Мед Атлант

У поліції розповіли подробиці суботньої стрілянини: сина генерала Француза після події допитали як свідка

Сьогодні, 28 серпня, під час брифінгу поліцейські розповіли подробиці стрілянини в центрі Івано-Франківська, яка трапилась 26 серпня.

Заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Ігор Баб’юк повідомив, що 26 серпня у центрі Франківська група осіб вчинила хуліганські дії з використанням вогнепальної зброї. На місці виявили гільзи та плями крові. Один громадянин наразі знаходиться у реанімаційному відділенні обласної лікарні. Також встановили, що пораненим був ще один громадянин, однак він до лікувального закладу не звертався. Наразі слідством встановлено осіб, які проводили постріли. З одним із учасників правоохоронці вже поспілкувалися, а місцезнаходження іншої людини встановлюють.

Баб’юк не заперечував, що присутніми під час стрілянини були відомий в місті кримінальний авторитет і колишній депутат міськради Ігор Халаменда та син генерала міліції й колишнього головного поліціянта області Анатолій Француз. Наразі вони, як і близько 40 інших людей, як наголосив Баб’юк, проходять у справі як свідки.

Якщо про Халаменду Баб’юк згадав на початку брифінгу, то про Анатолія Француза змовчав. Це обурило журналістів і вони почали задавати заступнику начальника ГУНП в області ряд конкретних питань. Спочатку Баб’юк розповів, що Анатолій Француз, як і інші відвідувачі закладу, побачивши стрілянину, злякався і втік. Однак під тиском преси розповів, що автомобіль, за яким гналися патрульні поліцейські й котрий зупинили на вул. С. Стрільців належить Анатолію Французу, а також повідомив, що в ньому знайшли зброю, яка також зареєстрована на Француза. Чи здійснювались постріли з цієї зброї того дня – встановить слідство.

Журналісти також поцікавились, чи пов’язаний терміновий візит батька Анатолія Француза до Києва з розглядом справи. Баб’юк запевнив, що про такий візит йому не відомо.

Анаталія Француза бачив востаннє близько 5 років тому, не підтримую з ним жодних стосунків. Мені не відомо, хто куди здійснював візити. Чому така увага до Анатолія Француза мені теж не відомо. Ні на мене, ні на інших працівників не здійснюється жодного тиску. Кожна особа, яка брала участь в стрілянині, відповість за свій вчинок і не важливо, чи це Француз, чи Канадець тощо. Ми нікого не збираємось “відмазувати”, – наголосив Баб’юк.

Наразі тривають слідчі дії. Кримінальне провадження розслідується за статтею “замах на вбивство”. Злочин перекваліфікували згідно ч.2 ст 115, оскільки травми становили загрозу для життя. Іншим особам, які причетні до інциденту, кваліфікують хуліганські дії.


Нагадаємо, близько 12:45 виник конфлікт між групою осіб, які відпочивали на літньому майданчик “Pasage Gartenberg”. Під час інциденту виникла бійка, а далі і стрілянина. Усі, хто вчинив сутичку зі стріляниною, кинулися тікати автомобілями. За годину патрульними було зупинено два автомобілі. В одному з авто інспектори виявили пораненого на прізвисько “Сухий“. За попередньою інформацією усі, хто був в цьому автомобілі – “люди” Ігоря Халаменди, більш відомого у місті на прізвисько “Бура”. Іншу машину шляхом блокування інспектори затримали в центрі на вул. Січових Стрільців. Це автомобіль “Ніссан Х-Trail“. Відомо, що цей автомобіль належить Анатолію Французу, який є сином генерал-майора міліції та колишнього начальника прикарпатської міліції. Правоохоронці спершу відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 ККУ (Хуліганство). За це винним загрожувало від 3 до 7 років позбавлення волі.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...