Мед Атлант

Чи потрібно обмежувати кількість іноземців у Франківську? Опитування відомих містян

Станом на початок липня, в Івано-Франківську навчається півтори тисячі іноземних студентів: 1114 – в Івано-Франківському національному медичному університеті, 418 – в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, 15 – у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника.

Вже не перший рік чимало місцевих громадських активістів порушують питання перебування і поведінки іноземців у столиці Прикарпаття. Дискусії особливо загострилися після нещодавнього випадку вбивства студентки з Болгарії.

Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського університету ім. В. Стефаника: «У чужий монастир зі своїм статутом не ходять»

Якщо проаналізувати світовий досвід, тобто позицію інших країн щодо іноземних студентів, то слід зазначити, що як демократичні, так і навіть тоталітарні держави завжди особливу увагу приділяють тому, аби в їхній країні навчалися іноземці. З якою метою це робиться? Є політичні і фінансові чинники.

Найперше, всі уряди розглядають іноземних студентів як засіб формування позитивних лобі та іміджу своєї країни за кордоном. Молоді люди, здобуваючи вищу освіту, потім повертаються додому, і багато хто обіймає посади в органах державної влади чи місцевого самоврядування, що пізніше створює сприятливі платформи для налагодження міжнародної співпраці. Візьмімо, до прикладу, візит президента Монголії в Україну, що відбувся років зо шість назад. Як з’ясувалося, свого часу він навчався у Львові, де, до речі, також познайомився з майбутньою дружиною, так само монголкою. Протягом усіх років по закінченню вишу він із неабиякою теплотою згадував про Україну. Зрозуміло, що ставлення лідера країни до держави, де він вчився, є зовсім іншим, ніж до будь-якої невідомої.

Окрім цього, для багатьох університетів навчання іноземних студентів – це матеріальна підтримка установи і зменшення фінансового тягаря для держави в утриманні вишу. Від цього не відмовляються навіть американські чи британські ВНЗ, які значно заможніші від українських.

З іншого боку, нашу громадськість може турбувати те, що приїжджають студенти з цілковито іншою культурою та релігією. І ось тут уже спільне завдання і осіб, які займаються рекрутингом, і університетів, і спільноти  максимально швидко й доброзичливо інтегрувати іноземців та дати їм зрозуміти, в яке середовище вони потрапили: місцеві звичаї, норми поведінки і т. д. Адже кожен знає правило, що в чужий монастир зі своїм статутом не ходять. Хоча іноземні студенти також і нам відкривають особливості інших культур, адже не можна ізолюватися від світу.

Якщо якийсь злочин скоює українець, то ми виключно його розглядаємо як хулігана. Коли ж це робить представник іншої нації, то ми чомусь одразу ототожнюємо ганебний вчинок із цілою нацією. А це геть неправильно, адже людей варто ділити лише за ознакою порядності чи непорядності.

Михайло Бойчук («Хімік»), громадський активіст: «Іноземних студентів потрібно поставити в жорсткі рамки»

Це, звичайно, добре, що іноземні студенти везуть сюди гроші, але, з іншого боку, геть недобре, що наші жінки не думають головами і продають себе та своє тіло за бабло. У зв’язку зі складною фінансовою ситуацією, панянки клопочуться не про гідність, а про гроші. Це дуже сумно!

Наші люди просто ще не до кінця усвідомлюють, хто такі араби. Якщо їх пустиш під стіл, вони залізуть на стіл, а звідтіля – на голову. Маючи гіркий досвід спілкування з жителями арабських країн, можу впевнено стверджувати, що вони розуміють лише силу. Якщо з ними по-доброму, то навзаєм починають ставитися, як до бидла. Адже араби вважають нас, та й узагалі всіх, хто іншої віри, нечистими.

Звісно, й українці можуть іноді добряче напаскудити – в кожному стаді є паршива вівця.

Як на мене, кількість іноземних студентів в Івано-Франківську потрібно обмежити, а тих, що тут мешкають, поставити в жорсткі рамки. Наприклад, не продавати алкоголь у відпочинкових закладах.

Микола Рожко, ректор Івано-Франківського національного медичного університету: «Саме через іноземних студентів ми презентуємо Україну»

Університету держава дала право на прийом іноземних студентів. Завдяки цьому забезпечені роботою багато місцевих жителів і життєдіяльність вишу, чималі надходження потрапляють до міського бюджету.

Дивімося правді у вічі: в Івано-Франківську з українцями маємо не менше проблем, аніж з іноземцями.

Окрім цього, я ще ніколи не чув, аби десь у цивілізованому світі обмежували на своїй території перебування громадян тих чи інших країн.

І не забуваймо, що саме через іноземних студентів ми презентуємо Україну в світі. Наприклад, зараз в медуніверситеті навчаються студенти з 62 країн!

Михайло Глагович, голова громадської ради при Івано-Франківській ОДА, голова ГО «Вихід є», учасник АТО: «Ще перед вступними іспитами треба посилити роботу психологів»

Збурення в суспільстві щодо неприємних інцидентів, до яких причетні іноземні студенти, є цілком нормальною реакцією. Хоча для злочину національність не має значення.

Дехто вимагає зменшення кількості іноземців у вишах. Але де гарантії, що все одно не траплятимуться люди, схильні до криміналу? Нехай приїде лише тисяча, але ж серед них так само можуть бути один-два порушники порядку. Як це розпізнати? Тому зменшення кількості – не вихід.

Як на мене, ще перед вступними іспитами необхідно посилити роботу психологів. Також правоохоронні органи мали би проводити відповідний курс для іноземців і пояснювати місцеві норми поведінки.

Євстахій Крижанівський, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу: «Важливо піднімати рівень української освіти, аби до нас ішли найкращі іноземці»

Саме за кількістю іноземних студентів можна оцінювати щабель розвитку держави. Окрім цього, навчання іноземців суттєво впливає на формування бюджету університету.

При цьому всьому дуже важливо піднімати рівень української освіти, аби до нас ішли найкращі: в контексті як освіченості, так і виховання. І в цьому, мабуть, полягає основна проблема. Гадаю, через певний період все ж доведеться встановити більш жорсткі вимоги відбору іноземців на навчання. Університети і громадськість мають бути дуже пильними. Якщо бачимо в якомусь студентові певну загрозу порядку в суспільстві – його треба депортувати.

Цьому питанню була присвячена одна з нарад у Міністерстві освіти і науки. Тоді посол Туркменістану зазначив, що в Україні занадто гуманні правила ставлення до іноземних студентів. Він розповідав, якщо їхній студент у Білорусі двічі зробить якісь порушення, його одразу депортують. Це стосується навіть переходу дороги в неналежному місці чи пропуску заняття у виші.

Дуже вдячний громадським активістам за те, що вони ніколи не лишаються осторонь. Але також варто розуміти, що серед іноземців є чимало високоосвічених і порядних людей, які за рівнем достатку просто не мають можливості оплачувати дорожче навчання в більш розвинених країнах, як-от Канада, США, Великобританія і т. д.

Степан Андрійців, громадський активіст, учасник АТО: «Якби таке сталося в східних країнах, там би його вже каменували»

Йдеться не про зменшення кількості іноземних студентів, ніхто не збирається створювати якесь гетто. Але важливо впорядкувати їхнє перебування згідно з чинним законодавством. Іноземці мають почуватися захищеними на теренах Івано-Франківської області. Однак також вони повинні розуміти необхідність дотримання законів, а не нехтувати ними. Проаналізуйте криміногенну ситуацію, яку створили іноземці, і чи бодай хтось в університетах поніс за це покарання.

Візьмімо останній випадок, коли студента з Туркменістану звинуватили у вбивстві дівчини з Болгарії. Якби таке сталося в східних країнах, там би вже його каменували.

До речі, саме з появою іноземців у місті збільшився обіг наркотиків. А скільки нелегальних іноземців в області, і ніхто з цим не наводить порядок.

Якщо іноземець приїжджає до нас вчитися, то рекрутингова фірма повинна зустріти його на кордоні і привести до вишу. А всі відповідні служби мали би знати, де він проживає і чи це співпадає з реєстрацією. А хто цікавиться, чим іноземний студент займається з 6-ї вечора до 6-ї ранку? Адже він приїхав сюди вчитися, то нехай, будь ласка, саме це і робить. Якщо іноземець не закінчив навчальний семестр, протягом 10 днів його слід було б депортувати. Кожен студент, який іде містом, мав би мати з собою посвідку на проживання. Ці відносини повинні регулювати міграційна, прикордонна служби, СБУ, відділ тероризму, виховні відділи в університетах.

Що на цю тему думають пересічні містяни, ми запитали їх у соцмережі, створивши опитування в групі “Типове місто”. Більшість опитаних франківців (253) вважають, що кількість іноземних студентів потрібно зменшити, 153 містян вважають іноземців корисними для міста і 94 людини ставляться байдуже до цієї теми.

Автор: Наталія МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 9

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...