Мед Атлант

Корисні поради від прикарпатських енергетиків: як вберегтися від коливання напруги

Кожен з нас знає, що в мережі має бути напруга 220-230 В. Але насправді напруга в залежності від навантаження на мережу коливається, іноді навіть в досить широкому діапазоні. Особливо відчутні перепади напруги вночі, коли споживання електроресурсів споживачами різко падає, а з ним і навантаження на електромережі. Іноді такі «нічні провали» можуть становити до 40%, у порівнянні з денним навантаженням.

Про причини та методи боротьби з стрибками напруги ми поспілкувалися з фахівцями АТ «Прикарпаттяобленерго».

Що це таке?
Найчастіше напруга змінюється в мережі досить плавно, і з такими навантаженнями прилади цілком справляються, залишаючись в робочому стані. Адже навіть «найніжніші» прилади розраховані на перепади напруги в діапазоні 198-242 В. Але бувають і такі моменти, коли напруга зростає до граничних значень різким імпульсом, а потім так само раптово падає. Ось така ситуація і називаються – стрибок напруги в мережі.

В чому причина?
Загалом виділяють кілька основних причин:
• одночасне включення або виключення великої кількості електрообладнання (найчастіше це відбувається там, де поруч знаходяться промислові підприємства, які споживають дійсно великі потужності);
• застарілі електромережі, які зводилися десятки років тому з розрахунком на найнеобхідніші побутові прилади, просто не справляються з сучасним навантаженням;
• помилка при підключенні проводів на загальному електрощитку (в основному, через некомпетентність тих, хто цим займається, як от занадто самовпевнений господар квартири);
• грозові розряди, що припали на лінії електропередачі, а також обриви на цих лініях (наприклад, у зв’язку з падінням на них дерев).

Які відхилення допустимі?
Відповідно до норм якості електричної енергії в системах електропостачання загального призначення (ГОСТ 13109-97) нормально допустимі значення відхилення рівня напруги становлять ±5% від номінальної напруги електромережі, що становить від 209 В до 231 В; гранично допустимі – ±10%, тобто від 198 В до 242 В.

Як з цим боротися?
Щоб згладити піки електричних стрибків енергокомпанія застосовує методи автоматичного регулювання напруги на своїх підстанціях. Такі дії дозволяють частково вирівняти показники напруги. Та навіть енергетики рекомендують споживачам максимально убезпечити себе від пошкодження побутової техніки через стрибки напруги, придбавши спеціальні пристрої:
– реле контролю напруги
– стабілізатор напруги
– джерело безперебійного живлення.
Вартість як і принцип дії рятівних девайсів відрізняється, та місія у них одна – знизити, або ж навіть усунути ймовірність пошкодження техніки в умовах нестабільної напруги.

Хто винний?
Щоб зрозуміти, де шукати правди, слід розподіляти межі відповідальності послуг з електропостачання на прикладі багатоквартирного будинку:

1. Обслуговування розподільчих електромереж 0,4-10 кВ: а також трансформаторних розподільчих пунктів для подачі електроенергії здійснює АТ «Прикарпаттяобленерго».
2. Відповідальність за внутрішньобудинкові мережі (міжповерхові, щитки на сходових клітках, освітлення на горищах та в підвалах) несе балансоутримувач (КП МІУК, ЖЕО, Дирекція замовника, КЕЧ району);.
3. Внутрішньоквартирну проводку обслуговує власник квартири або будинку.
4. А от лінія електропостачання до розподільчого щитка в будинку може бути на балансі АТ «Прикарпаттяобленерго» або балансоутримувача (КП МІУК, ЖЕО, Дирекція замовника, КЕЧ району) – відповідно до окремо взятого випадку.

Куди звертатись за допомогою?
Якщо споживачем було зафіксовано будь-яку проблему з коливанням ( перепадами) напруги, йому слід одразу зателефонувати до кол-центру АТ «Прикарпаттяобленерго». Залишити заявку можна в будь-яку пору доби за тел. (0342) 59-40 20, або 0 800 50 40 20 (безкоштовно з усіх телефонів).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...