Мед Атлант

10 незручних запитань до начальника муніципальної інспекції

1 квітня 2016 року в Івано-Франківську запрацювала нова муніципальна інспекція з благоустрою. Вона перевіряє чистоту міста, законність встановлення вивісок, реклами, літників, МАФів, бореться зі стихійною торгівлею тощо – стежить за дотриманням правил благоустрою. Втім, підприємці та мешканці досить неоднозначно оцінюють її роботу. У розмові з начальником муніципальної інспекції Михайлом Яцківим ми спробували з’ясувати деякі незручні деталі.

  1. Рік тому в Івано-Франківську понад половина вивісок були незаконними. Наскільки зменшилась їх кількість з появою муніципальної інспекції?

Інспекція почала працювати у квітні минулого року. За цей час складено 1492 протоколи, 5309 приписів та 4969 актів обстеження. Вважаю, це показник роботи. Щодо вивісок, то спершу складаються приписи, а в разі їх невиконання – адміністративні протоколи. Після цього незаконно встановлені вивіски та реклами демонтують. Загалом демонтовано вже 249 об’єктів зовнішньої реклами. Спочатку було дещо негативне сприйняття роботи інспекції, часто запитували, чому ми зараз це помічаємо, а колись не бачили. А тепер люди самі змінюють вивіски, застосовують креативний підхід, щоб вони були не масштабними, але читабельними і з якісних матеріалів, відновлюють фасади. Тобто, зараз вже є певне розуміння з боку підприємців, які бачать, що це навпаки приваблює клієнтів.

  1. Відомий факт, коли незаконні МАФи біля візового центру демонтували, а через кілька днів вони знову стояли на місці. Інспекція безсила у боротьбі з МАФами?

Є процедура демонтажу МАФів. Але більшість людей думають: якщо підприємець поставив МАФ, то інспекція зразу може його демонтувати. При відсутності дозвільних документів ми відправляємо матеріали в департамент архітектури, він готує проект рішення про демонтаж, котрий має розглянути виконавчий комітет. Ми не конфісковуємо і не вилучаємо, а тільки демонтовуємо майно згідно з рішенням виконкому, без якого нічого не можемо зробити.

Ми не конфісковуємо і не вилучаємо, а тільки демонтовуємо майно згідно з рішенням виконкому, без якого нічого не можемо зробити.

  1. Відомо, що у місті є літники, які інколи діють цілорічно без належних дозволів. Наприклад, скандальний майданчик біля «чебуречної» стояв ще до його узаконення. Скільки незаконних літників уже демонтували інспектори?

Муніципальна інспекція демонтувала від початку роботи 6 літніх майданчиків. Крім цього, інспектори складають приписи і протоколи.

Ми перевіряємо дозвільні документи, а якщо їх немає, даємо приписи. Як показує практика, власників то немає, то вони шукають документи, то просять підійти пізніше. Тому інспекція дає певний час для подачі документів. Якщо їх не подають вчасно, інспектор складає адміністративний протокол. Потім ці матеріали передають на адмінкомісію, яка виносить штраф, а це згідно зі ст. 152 КУпАП від 340 до 1360 грн для фізичних осіб і від 850 до 1700 грн для юридичних. Якщо документів так і немає, то здійснюється демонтаж.

  1. Міський голова Руслан Марцінків постійно скаржиться на велику кількість розкопок у місті. Скільки з них незаконні та як реагує на це муніципальна інспекція?

Кожен інспектор обстежує територію. Є людина, яка відповідає за розкопки. Уже складено 46 адміністративних протоколів про проведення земляних робіт. На щотижневій оперативній нараді ми звітуємо, надаємо інформацію, порівняльні таблиці, динаміку та фото процесу.

Але є розкопки, що не закриваються тривалий час. Це не через те, що інспекція така погана. Їх не приймають, якщо є порушення – тоді люди, відповідно, декілька разів переробляють. Крім того, є гарантійний термін, тобто, протягом п’яти років розкопку треба утримувати в належному стані. Інспекція приймає роботу і контролює її якість. За недотримання термінів інспектори також складають протокол.

  1. Мешканці скаржаться на рекламу, розклеєну на стовпах, парканах та стовбурах дерев. Наприклад, перед звітом мера за рік роботи анонс заходу наклеїли на дерево. Як реагує на це інспекція і кого штрафують у таких випадках?

Інспекція, звичайно, реагує на такі порушення і одразу формує протоколи. Їх уже складено 72 – як на власників, так і на людей, що розклеюють оголошення.

Раніше була така тенденція: щойно в місто приїжджав цирк, афіші були на всіх стовпах. Зараз вже менше оголошень у заборонених місцях. Не можна сказати, що їх немає зовсім. Є різні структури, які не знають, що в місті не можна цього робити.

Можливо, якби штрафи були вищі, то й ефект був би набагато більший.

Раніше була така тенденція: щойно в місто приїжджав цирк, афіші були на всіх стовпах. Зараз вже менше оголошень у заборонених місцях.

  1. Минулого року муніципальна інспекція взялася боротися зі стихійною торгівлею, зокрема на вулицях Шпитальній та Старозамковій. Проте вона і сьогодні процвітає в місті. Чи можливо це подолати?

Ми відпрацьовували Старозамкову, Мазепи та інші вулиці. Впродовж місяця на Мазепи щодня стояли інспектори. Але тоді, як десь о 17.15 закінчувався робочий день, стихійна торгівля знову відроджувалася. Тут потрібні якісь інші рішення. Люди просто не хочуть платити за місце на ринку, тому стоять довкола і розподіляють між собою місця. Інспектори складають протоколи. Але потрібні кардинальні дії, приміром, вилучення товару. Стихійну торгівлю важко подолати.

  1. Чи не соромно ганяти бабусь, які продають городину та садовину, щоб заробити декілька гривень?

Деколи бабусі працюють на підприємців, тобто, торгують їхніми товарами. В нас був випадок, коли жінка опиралася і казала, що все з городу і що вона сама це вирощувала. Але товару в ящиках було надто багато, тому це викликало сумнів навіть у працівників поліції. Вони встановлювали її особу і складали протокол.

Деколи бабусі працюють на підприємців, тобто, торгують їхніми товарами.

  1. А взагалі, за що у роботі муніципальної інспекції вам соромно?

Про це, мабуть, краще судити мешканцям, виправдовує їхні сподівання наша структура чи ні. Вони можуть порівняти. Бо інспекція не нова, просто працює в оновленому складі з квітня минулого року.

Звичайно, багато кому, мабуть, не подобається наша робота. Ми не вимагаємо нічого надзвичайного, а просто перевіряємо наявність дозвільних документів. Коли ж їх немає – згідно зі своїми обов’язками вживаємо заходів. Приємно, що приписи стали набагато дієвішими. Наприклад, нещодавно були ярмарки біля міської ради і люди завчасно реєструвалися, оформляли заявки, не обурювались, коли ми виносили усні попередження. Відчувається все більше розуміння, і це справді приємно.

  1. Кожного літа спостерігаємо ситуацію, коли люди миють у річках автівки чи перуть килими. Інспекція якось бореться з ними?

Інспектори, звичайно, обстежують водойми, проте люди щось перуть чи миють переважно у вихідні дні. А інспекція працює у будні до 17.15.

  1. Чи купили уже за дорученням мера лінійки, аби міряти висоту трави? Чому кожного року стільки нарікань за нескошену траву та байдужість муніципальних інспекторів?

Так, інспектори вже мають лінійки (сміється).

Щотижня за нескошену траву ми складаємо приблизно 30-40 приписів і декілька протоколів. Кожен інспектор, коли обстежує свій сектор, записує адреси, де є нескошена трава, з’ясовує, хто виконавець і дає йому приписи. Здебільшого порушення усувають, тому дякуємо за розуміння.

Інспектори вже мають лінійки

Нескошена трава – це неестетично. Центральна частина міста має бути взагалі ідеальна, адже до нас приїжджає багато туристів. Але і про околиці не треба забувати. Погода цього року сприяє росту трави, тому треба більше людей залучати до косіння. І всюди це треба робити вчасно.

Автор: Наталія ДЕРКЕВИЧ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 8

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...