Мед Атлант

Заручники олігархів. Чи вдасться місту позбутися СТЕКу?

Наприкінці квітня Івано-Франківськ потерпав від холоду. Все тому, що опалювальний сезон завершився не як завжди, 15 квітня, а на два тижні раніше. Коли ж мерія видала розпорядження включити централізоване теплопостачання, то ТзОВ «Станіславська теплоенергетична компанія», яка обслуговує третину мешканців, а також школи та садки, так і не спромоглася цього зробити.

Погрози та обіцянки

У квітні погода неабияк дивувала франківців, проте комунальники та мерія виявились не готовими до її примх. Так, через потепління міський голова Руслан Марцінків видав розпорядження припинити опалювальний сезон із 1 квітня. Проте вже з середини місяця різко похолоднішало. Подекуди температура в домівках та освітніх закладах опускалася до позначки 10 градусів.

Оскільки мер тоді перебував на Сході, його перший заступник Микола Вітенко видав розпорядження припинити навчання в школах та садках. Втім, уже через декілька годин передумав і за дорученням мера видав нове розпорядження: відновити опалювальний сезон. Однак теплопостачальні компанії не були готові до такого кроку.

Проте, якщо КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (ТКЕ) заледве спромоглося включити тепло майже всюди, то СТЕК («Станіславська теплоенергетична компанія») так цього і не зробила. Заручниками ситуації стали діти, змушені мерзнути в школах та садках. Компанія обслуговує котельню на вул. Індустріальній, 34 та забезпечує теплом і гарячою водою, як зазначалося, третину мешканців міста. Окрім того, споживачами СТЕК є 10 шкіл, 9 дитячих садочків, 5 ВНЗ, 14 навчальних закладів – спортивні, музичні школи, училища, коледжі, 12 закладів охорони здоров’я, 10 закладів культури та державні установи.

Зараз влада має час на те, щоб виправитись та підготуватися до опалювального сезону, аби не допустити більше таких прикростей. Проблему можна вирішити, потрібна лише політична воля мера та кошти. Ніщо не заважало владі відключати від СТЕКу освітні заклади та будувати індивідуальні котельні для їх обслуговування.

Вперше мер пригрозив відключити всі школи, садки та комунальні заклади від СТЕКу ще 25 квітня під час оперативної наради. Тоді він обурився, що компанія не виконала його розпорядження через нібито відсутність лімітів на газ.

Чому ми повинні бути заручниками підприємства в руках олігархів? Та вам начхати на місто і дітей, – звернувся він до директора СТЕКу Сергія Мельника. – Треба переключати садки, школи та інші комунальні заклади на автономне опалення. Напишемо листа в Кабмін, хай скасовують свою постанову.

15 травня на прийом до міського голови прийшли мешканці, що були не задоволені роботою СТЕКу та вимагали дозволів на встановлення індивідуального опалення. Для цього вони зібрали вже 300 підписів та пообіцяли, що до них долучаться ще понад півтисячі франківців. Тоді Руслан Марцінків знову пригрозив відключити усі садочки та школи від СТЕКу, а потому збирався поміркувати, як вирішити проблему з будинками. І придумав: ініціював на сесії міськради звернення до Верховної Ради, народних депутатів, прем’єр-міністра та Кабміну щодо врегулювання питання відключення окремих приміщень у житлових будинках від мереж центрального опалення та постачання води.

На підставі колективних звернень мешканців міста та в інтересах громади просимо внести необхідні зміни до нормативно-правових актів, що регулюють цю сферу, для надання можливості відключення від центрального теплопостачання окремих житлових приміщень, – йшлося у зверненні.

Якщо раніше кожен власник квартири міг вирішити, користуватися послугами централізованого опалення чи встановити індивідуальне, то вже 10 років у людей такого вибору нема. Так, у 2007 році Кабінет Міністрів України затвердив постанову, а Міністерство з питань житлово-комунального господарства України видало наказ, згідно з яким відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в квартирах можливе тільки з ініціативи усіх мешканців багатоквартирного будинку. Тобто, відтоді відключатись від централізованого опалення окремим квартирам уже не можна.

Що важливіше?

Директор департаменту освіти та науки Ігор Смаль розповів, що квітнева ситуація стала поштовхом до розробки програми переведення усіх закладів освіти на індивідуальне опалення. Та першочергово йдеться про ті, що обслуговуються СТЕКом. При цьому орієнтуватимуться як на альтернативні джерела теплопостачання, так і на традиційні. Загалом програму планують реалізувати протягом 20 років. Такий термін обумовлений значним обсягом робіт – у місті налічується близько 100 закладів освіти. До того ж, проект досить затратний. Наразі суму, необхідну для його реалізації, Смаль не називає.

Заклади отримають незалежність: опалення буде вмикатися за рішенням керівника без будь-яких затягувань, – наголосив чоловік та додав, що разом із будівництвами котелень в усіх закладах будуть проводити заміну вікон та дверей, а також утеплення фасадів та дахів.

За словами головного освітянина, раніше переведенням закладів освіти зі СТЕКу не займалися з різних причин. Мовляв, в освіти стільки проблем і потреб, що інколи не знаєш, що важливіше: нові комп’ютери для учнів, гаряче харчування, підвищення зарплат чи теплопостачання.

Це комплекс взаємопов’язаних заходів, і дуже важко виділити якийсь пріоритет, бо все потребує коштів. Навіть якщо весь бюджет міста спрямувати на освіту, ми все одно не забезпечимо всіх потреб, – зазначив Ігор Смаль.

Однак, каже, квітнева ситуація стала поштовхом до розв’язання цієї проблеми. Він запевняє, що поділяв позицію батьків, стурбованих тим, що в школах і садках холодно, але вини департаменту освіти та науки в цьому не було.

Ми давали негласний дозвіл використовувати всі теплонагрівальні прилади. У першу чергу це робили садки, бо батьки не мали куди подіти дітей. Але в них був вибір: віддавати дитину у прохолодне приміщення чи брати на декілька днів відпустку, – продовжує Смаль. – Щодо шкіл, то початкові класи не вчилися, а стосовно середніх і старших – директор сам вирішував, чи припиняти навчання на кілька днів.

Урядовець наголосив, що ця ситуація змусила департамент узятися за розробку карти поведінки керівників закладів під час екстремальних ситуацій. Мовляв, вони мають не чекати на розпорядження мера чи директора департаменту, а самі приймати рішення стосовно того, чи відпускати дітей на вимушені канікули. Проте, на жаль, в їхніх головах ще сидить страх «совка».

Вигідні капіталовкладення

За рік департамент освіти та науки платить за послуги теплопостачання близько тридцяти мільйонів за всі об’єкти, а для того, щоб перевести їх на індивідуальне опалення, треба близько 100 мільйонів. Тому, за попередніми підрахунками, будівництво індивідуальних котелень окупиться приблизно через 5-6 років. Стільки ж часу треба, аби перевести заклади освіти зі СТЕКу на індивідуальне опалення.

Проте приблизно 10 років тому в Івано-Франківську був випадок, коли садочок №11 «Пізнайко» хотіли перевести на індивідуальне опалення. Однак цей задум так і лишився невтіленим.

Проект завмер на етапі завершення. Фактично, та котельня не працювала жодного дня. Ідея дуже гарна, але чи то технічні рішення були непродумані й неефективні, чи то хтось мав дві лівих руки, я не знаю. Кошти були виділені, система змонтована, але не працювала, – зазначив головний освітянин.

Тож зараз департамент узявся реанімувати цей проект: два місяці тому в Івано-Франківськ приїжджали київські спеціалісти та навіть оглянули схожу котельню у Галичі. Однак згодом вони повернулися до Києва та більше не виходять на зв’язок, хоча й обіцяли підготувати технічну документацію та пропозиції для садочка №11. Тож якщо департамент так і не налагодить з ними контакту, то шукатиме місцевих майстрів. За попередніми підрахунками, для того, аби запустити цю котельню, потрібно 800 тисяч.

Ігор Смаль повідомив, що зараз розробляється проектно-кошторисна документація на будівництво котельні для трьох закладів: ДЮСШ №1 та шкіл №11 і №3. Проектування котельні для них коштуватиме 400 тисяч. Вже у березні 2018 року пропозицію планують виставити на тендер, а у травні приступити до будівництва, щоб завершити його до опалювального сезону. Загальна вартість робіт складе близько півтора мільйона.

Паралельно в департаменті працюють над проектно-кошторисною документацією для водогенерувальної установки у садочку №6. За принципом роботи вона нагадуватиме установку в садочку №11 «Пізнайко». Тобто вночі, коли тариф дешевший, підігріватиме воду, яка вдень нагріватиме приміщення. Коштуватиме така установка приблизно так само, як і попередня котельня.

Помилки минулого

Міський голова Руслан Марцінків повідомив, що вже є проектно-кошторисна документація на будівництво котельні для школи №15 по вул. Незалежності, яке коштуватиме близько 5 мільйонів.

Водночас він називає значно коротші терміні переходу освітніх закладів зі СТЕКу на індивідуальне опалення. Мовляв, місто справиться з цим приблизно за 2-3 роки.

Я не скажу, що ми за рік перейдемо зі СТЕКу, бо за цей час реально збудувати тільки 3 котельні до початку опалювального сезону. А за два роки, думаю, справимося, – підкреслив мер.

Також Марцінків анонсував створення нового комунального підприємства, яке обслуговуватиме теплопостачання в тому мікрорайоні, що залежав від СТЕКу. Каже, насамперед котельні будуватимуть на біопаливі. Так і не залежатимуть від СТЕКу, і економитимуть на газі. До того ж, тарифи встановлюватиме міська рада і вони точно будуть нижчі, ніж у приватників.

Мер зазначив, що на сесію міськради 20 червня винесуть два важливих питання: про затвердження програми переходу усіх закладів на індивідуальне опалення та про створення нового комунального підприємства.

Де можна, ми будемо підключати й мешканців, але в більшості зосереджені на закладах освіти та охорони здоров’я. Частково переведемо заклади до ТКЕ. Наприклад школу №19, бо там наші труби, – продовжує Марцінків. – Проблема в тому, що одразу таких коштів немає, але ми повинні забезпечити наших дітей теплом. Іншого шляху, окрім будівництва котелень, немає.

За його словами, спорудження котелень коштуватиме приблизно 100 мільйонів гривень. Для цього вже попросили додаткові кошти у бюджетної комісії. Мер каже, наразі вона погодила виділення грошей для проектно-кошторисних документацій.

Руслан Марцінків зізнається, що раніше місто не хотіло вкладати кошти у територію, яку обслуговує СТЕК.

Ми вкладали гроші в комунальне майно, а не приватне. Тепер будемо діяти інакше. Таких проблем колись не було, а зараз ми побачили ситуацію з іншого боку, – резюмував він.

Хто крайній?

Заступник директора СТЕКу Михайло Карабін зазначає, що перш ніж говорити про переведення всіх закладів від них на індивідуальне опалення, меру варто було б усе обдумати та підрахувати. Мовляв, якщо має такі гроші, то нехай відключає, але до початку опалювального сезону все одно не встигне.

Чоловік повідомив, що, окрім відсутності лімітів, включати теплопостачання на декілька днів було невигідно.

Треба було нагріти 6 тисяч кубів води для того, щоб через день виключити. Це абсурд. То ж не піч, а величезна котельня з 24-кілометровою протяжністю мереж, – обурюється Карабін.

Окрім того, в СТЕКу назвали висловлювання міського голови на адресу компанії емоційними та необґрунтованими. Мовляв, вони одразу повідомили, що договір на купівлю газу закінчився 31 березня, тому немає виділених лімітів на газ на квітень, а без них подача тепла є неможливою. Хоч підприємство звернулося з листом про виділення лімітів, воно просило, аби міський голова також пролобіював це питання, але його сприяння обмежилося формальним листом до прем’єр-міністра.

Директор СТЕКу Сергій Мельник вважає рішення міського голови про відновлення опалювального сезону безпрецедентним, оскільки за шість років роботи таке стається вперше. Відповідно, компанія не могла цього передбачити, оскільки опалювальний сезон офіційно закінчився 1 квітня.

На думку керівництва СТЕКу, якби міський голова реально долучився до вирішення проблеми шляхом особистих переговорів із керівництвом уряду та НАК «Нафтогаз України», а не займався популізмом, то ситуація могла б скластися інакше.

Автор: Наталія ДЕРКЕВИЧ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 8

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...