Мед Атлант

Відомі туристичні маршрути в Карпатах засипані сміттям

Літній туристичний сезон «в розпалі» і багато любителів відпочинку в горах вже встигли побувати в українських Карпатах. А дехто не лише відвідав, а ще й залишив сміттєвий слід.

Про це постійно говорять місцеві жителі, яким «болить» постійна засміченість Карпат. В червні МІСТО писало, що туристи люблять після себе залишати гори паперу, пластикових пляшок, скляних та металевих пар. Ситуація в серпні не дуже змінилася. Косівчанин Олександр, який не один рік ходить відомими маршрутами та збирає після українців сміття, каже, що свідомість  людей, на жаль, не змінилася.

«Ті, хто бачить сміття, то збирає, але все-таки таких засмічених місцин стає збільше. До прикладу, біля Писаного каменю, якщо хтось з місцевих і збирає, то вони просто відносять на сто метрів дальше в ліс і кидають там. Недавно йшли по Чорногорі з Говерли до Несамовитого, то по дорозі підібрали два пакети і їх наповнювали сміттям. Поки дійшли, то зібрали повні пакети. І це ми йшли по стежці, а ще скільки вітер розносить», — розповідає косівчанин.

За словами місцевих туристи після себе залишають чимало консервних бляшанок та пластикової таки. А дехто —  взуття.

«Вчора був біля скелі Лада. І там хтось залишив свої босоніжки, бо вирішив, що Лада має ходити взута.  Не знаю,  може це дар богам припіднесли чи що?! Найбільше сміття там, де залишаються на ночівлю, от біля Писаного Каменю хтось ночував, приніс з собою ковдру і залишив її там»

Проблема зі сміттям неабияк псує екологію Карпат і дехто це розуміє. За словами Олександра, власники садиб навіть проводять екологічні акції — в міжсезоння безоплатно приймають туристів при умові, що ті будуть ходити маршрутами та збирати сміття. Однак, «безкоштовний нічліг»  з такими правилами не приваблює українців.

Читайте також: 17-річний юнак створив робота, який збирає сміття на поверхні річки. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...