Мед Атлант

Недитячі ціни. Скільки в Івано-Франківську коштує зібрати першокласника до школи

Уже менше, ніж за місяць, розпочнеться навчальний процес і діти підуть до школи. Перед початком навчального року батьки першокласників сповнені турботами, адже на них очікують великі витрати. Скільки коштує зібрати першокласника в Івано-Франківську, дізнавались журналісти МІСТА.

Придбати для першокласника необхідно все – від ручки до шкільною формою. Найдорожче, звичайно, обійдеться купити шкільну форму. Ціни на форми для дівчаток і хлопчиків достатньо відрізняються. Якщо купувати за бюджетним варіантом, то для дівчаток можна придбати сарафан, який замінить піджак і спідницю, вартість його – від 300 гривень. Можна купувати окремо спідницю, за яку доведеться заплатити від 300 гривень, блузу вартістю від 250 гривень і піджак – від 500 гривень. Такий комплект загалом коштуватиме від 1050 гривень. Також необхідно придбати туфлі, найдешевша їх ціна у Франківську – 300 гривень, бантик, який коштує від 30 гривень, та колготки вартістю від 30 гривень. Отже, загалом доведеться заплатити від 1410 гривень.

Одягнути хлопчика виходить значно дешевше. Зокрема, сорочка коштує від 150 гривень, піджак – від 350 гривень, штани також від 350 гривень, туфлі – від 250 гривень, краватка – від 50 гривень і носки – від 15 гривень. Відтак, щоб одягнути хлопчика, необхідно заплатити від 1165 гривень.

Дітям також необхідні спортивні костюми та кросівки. Ціна на костюми для хлопчиків і дівчаток не суттєво відрізняється. Для обох він обійдеться від 500 гривень, а кросівки – від 250 гривень.

Однак, варто врахувати, що батьки не купують по одній сорочці чи спідничці, адже дитина не буде ходити весь час в одному одязі. Тож, якщо порахувати шкільний набір, то потрібно дві блузи (дві сорочки), штани (двоє штанів для хлопчика) та одна спідниця, один жакет та один сарафан. І це знову ж таки призведе до великих витрат.

Із канцтоварів щонайменше не обійтися без щоденника, двох ручок, двох олівців, кольорових олівців, десятка зошитів, пеналу, гумов та точилок. На перший час зошити, олівці і решта канцтоварів обійдуться франківським батькам щонайменше у 400 гривень. Але вже взимку для нового семестру асортимент прийдеться оновлювати. Портфель для першокласника коштуватиме від 350 гривень. Однак, батьки надають перевагу ортопедичним рюкзакам, а їх вартість значно перевищує вказану.

Однак, дехто намагається різними способами зекономити. Наприклад, мама одного із франківських першокласників Марія розповіла, що готується до навчального року ще від січня, каже, що купувати поступово значно легше і дешевше. Франківка економить, купляючи все, окрім канцтоварів та рюкзака, через онлайн-магазини.

Шкільна форма обійшлась у суму близько тисячі гривень, спортивний костюм теж коштував значно дешевше, ніж на ринках, чи у супермаркетах. Тільки рюкзак ми придбали на гуртівні в Івано-Франківську, а канцтовари ще не купували, але плануємо теж у місті, – каже Марія.

Отже, загалом, щоб зібрати до школи хлопчика доведеться витратити 2665 гривень, а дівчинку – від 2910 гривень. Однак, це приблизні розрахунки найдешевших варіантів без врахування змінного одягу. Якщо врахувати, що більшість батьків не купують найдешевші речі, а намагаються купити дорожче і кращої якості, то до вказаної суми необхідно доплюсувати ще більше п’ятисот гривень.

Читайте також: В які школи Івано-Франківська першокласників набирають на конкурсній основі

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...