Мед Атлант

Франківська міськрада звернулася до НКРЕП з приводу зростання вартості зовнішнього освітлення в місті

Сьогодні, 30 серпня,  Віктор Синишин на сесії міської ради звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Він зазначив, що з 01 березня 2016 набрала чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕП) №3141. Згідно з  цим документом вартість електроенергії, яка використовується для зовнішнього освітлення міст, селищ, сіл підвищилась майже удвічі. З 1 січня 2017 року згідно постанови НКРЕП від 15.12.2016 року втрачає свою чинність «Порядок диференціювання за годинами доби тарифів на електроенергію, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів», тобто відміняється коефіцієнт 0,6, а відпуск електроенергії для потреб зовнішнього освітлення здійснюватиметься за стовідсотковим роздрібним тарифом відповідного класу напруги.

“Необдуманість прийняття даних Постанов пояснюємо наступним:

– свого часу понижуючий коефіцієнт 0,25 було запроваджено з огляду на те, що вулиці освітлюються саме вночі і для цього використовується надлишкова енергія. Адже процес вироблення електрики є цілодобовим, а графік використання нерівномірним. До речі, у Європейському союзі, куди Україна прогне вступити, всіляко заохочується використання електрики вночі, зокрема, й через пільгові тарифи. А у Франції взагалі встановлено нульовий тариф на зовнішнє освітлення населених пунктів. Та й сама НКРЕП нещодавно закликала до якомога більшого використання електроенергії в нічний час.

– додаткове навантаження на місцеві бюджети. Для Івано-Франківська ця постанова обернеться у 7,5 млн. грн. додаткових витрат у 2017 році.

– диспропорція між дохідністю місцевих бюджетів та ростом цін на електроенергію призводить до тенденцій виключення частини мереж зовнішнього освітлення в темну пору доби і, як наслідок, зростання злочинності, підвищення рівня травматизму населення, збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод, тощо.

– згортання різних програм енергозбереження та будівництва МЗО, які фінансуються з місцевих бюджетів при відсутності фінансування з Держбюджету;

– зростання цін на електроенергію знівелювало енергоефективність світильників з натрієвою лампою високого тиску з їх ще достатнім наявним експлуатаційним ресурсом;

– необхідність додаткових коштів на придбання та програмування електролічильників.

Вважаємо, що електроенергія вироблена на теренах України повинна служити в першу чергу соціальним інтересам громадян і держави в цілому та не гальмувати розвиток місцевого самоврядування.

На підставі вищевикладеного просимо скасувати Постанову НКРЕП від 15.12.2016 року за №2210”, – йдеться у зверненні.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...