Мед Атлант

В Яремче судять активіста, який заступився за власну дружину у конфлікті з прокурорською родиною

Вчора, 27 серпня, відбувся суд над яремчанським активістом Сергієм Петровим. По факту конфлікту між родиною активіста та родиною екс-прокурора Івано-Франківська Володимира Янка відкрили кримінальне провадження. Винним у справі поки проходить лише Петров, йому інкремінують хуліганські дії по відношенню до майна прокурорської родини. Чоловікові світить від 3 до 7 років за гратами.

Сергій Петров – знаний в Яремче громадський діяч, голова Яремчанського осередку “ДІЯ”. Минулого тижня на своїй сторінці у фейсбук він залишив інтрегуюче повідомлення про те, що відтепер є арештантом. У результаті сутички його на кілька днів відправили до СІЗО.

Сам конфлікт з родиною скандального прокурора Володимира Янка Петров журналістам не коментує, адже не хоче аби це зашкодило ходу розслідування інциденту. Однак місцеві активісти побоюються, що суд і розслідування конфлікту може відбутися не справедливо, адже Янко – фігура впливова в правоохоронному середовищі країни.

За словами свідків конфлікти відбувся між дружиною Сергія Петрова та когось із сім’ї прокурора – донькою чи дружиною. Непорозумілися через припарковане авто, яке стояло поруч будинку Янка, який розташований по сусідству з будинком активіста. Як кажуть місцеві, територія, де був припаркований автомобіль – не входить в приватну власність сім’ї прокурора. Є версія, що спочатку побили саме дружину Петрова і він кинувся розбороняти бійку. В результаті якої сам потрапив під кримінальне провадження.

Чоловіка заарештували та на три доби і  в неділю обрали міру запобіжного заходу. Слідчий Яремчанського відділення поліції клопотав визначати для Петрова запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Місцева прокуратура підтримала. Наразі, як розповідає місцевий журналіст Ігор Корнійчук, який був присутній у залі суду, Сергію Петрову інкремінують четверту частину статті 296 кримінального кодексу України — дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Однак суд задовольнив клопотання слідчого частково, обравши міру запобіжного заходу у вигляді “домашнього арешту” із застереженнями, що його дія розповсюджується на підозрюваного Петрова Сергія Ігоровича з двадцять третьої години вечора до шостої години ранку. Протягом цього часу він зобов’язаний, згідно із рішенням суду, перебувати за місцем проживання.

На суді слідство переконувало, що дружина екс-прокурора Франківська Галина Янко отримала множинні травми і забої, що, як кажуть яремчанські активісти, є сильно надуманим. Вони переконують, що Петров жінку не бив, а лише намагався залагодити конфлікт, натомість дружина активіста змушена була звертатися за допомогою в медзаклад.

Сам франківський екс-прокурор Янко на Прикарпатті й не тільки фігура доволі одіозна. Наразі він очолює прокуратуру Луганської області, з 2004-2011 керував прокуратурою Івано-Франківська, потім був заступником обласного прокурора та прокурором Закарпатської області.

Весною 2016 року закарпатські активісти провели серію пікетів обласної прокуратури з вимогою звільнення Володимира Янка з посади прокурора області. Народний депутат Сергій Лещенко відправив звернення до Генеральної прокуратури з проханням перевірити можливі факти порушення Янком законодавства. В результаті цього звернення  Генеральна прокуратура розпочала службову перевірку щодо Володимира Янка, – пише “Просуд”.  

За інформацією першого заступника Генерального прокурора Дмитра Сторожука службове розслідування мало закінчитися 5 серпня 2016 року.

Втім вже через 3 дні після дати закінчення службової перевірки, 8 серпня 2016 року, Володимира Янка не звільняють, а призначають на посаду прокурора Луганської області.  Представляв Володимира Янка на новій посаді Дмитро Сторожук, який і повідомив про початок службової перевірки. Під час представлення пан Сторожук зазначив, що головне завдання Володимира Янка на посаді очільника прокуратури Луганської області – повернути довіру суспільства і боротися з корупцією. Однак саме відсутність результатів боротьби з корупцією на посаді прокурора Закарпатської області і викликала гучну реакцію суспільства.

Власне закарпатські активісти були невдоволені ще й способом життя прокурора та майном, яке він, на їхню думку, активно приховував. Дружина прокурора – Галина Янко володіє будинком площею 454 кв.м. в місті Яремче Івано-Франківської області.

Як виявилося, даний будинок є VIP-віллою для туристів під назвою «Карпатський замок»інформацію щодо цього готелю журналісти знайшли також в інтернеті. Ось як виглядає цей будинок сьогодні:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...