Мед Атлант

У Косові підприємець платить гроші за шість видів вторинної сировини

У місті Косів підприємець Тарас Мельничук налагодив збір вторинної сировини.

Приватне підприємство “Мотря-екодовкілля” приймає у населення пластик і пет- пляшки, зокрема, з-під олії, миючих і чистячих засобів, шампуню – 2 гривні за кілограм; скляні пляшки від горілки, вина, шампанського і пива (40 видів) – 20 копійок за штуку; склобій – 55 копійок за кілограм, бляшанки від пива та інших напоїв, у тому числі деформовані – 15 гривень за кілограм; макулатуру – 2 гривні за кілограм; картон – 2,30 гривень за кілограм; целофан, поліпропілен та харчову плівку – 2 гривні за кілограм, пише на своїй сторінці у Фейсбук Аліса Мудрицька.

Взятися за утилізацію відходів Тараса Мельничука змусили сумні спогади дитинства: у рідному селі Вербовці тривалий час було сміттєзвалище, бруд та сморід якого запам’яталися на все життя, на власні очі бачив джерело, з якого витікає вода фіолетового кольору.

ПП «Мотря-екодовкілля» почало активно приймати придатні для вторинної переробки відходи у минулому році. Тарасу Мельничуку допомогла Косівська міська рада, яка взялася налагодити збір пет-пляшки. Пластикові ємності створювали додатковий об’єм і міській владі доводилося платити за перевезення повітря.

Тепер підприємство самотужки забирає пляшки зі спеціальних контейнерів.

«Пет-пляшки сортуємо по кольорах, від олії – окремо, – розповідає помічник підприємця – його батько Ярослав Мельничук. – Потім пластикові ємності стискаємо спеціальним пресом для зменшення габаритів та відправляємо на переробку».

Підприємці закликають жителів міста та району «викручувати» пляшки, як мокру білизну, а пляшки з-під молока полоскати водою – чисті не розповсюджуватимуть смороду і шкідливих бактерій.

Більшість жителів міста і району задоволені роботою підприємства. Деякі здають скляні та пластикові пляшки і, відмовляючись брати гроші, тиснуть підприємцям руки та дякують: “Молодці, робите дуже потрібну і корисну справу: тепер ці відходи не валятимуться у лісах і не плаватимуть у водоймах”.

А от жінка за чотири мішки різних пляшок отримала 48 гривень – і зраділа: за вивезення кожного мішка на власній вулиці вона мусила б заплатити 15 гривень, а так, навпаки, заробила.

Підприємці радять жителям району не везти вторинну сировину спеціально – можна дочекатися попутної поїздки у конкретному напрямку.

У магазинах “Мотря” і “Алтея”, які розташовані біля Косівської центральної районної лікарні, Мельничуки встановили спеціальні банки для збору батарейок і акумуляторів (до 7,5 ампер) в рамках підтримки програми “Батарейки, здавайтеся!”.

Наразі у Косові починають встановлювати контейнери з металевої сітки для збору скляних пляшок. Разом з тим, деякі жителі міста не притримуються правил сортування відходів і викидають у спеціальні контейнери змішаний побутовий неподріб – міська рада збирається виявляти і штрафувати порушників.

Європейські країни у плані напрацювань і технологій переробки вторинної сировини перебувають зараз в 11-му класі, а Україна щойно пішла у перший, зауважує Тарас Мельничук. «Нам потрібно налагодити екологічне виховання людей, в першу чергу треба вчити дітей самостійно сортувати відходи, – вважає він. – Потрібно розробити цікаві і креативні навчальні програми для школярів, щоб виплекати в них бережливе ставлення до довкілля».

Найголовніше припинити допомогати природі утилізувати траву, листя, гілки, вважає підприємець.

«Минулої осені я згріб листя з горіха під стовбур, а вже цієї весни його там майже не було – перегнило, перепріло, – ділиться досвідом Тарас Мельничук. – Складую органічні відходи у спеціально відведеному місці на своїй земельній ділянці – і не треба накладати смердючі ватри».

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...