального підрозділу мали б повідомити про їхнє подальше працевлаштування.

Начальник гірського рятувально-пошукового відділу м. Яремче Семенчук Дмитро не погоджується з колегами і реформування підтримує. Також каже, що не бажає бачити у службі людей, які схильні до алкоголю.

“Це все картинка, яка не робиться для туристів. Рятувальники просто зарплатню бояться втратити”, – зазначив Семенчук.

Василь Кобилюк каже, що справа не у зарплатні, у нього зарплатня складає 7730 гривень, але це з врахуванням стажу та проживання у гірській місцевості. І зараз зняли 2 тисячі через догану. А у Семенчука, як простого рятувальника, зарплата трохи більша 4 тисячі гривень. Василь Завалко каже, що вони все одно боротимуться до кінця за єдину обєднану гірську службу, невоєнізовану.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...