Мед Атлант

“Нове життя” франківських дверей: ціна питання

Відреставровані двері — частинка історії старого Станиславова. Завдяки ініціативній групі   Марії Козакевич “Франківськ який треба берегти” вже немало дверей отримали нове життя. Журналісти МІСТА поцікавилися, скільки коштують красиві оновлені двері, на які, по суті, шукають кошти самі активісти.

Щоб дізнатися вартість нових-старих дверей, потрібно заздалегідь вивчити усі деталі.

 Кожні двері мають свою складність, розміри, декор. Вартість залежить ще від стану дверей, наскільки вони зношені. Для кожного проекту окремо складається кошторис, який має декілька частин. Якщо це дерев’яні двері — то окремо рахується реставрація всіх дерев’яних елементів, фурнітура, вітражі, металеві елементи чи декор. З металевими дверима так само. І коли це все  плюсуємо разом, то отримуємо загальну суму, — розповідає Марія Козакевич.

І сума виходить не мала, в середньому вартість відреставрованих дверей, які вже встановлені в місті становить – 30-40 тисяч гривень.

Демонтаж, монтаж, транспортні перевезення, робота майстрів, які майже два місяці щодня працюють. Майстри націнку не роблять, вони працюють з бажанням зберегти історію міста.

Ці витрати беруть на себе підприємці, які мають свої заклади поряд з “дверима”, франківці, меценати та учасники ініціативної групи.

Кожні двері мають свою “фінансову” історію. Буває, коли дають гроші мешканці будинку. Є випадки, коли люди родом з Івано-Франківська, які давно вже тут не живуть, самостійно нас знаходять і передають гроші на реставрацію. Інколи витрати покривають грантові кошти – були і такі в нас проекти.

Марія Козакевич також розповіла, що досі не оплачена робота майстра Сергій Полуботка, який працював над дверима на вулиці Труша. Металеві двері 30-их років до реставрації виглядали жахливо, а зараз їх просто не впізнати.

 

Багато просто шедевральних дверей є у нашому місті. Майстри — в захваті від технології та вмінь тих ремісників, які сто років тому зробили такі красиві двері. Там унікальні механізми, які піддаються реставрації. Реставрація дверей також чудова можливість вивчити ремесло сторічної давності

“Люди розуміють важливість, що це обличчя нашого міста і не можна допустити, щоб вони зникали. Часто старовинні дерева продають і замінюють на нові. Кажуть, що навіть деякі вивозили за кордон. Потрібно розуміти, що вкладаючи в це кошти, ми робимо туристично привабливішим місто. Також і франківцям приємніше ходити по доглянутому місті”, — говорить Марія Козакевич.

Зараз у планах активістів реставрація дверей чотирьох старовинних дверей у будинках-пам’ятках архітектури Івано-Франківська. На ці проекти виділяють кошти з міського бюджету. Цього разу “нове життя” отримають двері на вулиці Грушевського 42 та на Мазепи 5, 7 та 9.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...