Мед Атлант

Благодійність, чи спосіб заробітку: в центрі Франківська атовці влаштували концерт. ФОТО

В Івано-Франківську поширився новий спосіб збору коштів для АТО. Майже щодня на “стометрівці” можна зустріти намет музикантів у військовій формі з апаратурою та скриньками. Вони запевняють, що мають тільки добрі наміри. Журналісти МІСТА вирішили з’ясувати, чи можна довіряти таким музикантам та, чи є у них відповідні дозволи.

Музиканти від Спілки ветеранів АТО Сколівщини вмикають українські пісні та часто співають наживо. Їх музику чути в кожному куточку центру Івано-Франківська. Перехожим подобається, вони зупиняються, захопливо слухають та кидають у скриньку гроші. Однак, від музики не в захваті франківці, які живуть у ближніх будинках, адже вона звучить надзвичайно голосно і таким чином заважає, як працювати, так і відпочивати. Самі ж учасники гурту не вважають свою музику голосною.

“Вам тільки здається, що це голосно. Ми тихіше зробити не можемо, оскільки люди, які будуть іти за кількасот метрів, нас не почують. Ми ж закликаємо музикою франківців”, – каже одна із учасників гурту.

Волонтери переконують, що роблять добру справу і всі зібрані кошти йдуть на потреби учасників АТО. Кажуть, що гроші передають голові своєї спілки Володимиру Борису, який за ці кошти купує необхідні речі військовим. У Спілці учасників АТО Івано-Франківська чули, як співають музиканти, однак, на які потреби ідуть кошти – не знають. Голова ГО “Обласна спілка учасників АТО” Андрій Долик каже, що про таких музикантів тільки вчора дізнався від товариша.

“Учасники нашої спілки повинні з’ясувати, що це за гурт і куди направляються зібрані ними кошти. Поки мені про них нічого невідомо”, – каже Андрій Долик.

Музиканти не приховують – дозвіл отримали тільки від голови своєї спілки. У письмовому його зразку вказано, що музиканти можуть співати та збирати кошти по всій Україні. Однак, дозволу від міської ради Івано-Франківська в них немає. Атовці пояснюють, що звертатись до міської ради займає надто багато часу, тому вони цього не робили. У відділі внутрішньої політики кажуть, що музиканти повинні мати дозвіл або хоча б повідомити міськраду про свої наміри.

“Формально без дозволу співати і таким чином збирати кошти вони не мають права, але можуть, якщо нас хоча б проінформують. А вони цього не роблять”, – зазначають у відділі.

Закон дозволяє організаціям збирати кошти на благодійні цілі. Однак, часто цим користуються шахраї. І, можливо, саме музиканти, які на “стометрівці” збирають кошти для військових, – не вийняток. У поліції кажуть, що вони цей процес контролюють тільки, якщо їм повідомлять про підозру. Тобто, якщо людина запідозрила організацію у шахрайстві, то поліціянти її перевірять, але поки що цим ніхто не займався.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...