Мед Атлант

Обласні депутати вирішили поборотися з отруйною рослиною

Депутати обласної ради планують звернутися до Кабміну з пропозицією вилучити отруйну рослину Борщівник Сосновського з переліку кормових рослин.

Проект звернення висунуть на найближу сесію облради. Якщо його буде підтримано, направлять до столиці.

Борщівник Сосновського вирощували на корм для тварин у 50-х роках минулого сторіччя. Через наявність у ньому фурокумаринів (у тому числі бергаптен, ізобергаптен, ізопімпінелін, ксантотоксин псорален та інші), які під час контакту зі шкірою людини викликають важкі дерматити, схожі на опіки, борщівник перестали культивувати вже понад 30 років.

Але рослина легко поширюється і проникає у природні екосистеми. Тому борщівник Сосновського з полів, де його раніше вирощували, «мігрує» Україною та росте вже далеко за межі первісного насадження. Водночас він витісняє місцеві види трав’яних і деревних порід рослин, пригнічує іншу рослинність.

Сік рослини містить отруйну речовину — кумарин бергаптен. Попадаючи на шкіру людини він збільшує чутливість до ультрафіолету. Сам по собі він нешкідливий для людини, але якщо на уражену рослиною ділянку шкіри протягом двох днів потраплять сонячні промен, то розвивається опік. Ступінь опіку залежить від кількості соку, що потрапив на шкіру, інтенсивності і тривалості впливу сонячних променів.

Відтак, після контакту з борщівником люди змушені звертатися по медичну допомогу.

Однак, на державному рівні ця рослина й надалі вважається кормовою, тож програми боротьби з борщівником нема.

До теми: Борщівник Сосновського загрожує прикарпатцям

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...