Мед Атлант

Франківські підприємці зможуть отримати часткову компенсацію з міського бюджету відсотків за кредитним договором

Сьогодні, 30 серпня, під час п’ятнадцятої сесії Івано-Франківської міської ради було розглянуто проект рішення «Про затвердження Порядку надання фінансово-кредитної підтримки суб’єктам господарювання в місті Івано-Франківську».

За словами заступника міського голови з економічних питань Богдана Білика, відповідний проект було розроблено з  метою сприяння розвитку підприємницької діяльності, надання фінансової підтримки суб’єктам господарювання міста для створення нових робочих місць.

«Підприємці міста мають плани щодо збільшення обсягу свого виробництва. Але заважає брак фінансових можливостей. Тому для їх підтримки ми розробили даний Порядок. Щоб стимулювати тих, хто хоче розвиватися, сприяти їм у цьому за рахунок бюджетних коштів», – сказав Богдан Білик.

“За” відповідне рішення проголосували 30 депутатів.

Порядок регулює правовідносини, що виникають у процесі часткової компенсації суб’єктам господарювання відсотків, сплачених ними за кредитними договорами отриманими в уповноважених банках, за рахунок коштів міського бюджету.

Надання кредитних коштів в межах Порядку здійснюється з метою:

  • диверсифікації виробництва чи надання послуг;
  • здійснення інвестиційних вкладень або реалізації інноваційних проектів;
  • оновлення, модернізації основних засобів;

В межах цього Порядку кредитні кошти надаються виключно в національній валюті України.

Сума наданого кредиту не повинна перевищувати 75 % від загальної суми проекту. Від 25 % загальної суми проекту позичальник фінансує за власні кошти.

Мінімальна сума кредиту, яка може бути надана одному позичальнику становить:

– 250 тисяч гривень, для суб’єктів господарювання – юридичних осіб;

– 125 тисяч гривень, для суб’єктів господарювання – фізичних осіб.

Мінімальний термін кредиту повинен бути не менше 6 місяців. Максимальний термін кредиту: – не повинен перевищувати 12 місяців для проектів спрямованих на диверсифікацію виробництва чи надання послуг, оновлення, модернізацію основних засобів; – не повинен перевищувати 24 місяці, для інвестиційних та інноваційних проектів.

Пільговий період з погашення основного боргу може встановлюватись до 6 місяців.  Сплата відсотків за користування кредитом позичальником здійснюється щомісячно.

Загальна відсоткова ставка без урахування компенсаційної частини
залежно від терміну кредитування складає:

Термін кредитуванн      Загальна відсоткова ставка*
до 6 місяців                             НБУ    + 12 % річних
до 24 місяців                            НБУ + 13 % річних
* При розрахунку береться діюча облікова ставка НБУ

При цьому, загальна відсоткова ставка за користування кредитом не повинна перевищувати 29 % річних. В разі істотних змін на фінансово- кредитному ринку України перегляд цієї ставки здійснюється Івано-
Франківською міською радою за відповідним поданням управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано- Франківської міської ради.

Частка відсоткової ставки, яка компенсується з міського бюджету, складає 50% від загальної відсоткової ставки, що встановлюється кредитним договором.

Детальніше із “Порядком надання фінансово-кредитної підтримки суб’єктам господарювання в місті Івано-Франківську” можна ознайомитися ТУТ.

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...