Мед Атлант

В Івано-Франківську вшанували пам’ять загиблих бійців в “Іловайському котлі”. ФОТО

Сьогодні,  27 серпня у Кафедральному соборі Святого Воскресіння відбулася Божественна Літургія за загиблими воїнами-Героями України, які у 2014 році захищали важливий стратегічний об’єкт Донбасу.

Опісля франківці вирушили ходою пам’яті до Меморіального скверу, де запалили свічки.

Нагадаємо, що саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

Як відомо, бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу — місто Іловайськ, тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але тут втрутилася російська армія. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. На 28 серпня становище наших військових, які на ту пору ще залишалися в оточеному місті (близько 500 чоловік), стало критичним, — пише Укрінформ.

Цього ж дня Президент Петро Порошенко звинуватив Росію у відкритому збройному вторгненні на Донбас і скасував з цієї причини візит до Туреччини.

Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту складала до 4 тисяч військовослужбовців.

Тим часом, президент Росії Володимир Путін, граючи роль миротворця, 29 серпня запропонував проросійським бойовикам відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення.

Насправді путінський “зелений коридор” став для наших військових справжньою дорогою смерті, адже тоді загинуло багато українських військових. Дані про втрати різняться й по сьогодні: як стверджує начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко, у серпні 2014 року втрати армії становили 427 чоловік, 781 – поранені,  з 21 серпня по 5 вересня 2014 року, зокрема в районі Іловайська, загинули 150 військових, 90 були поранені.

Генпрокуратура оперує іншими даними, називаючи від 366 до 500 чоловік загиблих. Вцілілі учасники тих пекельно-серпневих подій називають ще більшу кількість загиблих.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...