Мед Атлант

Розбірки між кримінальними авторитетами: ексклюзивні кадри після стрілянини в центрі Франківська. ФОТО 18+

МІСТО писало, що вчора, 26 серпня, в Івано-Франківську біля “Pasage Gartenberg” виникла бійка, яка завершилася стріляниною.Одразу в місті ввели план “Перехоплення”. Патрульним вдалося зупинити декілька підозрілих авто, в одному з яких був поранений чоловік. Уже згодом стало відомо, що у стрілянині брали участь так звані кримінальні авторитери.

З чого все почалося…

За декілька хвилин після стрілянини на місце події прибули поліціянти та журналісти, але нікого із підозрюваних не зустріли. Поранених також не було, лише сліди крові на дорозі біля закладу. Швидку медичну допомогу теж ніхто не викликав. Усі, хто вчинив сутичку зі стріляниною, кинулися тікати автомобілями. Свідки правоохоронцям розповідали, що у компанії було від чотирьох і до семи машин. Неподалік “Pasage Gartenberg” стояло покинуте авто без номерних знаків.

Читайте тако:За колючим дротом: у франківській тюрмі засуджені випікають хліб, а довічники одружуються. ВІДЕОСЮЖЕТ (Частина 2)

Кого і де зупинили поліцейські

Одразу в Івано-Франківську введено план “Перехоплення”. За годину патрульними було зупинено два автомобілі, їх причетність до конфлікту в центрі міста встановлюється слідчими. Проте факти говорять самі за себе – підстрелений чоловік і зброя в обох машинах.

Відтак, в одному з авто інспектори виявили пораненого на прізвисько “Сухий“, авторитет з угрупування “буровських”. Він, будучи не сам в автомобілі “Фольцваген Гольф“, тікав у сторону Пасічної, прямуючи до медзакладу. По дорозі автомобіль переслідували три екіпажі патрульної поліції. У результаті зупинили його та затримали крім пораненого ще двох осіб. Чоловіка з вогнепальним пораненням доставили в обласну лікарню. Відомо, що у нього постраждали легені і грудна клітка, зараз він в реанімації. За попередньою інформацією усі, хто був в цьому автомобілі – “люди” Ігоря Халаменди, більш відомого у місті на прізвисько “Бура”.

На фото Ігор Халаменда

Ігор Халаменда – власник центрального продуктового ринку у місті. Останній також був на невдалій зустрічі у “Pasage Gartenberg”. Приїхав на власному авто – броньованому Mersedes-Benz G55AMG. Ігорю Халаменді вдалося втекти разом з ще одним пораненим на прізвисько “Хмир“. Останній від госпіталізації відмовився.

Іншу машину шляхом блокування інспектори затримали в центрі на вул. Січових Стрільців. Це автомобіль “Ніссан Х-Trail“, в результаті блокування якого постраждала службова машина поліціянтів. Відомо, що цей автомобіль належить Анатолію Французу, який є сином генерал-майора міліції та колишнього начальника прикарпатської міліції (1994-2000), якого також звати Анатолій Француз. Анатолій Француз-молодший працював помічником судді в Івано-Франківському окружному адміністративному суді. Відтак, поліціянти виявили в автомобілі Анатолія Француза-молодшого зброю.

На фото Анатолій Француз-молодший

До речі, за кермом перебувала інша людина. З достовірних джерел МІСТА стало відомо, що зі зброї, яка є зареєстрованою і належить Французу-молодшому, постріли не здійснювалися. Проте досі невідомо хто стріляв, незважаючи на те, що у  “Pasage Gartenberg” працювали камери відеоспостереження. Цей факт підтвердив адміністратор вчора, 26 серпня. Чи вилучили відео правоохоронці – невідомо. Сам же Француз-молодший в автомобілі був і погрожував патрульним звільненням через зв`язки батька. Після перевірки Француза-молодшого відпустили.

Є версія, що стрілянина у центрі міста – розбірки серед конкурентів в кримінальних колах. Чому вони вирішували свої питання у білий день та в публічному місті – невідомо. Мабуть, ніхто не очікував такого розвитку подій. Відомо, що за столиком сиділи “люди” Ігоря Халаменди, а також він сам. До літньої тераси закладу підійшов невідомий, але, найімовірніше, з цієї ж компанії чоловік, та почав стріляти з помпової рушниці. Тоді почалася стрілянина, а далі і втеча з місця. Вся компанія була озброєна. Відтак, у результаті стрілянини було поранено двох осіб: одна особа в реанімації, а інша – відмовилася від госпіталізації і претензій немає.

Хто і як відповідатиме за вчинене

Під час огляду місця події правоохоронці вилучили докази. Дані з цієї події внесені до ЄРДР за ч. 4 ст. 296 ККУ (Стаття 296 “Хуліганство”; ч. 4, ст. 296: Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років).

Що цікаво, 31 липня в центрі міста уже виникала стрілянина: посеред білого дня стріляли у відомого франківського підприємця Ігоря Гербіна.Останній помер у лікарні. Того ж дня, 31 липня, правоохоронці оперативно затримали підозрюваного – Михайла Дерещука, на прізвиськом “Дира“. Дерещуку інкримінують завершений замах на вбивство з хуліганських мотивів за ч. 2. ст. 115 ККУ (“Умисне вбивство“). За це йому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Відтак, у випадку зі стріляниною “бурівських людей” правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 ККУ (Хуліганство). За це винним загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі. При цьому тут масова стрілянина і поранено двох осіб. Звісно, наразі обставини з`ясовуються. Правоохоронці поки працюють і офіційної інформації не подають. Сподіваємося, що у понеділок, 28 серпня, буде офіційна інформація від прикарпатської поліції. МІСТО і далі стежитиме за розвитком подій стосовно цього інциденту.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...